Прощавай, радянська медицино, – депутати проголосували за медреформу

111

Майже рік для ухвалення, чотири з половиною місяці між першим та другим голосуванням, 893 правки і, нарешті, 240 голосами Верховна Рада підтримала медичну реформу, щоправда, зі значними змінами.

Отже, депутати не підтримали запровадження міжнародних протоколів, фінансування первинної ланки через механізм субвенцій, а також співоплату за медичні послуги.

Профільний комітет ВР, який очолює Ольга Богомолець, запропонував міжнародні протоколи, які використовуються в усьому світі, замінити адаптованими. Натомість у міністерстві переконані, що, так звані, українські протоколи містять корупційну складову, оскільки лікар може призначати не сучасні медичні препарати, а просувати певні фармацевтичні бренди, що не завжди ефективні.

Відкинуте депутатами фінансування первинної ланки через механізм субвенцій не дозволить радикально вплинути на перерозподіл коштів, коли, за задумом реформаторів, гроші мали б ходити пацієнтом. Відтак важливою складовою фінансових стосунків залишиться чиновник і незмінна адміністративна вертикаль.

І третє важливе вилучення із законопроекту – співоплата за медичні послуги. Передбачалося, що частина медпослуг (не екстрених) буде платною, але частково пацієнт зможе отримати компенсацію. З ухваленими змінами, медичні послуги будуть або на 100% безплатними, або ж на 100% платними. Повністю безплатними залишаться первинна ланка, паліативна допомога та екстрена медична допомога.

Олександра Устінова

Втім, незважаючи на суттєві зміни, які уможливили ухвалення медичної реформи, Олександра Устінова, член правління «Центру протидії корупції» переконана, це революційний крок для української медицини, який дозволить позбутися залишків старої радянської системи охорони здоров’я, давно застарілої і неефективної.

«Це, насправді, перший крок для України для зміни залишків радянської системи охорони здоров’я. Саме залишків, бо я сьогодні не можу сказати, що у нас є система охорони здоров’я. І сьогодні ухвалена медична реформа – це перший крок, щоб це змінити, щоб люди могли самі обирати лікарів, а лікарі могли офіційно отримувати достойну заробітну плату. Але знову-таки – це перший крок і треба приймати дуже багато нормативно-правових актів на рівні Кабміну та Міністерства охорони здоров’я.

Сьогодні вперше Верховна Рада дозволила поміняти стару радянську систему на те, як це працює в усьому світі, коли гроші ходять за пацієнтом. На жаль, деякі важливі речі були відмінені. Запропонований законопроект дещо змінили і не прийняли його у тому вигляді, в якому його подавав Кабмін. Зокрема були частково відмінені співоплати, які дали б можливість позбутися конвертів і людям дати можливість самим обирати клініки та частково оплачувати послуги у клініках лікарям, у яких вони хочуть лікуватися. Були відмінені міжнародні протоколи лікування, що є нонсенсом. Адже за цими протоколами лікують в усьому світі, а в нас, виявляється, є свої. Як це називають лікарі, адаптовані. Чомусь вважається, що краще мати свої адаптовані протоколи, аніж лікувати за міжнародними стандартами. Але загалом – це величезний, я б навіть сказала революційний крок уперед», – сказала Олександра Устінова.

Вона переконана, що вже з 1 січня наступного року українці почнуть відчувати зміни, які назрівають у вітчизняній системі охорони здоров’я.

«Перший результат, який почнуть відчувати усі, буде з 1 січня 2018 року, коли люди зможуть самотужки обирати собі лікаря первинної ланки, тобто сімейного лікаря. Коли ти не мусиш йти до лікаря, за яким закріплений за місцем прописки, а йдеш, наприклад, до колишнього дільничного лікаря, який відкрив власну практику і працює набагато краще, а його роботою пацієнти задоволені більше, ніж роботою того, якого тобі нав’язали. Це буде перший крок у праві вибору лікаря. Звичайно, всі інші зміни на вторинній ланці, тобто коли йдеться про спеціалізовану медичну допомогу, що стосується вузькопрофільних фахівців, зміни почнуться не раніше 2019-2010 років. Реформа не робиться за один день, тим паче, що її ухвалювали майже рік. Для того, щоб її втілити, щоб вона запрацювало в тому обсязі, в якому планувалося, потрібно декілька років, але первинну ланку з нового року вже кожен відчує на собі», – резюмувала експерт.

У Міністерстві охорони здоров’я, незважаючи на компроміси, на які довелося піти, сьогоднішнє голосування у ВР вважають перемогою і першою за 26 років спробою реформувати медицину.

Павло Ковтонюк

«Співоплата – тепер такої норми нема. Якщо держава гарантує оплату якихось послуг, то вона оплачує їх повністю. До 2020 року буде повністю сформований пакет мед послуг. Зокрема буде, так званий, негативний пакет, до якого, зокрема, увійдуть послуги, які надаються без направлення лікаря. Наприклад, томографія, якщо людина сама вирішила, що їй це потрібно, відтак доведеться платити з власної кишені. Якщо ж буде скерування лікаря, то така послуга буде вже безкоштовною для пацієнта, натомість кошти компенсуватиметься з державного бюджету», – пояснив сьогодні під час брифінгу заступник міністра Павло Ковтонюк.

Він зазначив, що буде перехідний період, розрахований на три роки. 2018 року – це буде первинна медична ланка, яка стосується медичних послуг сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. А вторинна і третинна ланки тільки формуються. Попереду ще тривалий шлях до втілення медреформи.

Розчарування у виконувачки обов’язків міністра викликало небажання ухвалювати міжнародні протоколи. Водночас на сьогодні в Україні діє наказ МОЗ, заюстований Міністерством юстиції, який спонукає медиків до застосування у практиці міжнародних протоколів.

Чекають зміни не лише на пацієнтів. Їх відчують і лікарі первинної ланки, наголосив Павло Ковтонюк.

По-перше, лікарі на первинній ланці забудуть, що таке зарплата, а оперуватимуть поняттям дохід. По-друге, медики отримають свободу вибору місця роботи і забудуть, що таке бути бюджетником. Кожен зможе вибирати форму роботи – залишатися найманим працівником у комунальному закладі, укладаючи відповідний трудовий договір, а можна ризикнути і відкрити власну медичну практику. По-третє, йдеться про суттєвий ріст доходів, але тільки у тих, в кого є багато пацієнтів. Така система спонукатиме лікарів міняти підходи до своєї роботи і боротися за пацієнтів, переконані у міністерстві.

Відреагував на ухвалення законопроекту про реформування медицини і президент Петро Порошенко.

«Давши старт медичній реформі Верховна Рада зробила ще один важливий крок – прийнято також в першому читанні внесений Президентом Закон «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості».

Він відкриває можливості для забезпечення доступної та якісної первинної медичної допомоги для сільських жителів. Заклади охорони здоров’я та їх відділення будуть укомплектовані необхідним обладнанням і набором ліків.

Сільські лікарі отримають стимулюючу оплату праці і гідні умови для життя. На допомогу жителям села прийде телемедицина, консультування найкращих фахівців.

Цей Закон вже має фінансовий ресурс. Державний бюджет України на 2017 рік вже передбачає виділення 4 млрд.грн. на оновлення сільської медицини. Вимагаю, щоб вже в цьому році мешканці сіл відчули реальні зміни на краще», – йдеться на сторінці президента у Фейсбук.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: