Контрабанда тварин: як купують і продають рідкісних звірів

Thailand Tiger Luggage

Минулого тижня митники аеропорту «Бориспіль» виявили у багажі валізу з трьома соколами, які мали летіти до Об’єднаних Арабських Еміратів. Арабські шейхи готові викласти за одного такого птаха суму еквівалентну вартості однокімнатної квартири на Хрещатику.

Минулого тижня митники аеропорту «Бориспіль» виявили у багажі валізу з трьома соколами, які мали летіти до Об’єднаних Арабських Еміратів. Арабські шейхи готові викласти за одного такого птаха суму еквівалентну вартості однокімнатної квартири на Хрещатику, тому контрабанда екзотичними та рідкісними видами тварин є одним із найприбутковіших нелегальних бізнесів у світі.

Шейхи з розуму сходять від соколів

Це далеко не перший випадок, коли в «Борисполі» виявляють подібний багаж. Тільки торік Київська митниця передала до Національного природного парку «Синевир» 12 соколів, а 2015 року двох ведмежат. Втім відомий зоозахисник, директор ГО «Київського еколого-культурного центру» Володимир Борейко переконує, що справжня статистика контрабанди тварин невідома – надто багато зацікавлених і задіяних у цій індустрії.

Володимир Борейко

«У «Борисполі» часто вилучають тварин, зокрема птахів. Ті, що були вилучені нещодавно, – це соколи з Росії. У нас теж таке буває, але рідше. Раніше цих птахів здобували у Криму, рідше – у Карпатах. Тому, зазвичай, це російські птахи. Суми, які платять в Об’єднаних Арабських Еміратах за такого птаха, еквіваленті ціні однокімнатної квартири на Хрещатику. Шейхи просто з розуму сходять від цих соколів», – розповідає Володимир Борейко.

Еколог розповів, що з України найчастіше вивозять хижаків, плазунів, метеликів тощо.  Натомість ввозять мавп, крокодилів, леопардів, тигрів, левів – одне слово, великих кішок, а також багато різних черепах.

«До нас тигренята і левенята потрапляють або з Росії, або з африканських країн. І в Україні на них є дуже величезний попит. Це і можновладці, і бізнесмени. Тобто люди, які мають гроші. Робиться замовлення, все проплачується. Потім тварин тримають десь у себе на дачі, наприклад, крокодил може жити у ванні. Люблять так «жартувати». Хтось йде у ванну кімнату, а там «сюрприз» – крокодил. Утримання таких тварин – це такий собі писк моди», – додає зоозахисник.

Щодо способів ввезення тварин, то їх є безліч, пояснює пан Борейко, – це і дипломатичний вантаж, і чартерні військові рейси, зоопарки ввозять тощо.

«Контрабанда тварин – це дуже велика індустрія, а держава практично не втручається у її роботу», – сказав еколог.

Купівля через Інтернет

Щоб купити чи продати екзотичну чи рідкісну тварину, достатньо знайти потрібне оголошення в Інтернеті. Наприклад, 16 жовтня на одному із сайтів було розміщене оголошення про продаж левеняти. Власник тварини мешкає у Москві і обіцяє всю необхідну інформацію надати телефоном. До речі, на російських сайтах подібних оголошень десятки, якщо не сотні.

Наприклад, на відомому українському сайті є безліч оголошень про продаж нільських крокодилів – від геть маленьких аж до півтораметрового. Якщо за «дрібних» просять у межах 5 тисяч гривень, то за великого – понад 13 тисяч. За рідкісну мадагаскарську черепаху правлять 25 тисяч гривень.

Торгівля такими дикими тваринами суворо регламентується міжнародною Вашингтонською Конвенцією CITES, яка набула чинності 1975 року. Угода містить три основні параграфи. Згідно з першим, заборонено торгувати переліченими в списку видами тварин. У другому параграфі окремо називаються всі види, подальша торгівля якими може призвести до повного зникнення цих тварин. На підставі третього параграфа окремі держави, на території яких живуть зникаючі види, що не потрапили у список, можуть ухвалювати закони для їхнього захисту. Але CITES не забороняє торгівлю дикими тваринами, а тільки контролює і регламентує її. Окрім того, багато видів тварин, які опинилися на межі зникнення, не потрапили до списку CITES.

Саме дозвіл CITES регулює питання ввозу та вивозу тварин з країни, перетин ними кордону.

Подорож у багажному відсіку літака

Ще один вражаючий випадок трапився на початку квітня нинішнього року, коли в аеропорті Бейрута виявили дивну коробку – без маркування, без інструкції, без вказівок про її зміст. Все, що було відомо – це країна відправлення – Україна, країна призначення – Сирія. Коли один з працівників глянув в просвердлений отвір, то ледь не знепритомнів – у середині ворушилося щось живе. Коли коробку відкрили, то всередині виявили трьох сибірських тигренят. Нещасні тваринки подорожували без їжі та води, у власних випорожненнях.

Вже згодом стало відомо, що вантаж відправив Миколаївський зоопарк до аналогічного зоопарку в Дамаску. Зоозахисники звернулися до суду з проханням не повертати тварин, а залишити їх для реабілітації в Бейруті. Однак покупець і продавець намагаються через суд довести своє право на тварин. У реабілітаційному центрі, де наразі мешкають тигренята, вони отримали імена – Майя, Таня та Антон. Відомо, що їхня мама з 2012 року народила щонайменше 12 дитинчат, але на сьогоднішній день їхня доля невідома.

У реабілітаційному центрі Бейрута

«Це був дуже резонансний випадок, особливо коли ще й виявилося, що тигренят були вивезені з України. Не було дозволу CITES, який видає підрозділ Міністерства екології та природних ресурсів України», – розповіла член Ради НЕЦУ, координатор зоозахисної діяльності НЕЦУ Наталія Вишневська.

Фото з Фб Наталії Вишневської.

Вона зазначила, що сьогодні з України частіше вивозять тварин, ніж ввозять.

«Що стосується ввезення, то найчастіше йдеться про крокодилів та папуг. Бували випадки, коли у наших зоомагазинах продавали папуг, занесених у список CITES. Ніхто з них не має документів на законний ввіз і торгівлю цими тваринами. Фактично цей процес пущений на самотік і його ніхто не контролює.

Вивозять з України багато рідкісних птахів – це і хижі птахи, і співочі. Були зафіксовані випадки вивозу маленьких ведмежат. Що стосується левів чи тигрів, то це зазвичай тваринки, які були у зоопарку в Криму, в Зубкова. Його вже давно підозрювали зоозахисники та експерти у торгівлі саме такими тваринами. Але, на жаль, сьогодні це лише припущення», – розповіла Наталія Вишневська.

«Синевир» – новий дім для тварин

Одним із прихистків для тварин, які були предметом торгівлі, став Національний природний парк «Синевир». Спочатку планувалося, що це буде центр реабілітації бурих ведмедів.

«У центрі бурих ведмедів сьогодні утримується 23 особини. Вони потрапили сюди з різних місць, зазвичай від людей, які утримували їх у неволі, з порушенням норм утримання. Також трапився випадок, коли до нас відправили двох ведмежат з аеропорту «Бориспіль». Цих тваринок намагалися незаконно відправити за кордон, але митники все це виявили і доправили до нас. І вони дуже добре себе почувають у напіввільних умовах», – розповів Юрій Бабічин, начальник відділу екологічної освіти НПП «Синевир».

Ведмежата у реабілітаційному центрі отримали імена Настя і Боря.

«До нас вони прибули 31 травня 2015 року. Ведмежат намагалися переправити у контейнерах для тварин, які заховали у звичайних дорожніх валізах. Їх виявили у багажному відділенні. Рейс був до Дубая. Після вилучення тварин їх передали нам і відтоді вони живуть у парку «Синевир». Тоді ведмежатам було приблизно по 3 місяці і важив кожен з них до 5 кілограмів. За цей період вони виросли і дуже добре почувають», – продовжує пан Юрій.

Щодо центру реабілітації птахів, що його будівництво практично завершено і ось-ось відбудеться офіційне відкриття, хоча тут вже є перші мешканці, зокрема з числа тих, які були виявлені митниками під час спроб транспортування їх за кордон.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: