Сьогодні 70-ті роковини операції «Запад»

5807dc7e555dd7484349d8a1

Сьогодні, 21 жовтня, 70-ті роковини масової депортації населення західноукраїнських областей до Сибіру та північних регіонів колишнього СРСР, що мала кодову назву операція «Захід».

Виселенню підлягали за попередньо складеними списками члени родин оунівців та повстанців.

Як розповів голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович УП, операція «Запад» стала однією з наймасовіших депортацій українців організованою комуністичним режимом. За своїм масштабом вона є злочином співмірним із депортаціями кримських татар у 1944 році чи виселенням українців у рамках акції «Вісла», організованою польською комуністичною владою.

У більшості регіонів операція розпочалася о 6-й годині ранку. До львівських жител оперативники увірвалися о 2-ій годині ночі. З 2-ої до 4-ої обірвався сон жителів Рави-Руської, Жовкви, Бузька, Городка та Яворова.

У Станіславській та Чернівецькій областях виконавців зупинили складні погодні умови. Сильна віхола, що розпочалася напередодні, спричинила у деяких районах сніговий покрив до 2-х метрів. Оперативники вимушені були застосувати танки та бронетехніку. Проте це не дало швидкого очікуваного результату. Приміром, у Чернівецькій області збирання людей для депортації довелося відтермінувати до 23 жовтня. У більшості ж випадків операцію вдалося здійснити до настання сутінків 21-го. «Передовиком» стала Рівненська область, у якій виконавці злочинної акції впоралися із завданням і звезли людей на відправні пункти загалом за 3-4 години.

«Навіть після закінчення найкривавішої війни – Другої світової – сталінські карателі продовжували тероризувати наш народ репресіями та депортаціями. Але знищити його вільний дух так і не змогли», – написав сьогодні на своїй сторінці президент України Петро Порошенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: