В Олеському замку збунтувалися проти гендиректора Тараса Возняка

oleskiy_02

Після заяви генерального директора Тараса Возняка про зникнення з Олеського замку монет та заміни копіями цінних експонатів іконописного мистецтва і порушення у зв’язку з цим кримінального провадження головна хранителька Тетяна Сабодаш написала відкритого листа президенту, щоб захистити себе від звинувачень.

Після заяви генерального директора Тараса Возняка про зникнення з Олеського замку монет та заміни копіями цінних експонатів іконописного мистецтва і порушення у зв’язку з цим кримінального провадження головна хранителька Тетяна Сабодаш написала відкритого листа президенту, щоб захистити себе від звинувачень.

Історія почалася  того, що у ЗМІ з’явилася інформація про зникнення з музею «Олеський замок» частини монет XIV століття і ймовірної підміни цінних ікон XVI століття копіями. Підтвердив цю інформацію генеральний директор Львівської  національної галереї мистецтв ім. Б.Возницького Тарас Возняк.

«Під час інвентаризації виявилося, що з колекції зникли монети XVI століття. За цим фактом відкрито кримінальне провадження», – сказав він.

Водночас правоохоронці перевіряють ймовірну підміну кількох ікон XVI століття.

«Це цінні ікони XVI століття і є підозра, що вони підмінені сучасними копіями», – додав Тарас Возняк.

Про зникнення монет і підміну експонатів головна хранителька музею «Олеський замок» Тетяна Сабодаш теж дізналася із ЗМІ.

«Була програма на «Радіо Люкс», де, власне, і прозвучало, що ось тепер і Олеський замок під підозрою, бо тут виявили зникнення монет і підміну експонатів іконописного живопису. Я після цього подзвонила на радіо і запитала, чому ніхто у нас не запитав  чи інформація відповідає дійсності, на що мені відповіли, що телефонували генеральному директору Возняку і з його дозволу пустили інформацію в ефір», – розповіла Тетяна Сабодаш.

Наступного дня після оприлюднення інформації до музею прийшла поліція.

«Коли поліція прийшла, ми цього навіть не очікували. Ми дізналися, що це відбувається з подачі Возняка, є ухвала Галицького районного суду про підміну експонатів. Я все показала, розказала і відправила того хлопця до Львова, де знаходяться головні документи, бо в мене дублікати. Все відбувалося без істерики, без нічого. Показала експонати, відправила всі документи до Львова, щоб повідомити, де йде реставрація. Ось все на місці, кажу, документами все підтверджено. Поліції я пояснила, що відповідаю за експонат з того моменту, коли він до мене надходить. Якщо експонат надійшов і там було зазначено «копія», то це зазначено у документах», – розповіла пані Тетяна.

Тетяна Олексіївна пропрацювала в музеї «Олеський замок» понад 40 років і сьогодні не може зрозуміти, чому її звинувачують у крадіжці. Тому вирішила себе захистити, написавши листа президенту.

«Я написала лист, щоб захистити честь замку, свою і своїх працівників. Все життя чесно виконувала свою роботу. Я просто шокована. Нічого не знаю, ніхто мене не попередив, ніхто про ніщо не запитував. Мені здається, що директор мав би бодай спитати, що відбувається? А відразу з’явилися  звинувачення на радіо. Хіба може так поводити себе директор з працівниками?  Зрештою, мене це просто вивело зі себе, коли людина – генеральний директор – так паплюжить своїх працівників, як далі працювати з колективом, коли він навіть не спробував щось з’ясувати. Возняк був тут, у замку, лише кілька разів, звідки йому знати, що тут відбувається. Не розумію, як можна так ганити людей. Я не можу змиритися з тим, щоб мене звинувачували у тому, чого я не робила», – пояснила написання відкритого листа головна хранителька музею.

На запитання, чи пані Тетяна намагалася поцікавитися у гендиректора, чому склалася така ситуації, вона категорично відповіла: «Навіть не думала. Він робить все тишком, не дзвонить, не питає. А тепер я що в нього маю питати, навіщо ви це зробили? Мабуть, тепер напишуть наказ на моє звільнення або догану вліплять за листа. Директор точно знає, що це обман. Я Возняка не знаю як людину. Але він не музейник і нічого не знає в музейній справі, в експонатах. Він не приїжджає в Олеський замок, не спілкується».

Натомість колишній генеральний директор Галереї Лариса Возницька-Разінкова вважає, що спланована акція зі знищення музею.

«…Це спланована акція знищити музей, стерти та забруднити ім'я Бориса Возницького. На всі посади, на яких були звільнені люди – поставлені нефахівці, ті, які жодного дня у музеї не працювали… Як кажуть тепер працівники музею: «Сталін відпочиває». Працівники бояться навіть коментувати події у кабінетах. А ось це буквально вчора дізналася, що на території Палацу Потоцьких щороку відбувається «Фестиваль сиру та вина». Там видерли з клумби дві туї для того, щоб посадити якийсь оркестр. Цей парк розбивав разом з колективом Возницький, садив ті туї. Вони вже виросли. Навіщо таке робити лишень для того, щоб провести свято. А на експозиції замку Тарас Возняк зробив собі кабінет. Борис Возницький в житті такого собі не дозволяв», – розповіла пані Лариса.

Однак у появі відкритого листа екс-директор вбачає і позитивні тенденції.

«Нарешті колектив заговорив, бо це просто біда, що робилося і робиться далі. Куди ми не пишемо, куди не стукаємо, ніхто не реагує. Можливо, президент не знає цього, тепер колектив намагається донести це до Петра Порошенка», – додала Лариса Борисівна.

Натомість гендиректор Галереї Тарас Возняк заявив, що появу відкритого листа колективу музею «Олеський замок» від журналіста ІА Дивись.info.

«Не читав, не знаю. Я не в курсі всього цього. Думаю, що це зв’язано з тим, що ми зараз підбили результати звірки і виявилося, що у пані Сабодаш відсутньо дуже багато предметів зберігання. Тому тепер треба усіх звинувачувати в усьому наперед. Ось і вся історія», – сказав Тарас Возняк.

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: