Спецслужби Чехії: російські шпигуни активізувались проти України та ЄС

47159-1_large

Минулого року російські секретні служби підвищили свою активність на території Чехії, здійснюючи, зокрема, кампанію проти України.

Про це повідомляє видання Prague Daily Monitor із посиланням на річний звіт Служби безпеки та інформації Чехії (BIS), передає «Європейська правда».

Російські спецслужби, у яких є якісна мережа контактів, в основному отримували конфіденційну інформацію з політичної сфери. У звіті йдеться, що чехи розкривають багато конфіденційної інформації від організацій і компаній, в яких вони працюють.

Найбільше джерело ризику становлять несвідомі контакти чехів з російським дипломатичним персоналом. Чеські спецслужби стверджують, що значна частина російських розвідників працює під дипломатичним прикриттям російської місії.

Російські шпигуни, зокрема, здійснювали операції, які були частиною кампанії проти України, ЄС і НАТО. Російські розвідувальні служби координували і фінансували діяльність неурядових організацій, які ставили під сумнів територіальну цілісність і суверенітет України.

Минулого року також збереглась тенденція виїзду чеських громадян на Донбас і в Крим.

«Під час цих поїздок чеські громадяни використовують, хоча, можливо, несвідомо, приховану допомогу російських спецслужб», - ідеться у звіті.

У звіті окремо згадуються великі хакерські атаки з Росії. Найактивнішою була кампанія APT28/ Sofacy, ціллю якої стали різні області - від дипломатичної та військової до досліджень і розробок в академічній сфері.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: