Уявлення українців про європейські цінності залежить від регіону, — дослідження

1505915859-7367
Ілюстрація REUTERS

Дослідження показало, що лише кожен 20 опитаний вважає себе росіянином.

Про це під час презентації та обговорення результатів соціологічного дослідження на тему «Українське суспільство та європейські цінності» повідомила Світлана Балюк, експертка Інституту Горшеніна, інформує Дивись.info.

У квітні-червні 2017 року Інститут Горшеніна у співпраці з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі провів соціологічне дослідження «Українське суспільство та європейські цінності».

Зрештою, фахівці висунили кілька гіпотез:

  1. Уявлення українців про європейські цінності є фрагментарним і суперечливим. Разом із тим, вони в більшості розділяють основні орієнтири європейської спільноти.
  2. Уявлення українців про європейські цінності залежить від регіону проживання та віку.
  3. Уявлення про європейські цінності пов’язане з тим, чи підтримує/не підтримує людина євроінтеграційний курс України.
  4. Отримання українцями знань про те, що являють собою європейські цінності, не є системним.

Крім того, згідно з результатами проведеного дослідження, 9 з 10 респондентів (92,6%) вважають себе українцями, кожен 20 (5,5%) росіянином. При цьому, під час перепису населення у 2001 році 77,8% громадян України ідентифікували себе як українці, а 17,3% — як росіяни.

Варто зазначити, що у дослідженні взяло участь понад 2 тисячі респондентів у віці від 18 років, які мешкають у різних регіонах України, окрім окупованого Криму, а також Донецької та Луганської областей. Квотна вибірка була розроблена за статтю, віком та місцем проживання. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/- 2,2%. Опитування проводилось ще до початку дії безвізового режиму України з ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: