У Києві починається акція під Верховною Радою (оновлюється)

22490221_1728166547218278_6701181394881476300_n
Фото: Фейсбук Богдана Крикливенка

Сьогодні, 17 жовтня, у Києві запланований масштабний мітинг під стінами ВР. З самої ночі правоохоронці оточили урядовий квартал.

Як ми писали раніше, у центр Києва стягують силовиків. На деяких вулицях обмежений рух, це все через акцію «Велика політична реформа».

Фото: Фейсбук Богдана Крикливенка

9.30: Речник МВС Артем Шевченко на своїй сторінці у Фейсбук повідомив, що акцію охоронятимуть 35000 поліцейських та нацгвардійців:

«Поліція і Нацгвардія забезпечують публічний порядок і безпеку в урядовому кварталі і безпосередньо під ВР. Не дивуйтеся і адекватно сприймайте підвищені заходи безпеки, зокрема, рамки металошукачів. Після кривавого 31 серпня 2015 року, коли від гранати загинуло 4 гвардійців-строковиків, їх встановлюють на ВСІХ масових заходах. Якщо протест справді мирний, то жодної проблеми для його заявлених 3000 учасників рамка не становитиме. Пройдіть огляд, залиште заборонені речі, а ще краще зовсім не беріть нічого подібного - і гайда протестувати. Тільки мирно. Інших жодних обмежень не буде. МВС ніколи не застосовуватиме силу першою - не провокуйте загострення і все буде добре».

9.35: Редактор видання 4 Власть Сергій Костєж у Фейсбук повідомив, що бачив, як пенсіонерів "зганяють" на акцію. «На фото: організовані колони пенсіонарів, як на акцію Рабіновича», - пише він.

Фото: Sergii Kostezh

9.35: Рух Чесно у своєму акаунті в Твіттер публікує фото учасників акції із їхніми гаслами:

9.55: Як додає Сергій Костєж, акція вже поволі починається, на Грушевського вже підключили динаміки.

 Тим часом, нардеп Мустафа Найєм пише, що центром Києва не пускатимуть навіть громадський транспорт.

facebook/Мустафа Найєм

10.10: Українська служба ВВС повідомляє, що Петро Порошенко ініціює законодавчі зміни щодо зняття депутатської недоторканості, що є однією із вимог протестувальників. «Проект закону про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) під номером 7203 зареєстрований у Верховній Раді 17 жовтня», - пише ВВС.
Президент визначив цей законопроект як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою. Його представлятиме у паралменті Ірина Луценко.
10.25: Радіо Свобода у Твіттері повідомляє про початок акції

10.30: Нардеп Сергій Лещєнко назвав ініціативу Порошенка зняти з депутатів недоторканість «подачкою». Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук:

 

11.00: Стартувала погоджувальна рада ВР, де голови фракцій обговорюють порядок денний сьогоднішньої сесії. «Силовий сценаріїв у Верховній Раді я не допущу», - заявив спікер Андрій Парубій, коли у залі почалася активність депутатів.

«Ми сьогодні почнемо засідання Верховної Ради із розгляду медичної реформу», - заявив спікер Парубій. Він додав, що парламент не розглядатиме сьогодні подання Порошенка про депутатську недоторканість.
«Вийдіть до людей і поясність їм це», - перебив його Єгор Соболєв.
Дивіться стрім з-під стін ВР від UMN

 16.20: Громадське повідомляє про сутички під Верховною Радою.

 
Як ми писали раніше
, мер Львова Андрій Садовий вирішив також взяти участь у сьогоднішній акції.

«17 жовтня 2017 року буду під ВР як учасник мітингу з трьома чіткими і зрозумілимим вимогами: антикорупційний суд; новий виборчий закон з системою відкритих списків;зняття депутатської недоторканності», - написав Садовий. Детальніше про це читайте тут.

 Нагадаємо, свою участь в акції вже анонсував ряд політичних сил та ГО. Зокрема, «Рух Нових сил», ВО «Свобода», Громадський рух «Хвиля», партія «Альтернатива», партія «Демократичний альянс», «Самопоміч», «Національный корпус» і партія «5.10».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: