У НАБУ пояснили, чому обшукали в літаку Розенблата

22540165_1999761503602859_8966496981711536829_n

У Розенблата вилучили мобільні телефони, планшет, коштовності, платіжні картки, емітовані закордонними банками, закордонний і дипломатичний паспорти.

Про це повідомили у НАБУ.

«Невідкладні слідчі дії (обшук у літаку) проведено відповідно до ч.3 ст. 233 Кримінального процесуального кодексу України (до постановлення ухвали слідчого судді) з метою врятування майна, яке може мати ознаки речових доказів. При цьому затримання народного обранця не проводилося», – повідомили у НАБУ.

За інформацією слідства, Борислав Розенблат планував вивезти за межі України засоби комунікації, що могли містити інформацію з приховування слідів раніше вчинених злочинів та спілкування між його учасниками, матеріальні та грошові цінності — предмети раніше отриманої неправомірної вигоди, а також інше майно для унеможливлення його арешту в рамках кримінального провадження. Крім того, детективи мали відомості, що підозрюваний міг при собі мати документи для виїзду за кордон із ознаками підроблення.

«В ході обшуку, здійсненого безпосередньо у літаку, детективи НАБУ вилучили у Борислава Розенблата мобільні телефони, планшет; вироби зовнішньо схожі з коштовностями; платіжні картки, емітовані закордонними банками; паспорт громадянина України для виїзду за кордон та дипломатичний паспорт.

Зазначимо, що для перетину кордону народний депутат використав саме дипломатичний паспорт, хоча його поїздка була приватною і не пов’язаною з виконанням професійних обов’язків, що він визнав публічно», – повідомили в НАБУ.

За інформацією, отриманою детективами НАБУ від Апарату Верховної Ради та Міністерства закордонних справ України, дипломатичний паспорт був виданий Бориславу Розенблату 17 жовтня у відповідь на його звернення нібито для здійснення робочої поїздки до Ізраїлю в період з 18 по 22 жовтня «з метою вивчення можливостей щодо кооперації та співпраці між Україною та Торгово-промисловою палатою Ізраїлю та Асоціацією виробників Ізраїлю». Але, з огляду на вилучені при обшуку авіаквитки, в цей час народний депутат планував перебувати у Німеччині. Законність отримання підозрюваним дипломатичного, а також закордонного паспортів перевіряється.

«Заяви ж підозрюваного про те, що він заздалегідь повідомив слідчих про свою подорож до Німеччини, не відповідають дійсності. Лист, який Борислав Розенблат на підтвердження своїх слів опублікував на персональній сторінці у мережі Facebook, надійшов до Національного бюро вже після того, як рейс на Кельн мав вилетіти з Києва.

Крім того, після проведення обшуку в літаку детективи НАБУ вручили Бориславу Розенблату повістки про необхідність його прибуття до Солом’янського районного суду м.Києва для участі у засіданні з подовження йому обов’язків підозрюваного», – наголосили в НАБУ.

Нагадуємо, що НАБУ та САП підозрюють народного депутата Борислав Розенблата в отриманні неправомірної вигоди та зловживанні впливом. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 7 млн грн та поклав обов'язки здати закордонні паспорти, надягти електронний браслет тощо. Строк дії цих обов'язків закінчився 16 жовтня. Продовжити їх суд не зміг через неявку підозрюваного на засідання із розгляду відповідного клопотання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: