ЄС чи Митний Союз: як змінилися настрої українців щодо інтеграції

1459939594-4645
Фото: REUTERS

Майже чверть українців висловилися проти інтеграції як з ЄС, так і з Митним Союзом.

Такі дані навела експертка Інституту Горшеніна Світлана Балюк під час презентації та обговорення результатів соціологічного дослідження на тему «Українське суспільство та європейські цінності», інформує Дивись.info.

За тісне співробітництво з Митним Союзом Євразійського економічного союзу виступають 10,2% українців. Більшість українців (51,6%) вважає, що Україні варто інтегруватися до Європейського Союзу.

«У той же час 23,3% респондентів висловилися проти інтеграції як з ЄС, так і з Митним Союзом, а ще 8,8% не змогли відповісти на поставлене запитання», — зазначила Світлана Балюк.

Читайте також: Уявлення українців про європейські цінності залежить від регіону, — дослідження

Крім того, згідно з даними дослідження, у Західному регіоні України курс на зближення з ЄС підтримує переважна більшість респондентів (77,9%), у Північному — кожен другий (50,5%), в інших регіонах — кожен третій (Східний — 38,2%, Центральний — 37,8%, Південний — 32,7%).

Фото: Дивись.info

«Якщо порівнювати дані досліджень, які інститут Горшеніна проводив майже 10 років, ми побачимо, що все менше українців виступають за інтеграцію з Митним Союзом, — кажуть автори дослідження. — Після 2014 року через напружені стосунки з Росією, цей показник зменшився майже вдвічі. Разом з тим, за звітній період значно збільшилася не лише кількість прибічників ЄС, але і тих, хто виступає проти будь-яких зовнішньополітичних інтеграційних процесів (з 7,2% до 25,4%)».

Читайте також: Понад 60% українців спілкуються вдома державною мовою

Варто зазначити, що у дослідженні взяло участь понад 2 тисячі респондентів у віці від 18 років, які мешкають у різних регіонах України, окрім окупованого Криму, а також Донецької та Луганської областей. Квотна вибірка була розроблена за статтю, віком та місцем проживання. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/- 2,2%. Опитування проводилось ще до початку дії безвізового режиму України з ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: