У Львові презентували мультсеріал для незрячих і слабозорих дітей

maxresdefault
Кадр з мультсеріалу

Мультфільм «Лис Микита» став доступним для дітей із вадами зору.

Про це під час прес-конференції, 19 жовтня, повідомила Оксана Потимко, виконавча директорка Львівського обласного осередку ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» та авторка ідеї, інформує ІА Дивись.info.

Перший український мультсеріал, який зняли у незалежній Україні, «Лис Микита» став доступний для незрячих діток.  Стрічку доповнили окремою звуковою доріжкою з коментарями подій, які відбуваються на екрані, та описом персонажів — аудіодискрипцією.

«Ми працювали над проектом 10 місяців. Найтяжча робота — це написання того самого тексту-коментаря. Той, хто не орієнтується у ситуації, можу подумати, що це дуже легко — прокоментувати незрячому, що відбувається на екрані. Насправді це дуже складно, тому що, по-перше, коментувати потрібно дуже лаконічно, тільки у паузах. Ви не можете розповідати постійно, оскільки є ще авторський текст, текст персонажів. По-друге, цей коментар є специфічним, бо має враховувати психологічні особливості незрячої дитини, розуміння того, як дитина сприймає цей світ, наскільки глибоким є її знання», — пояснює Оксана Потимко.

Писала аудіодискрипцію і озвучувала текст народна артистка України Олександра Бонковська.

«Ця робота була непростою. Вона відрізнялася від всього, що ми робили раніше, оскільки у цьому мультфільмі є конкретний оповідач — Іван Франко. І вклинюватися поміж авторським текстом і текстом персонажів, шукати паузи було не завжди просто», — зазнає артистка.

Головною різницею між аудіокнижкою і озвученим мультиком є те, що перша дозволяє зрозуміти тільки сюжет, почути, що написав автор. Озвучений мультик оповідає дітям, що намалювали художники, що вони дофантазували, допомагає зрозуміти візуальні жарти.

За словами Оксани Потимко, у деяких місцях звукорежисеру довелося навіть робити врізку із додатковим відео, аби Олександра Бонковська могла начитати текст — до цього там не було паузи у діалогах.

Побачити цей мультик вже до кінця року зможуть усі охочі на сайті usi.org.ua. Поки що ресурс недоступний, оскільки знаходиться у розробці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: