У Львові відкрили новий пам’ятник воїнам, що віддали життя за Україну (фото)

22497589_1531373850242156_476804577_n

14 жовтня з нагоди Дня захисника України та 75-Ї річниці створення Української Повстанської армії, біля військового храму Стрітення Господнього відкрили пам’ятний хрест «Воїнам, що віддали свої життя за Україну».

Промоція

У День захисника України біля військового храму Стрітення Господнього у Львові потроху збираються люди. Сьогодні тут освячують новостворений пам’ятний хрест «Воїнам, що віддали свої життя за Україну».

«Гарне місце зробили, правда ж?» — звертається до свого, схоже, чоловіка у військовій формі жінка.

«Гарно-гарно. Тепер і біля нас буде місце, де зможем згадувати хлопців, які лишилися там…», — ледь чутно додає той.

Ще близько місяця тому у Батуринському сквері не було пам’ятного знаку. Утім завдяки спільним зусиллям громадськості і влади, його вдалося закінчити до Дня захисника України.

Ініціатором встановлення пам’ятного хреста виступив Ігор Коцюруба, керівник Громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Патріот». Він переконаний, що це місце допоможе воїнам підтримувати сильний внутрішній дух, адже на війні, крім зброї, це найважливіше.

«Він символізує всіх воїнів: починаючи від тих, які були за часів Володимира Великого, і закінчуючи тими, які боронять Україну у теперішній війні з Росією, які віддали своє життя за нашу державу. Пам’ятний хрест символізує нашу перемогу», — пояснює Ігор Коцюруба.

Керівник громадського формування каже, що далеко не всі мешканці виступали «за» встановлення такого пам’ятного знаку.

«Але ми точно знаємо, що правда на нашому боці — ми робимо правильну справу», — зазначає Ігор Коцюруба.

Загалом над створенням встановленням хреста працювали спільно з десяток громадських організацій. Усі хотіли зробити невеличкий сквер справжнім місцем пам’яті, адже тут вже є військовий храм і монумент загиблим афганцям.

«Ми разом з іншими активістами почали опікуватися цим парком давно, — каже голова громадської організації «Громадська надія» Віталій Свіщов. — Раніше тут випивали люди, але після того, як у сквері виросла церква, з’явилися лавочки — все змінилося. Зважаючи на це, ми вирішили, що не зайвим буде встановити тут і пам’ятний хрест воїнам, які померли за Україну».

За словами Віталія Свіщова, почувши про ініціативу, до неї стали долучатися просто небайдужі місцеві жителі.

«Наша громадська організація допомогла грошима, будівельними матеріалами. І так спільними зусиллями за місяць змогли встановити цей пам’ятний знак та перетворили сквер на європейський», — додає активіст.

Не залишилася осторонь і Львівська обласна державна адміністрація, яка фінансово підтримала проект. У її планах також встановити тут меморіальну дошку, аби пам’ятати усіх полеглих бійців.

«Ті, чию пам'ять нині вшановуємо, полягли, щоб  більше на нашій землі ніколи не було ворожого чобота, щоб ніхто не розказував, як нам жити, бо ми, українці, самі можемо дати собі раду, зробити так, щоб тут був лад і порядок.  А порядок — це добро, злагода, добробут і єдність. Я дуже хочу щоб ми були прикладом для тих, хто є разом з нами», — зазначив голова ЛОДА Олег Синютка.

Відкривали ж пам’ятний хрест урочисто: з освяченням, покладанням квітів, святковою стрільбою у небо та концертом. Опісля ж до нього підходили один за одним ветерани АТО. Постояти. Помовчати. Згадати своїх побратимів.

«Давай почекаємо, доки відійдуть інші… Хочу згадати наших хлопаків і свічку за них у церкві поставити. Хай знають, що ми їх тут не забуваємо», — говорить чоловік у військовій формі до жінки поруч та на знак поваги до воїнів схиляє голову.

Промоція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: