Богдан Гаврилишин: цікаві факти з життя видатного українця

63_main

Сьогодні видатному українцю, економісту, громадському діячу, меценату, Богдану Гаврилишину міг би виповнитися 91 рік.

ІА Дивись.info вирішила згадати цікаві факти з життя вченого.

Під час Другої світової війни у 1944 року Богдана Гаврилишина вивезли до Німеччини. Після 1945 року він потрапив до табору для переміщених осіб, а 1947 року виїхав до Канади.

Був членом Національної скаутської організації України з 1940 року і належав до куреня Лісові Чорти від 1946 року.

Богдан Гаврилишин з Влодком Галатом. Карлсфельд, 1946 р.

Коли юнакові було всього двадцять років, він зумів отримати в таборі для біженців посаду керівника підрозділу з постачання. У його розпорядженні було сорок осіб та автомобіль з водієм. В цей час Богдан зрозумів, що можна багато чого досягти, якщо поставити перед собою мету.

Після еміграції в Канаду Богдан Гаврилишин працював лісорубом. Але невдовзі вирішив вступити до університету, а для цього треба було вивчити англійську мову. Він знайшов словник, з якого щодня вивчав по 40 слів. Вступ Богдана Гаврилишина став сенсацією у пресі – як емігрант після війни зміг скласти вступні іспити.

Канада

1952 року Богдан Гаврилишин здобув ступінь бакалавра, а у 1954 – магістра за спеціальністю «інженер-механік» в університеті  Торонто. «Тоді я придумав винахід і наївно передав патент своїй компанії, яка на ньому заробила 10 мільйонів доларів», – згадував Богдан Дмитрович.

З 1960 року мешкав у Швейцарії. 1976 року здобув ступінь Ph. D. з економіки у Женевському університеті. Богдан Гаврилишин мав паспорт Канади і був резидентом Швейцарії, але завжди культивував своє українське походження.

Богдана Гаврилишина вважають хрещеним батьком економічного форуму у Давосі.

Після 1991 року Гаврилишин став радником першого президента України, чотирьох спікерів ВР і трьох прем'єр-міністрів. Він брав активну участь у створенні в Україні міжнародного благодійного фонду, що фінансується Джорджем Соросом.

Аргентинці українця вважають тим, хто змінив хід історії їх країни: в 1982 році він переконав авторитарний режим провести вибори та передати владу.

Богдан Гаврилишин 65 років прожив зі своєю коханою дружиною Лені (Леонідою Петрівною). Щомісяця 10 та 25 числа він дарував їй квіти або шоколадку, чи запрошував на вечерю. У подружжя було троє дітей. «Ми з дружиною обов'язково святкуємо дві дати: 25-го грудня, коли ми заручились, і 10-го червня, коли одружились. Якщо ми не разом, я кожного дня, де б не був у світі, три рази телефоную їй», – розповідав Богдан Гаврилишин.

Одне з улюблених емоційних висловлювань Богдана Гаврилишина: «Це фантастично!»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: