Найважливіше — якомога раніше виявити патологію: лікарі про рак молочної залози

51181632

Яка статистика захворювань, що може вплинути на розвиток онкопатології та що потрібно робити, аби вберегтися від раку — у матеріалі Дивись.info.

Жовтень у всьому світі є місяцем боротьби з раком молочної залози. Саме протягом жовтня прийнято проводити соціальні та інформаційні проекти, аби привернути увагу населення тої чи іншої країни до цього недугу.

ІА Дивись.info також долучилася до міжнародної кампанії та зібрала фахові коментарі від експертів у галузі лікування раку молочної залози.

Ігор Ковальчук, головний лікар Львівського регіонального онкологічного центру: «Зараз пішов «бум» на перевірку раку молочної залози»

Ігор Ковальчук

Тема раку молочної залози є надзвичайно актуальною. Я сьогодні побачив у нашому відділенні діагностики раку молочної залози дуже багато жінок.

Ми виявляємо понад 700 хворих протягом кожного року. Це жінки, які мають злоякісне захворювання молочної залози. Для нас, лікарів, найважливіше — виявити якомога раніше цю патологію. Саме тому ми ідемо на периферії, встановлюємо мамографи там. І якщо фахівець виявляє патологію, з нею одразу скеровують до нашого центру, де ми проводимо оперативні втручання. У нашому онкологічному центрі ми робимо більше тисячі онкологічних втручань протягом кожного року.

Читайте також: 900 українців проходять клінічне випробування препарату проти раку, 60 – зі Львівщини

Ми розуміємо, що кожній жінці важливо, щоби операція була органозберігаюча. Сьогодні ми робимо більше 30% таких операцій. 10 років тому їх було усього до 10%. Насправді, все залежить від того, на якій стадії ми виявимо патологію. Радикальних мастектомій було 457 операцій, а органозберігаючих — 160. Також було 30 реконструктивних операцій, коли забрали грудну залозу і одразу заміщували її спеціальним протезом. За останніми дослідженнями видно, що рак грудної залози переходить від радикальних лікувань, інвалідизованих до естетичних.

Для того, щоби виявити рак якомога раніше, нічого особливого не потрібно. Кожна жінка після 45 років повинна прийти один раз на рік до центру і зробити мамограму.

[dyvys_blockqoute text="Ми нарешті стали виявляти захворювання у доклінічних стадіях — ще немає жодних проявів, а ми виявляємо, наприклад, пухлину величиною міліметр чи два" author=""]

Але варто зазначити, що рак грудної залози помолодшав. Так є у всьому світі. Для жінок, молодших за 45, є ультразвукове обстеження. Але ми обов’язково просимо, щоби перед тим, як іти на якесь серйозне обстеження, необхідно відвідати лікаря-мамолога. Він вже направить жінку на правильне обстеження, призначить лікування. Якщо ми бачимо підозру на рак і жінка молодша за 45, ми також робимо мамографію.

У нашому центрі є два сучасних мамографи, які працюють не більше ніж півтора місяці — зовсім нові. Ще один стоїть на Єфремова (Поліклінічне відділення обласного онкодиспансера, вул. Єфремова, 59 — авт.ред.). Зараз пішов «бум» на перевірку раку молочної залози. Якщо раніше ми робили 4-5 обстежень на одному апараті на день, то зараз — до 20. Ми нарешті стали виявляти захворювання у доклінічних стадіях — ще немає жодних проявів, а ми виявляємо, наприклад, пухлину величиною міліметр чи два. Тоді робиться мінімальна операція і вже наступного дня жінка відправляється додому. Тут не потрібно застосовувати якісь додаткові методи: хіміотерапію, променеву, гормони.

Олег Дуда, заступник головного лікаря Львівського регіонального онкологічного центру: «Виявляти пухлину треба тоді, коли її ще неможливо знайти при самообстеженні»

У нас 62,5 жінки на 100 тисяч населення мають онкопатологію молочної залози,

Олег Дуда. Фото: Прес-клуб Львів

по Україні — 68,6 на 100 тисяч. Якщо взяти такі розвинуті країни, як Бельгія, Данія, де фіксується найвищий рівень захворюваності в Європейському союзі, там ця кількість доходить до 140 на 100 тисяч. Це пов’язане з тим, що там жінки живуть набагато довше, крім того, хворобу виявляють на ранніх стадіях.

Загалом же доведено, що чим більше розвинена країна, тим вищий рівень захворюваності на рак молочної залози. Найвища захворюваність у США, Канаді, Великій Британії, Австралії. Сучасний світ вносить такі корективи. Але там і найменша смертність від цієї хвороби. Вони навчилися жити з цим, вчасно виявляти і вчасно лікувати.

В Україні рак виявляють на 1 і 2 стадіях приблизно у 80% жінок, у занедбаних стадіях — близько 20%. Занедбані — це 3 і 4 стадії, які потребують дуже дорогого лікування і, на жаль, результат по виживаності не буде дуже добрий. Якщо у нас однорічна виживаність приблизно 92%, то у США 90% — п’ятирічна виживаність. Я завжди повторюю: усе залежить від раннього виявлення. Якщо ми виявляємо патологію на доклінічній стадії, на першій, то це 100% вилікування. Практично такі люди живуть без хвороби і бюджет лікування таких пацієнток набагато менше. Це одноденна операція, після якої людина забуває про онкологічний центр.

Читайте також: На Львівщині протягом року виявили 911 випадків раку молочної залози

Колись був постулат, всюди висіли плакати великі про те, як себе самому обстежувати, як знаходити пухлину у грудній залозі, але тепер це вже не працює. Якщо ми самі знаходимо у молочній залозі пухлину — це пізно. Виявляти треба тоді, коли її ще неможливо знайти руками, при самообстеженні. Для цього треба практично здорових жінок викликати на скринінг у віці від 45 до 65 років, коли є найвища захворюваність, і тоді мамографічно можна буде виявити цю маленьку пухлину.

Зараз є великий наплив населення на обстеження. Ми розуміємо, що за цим напливом прийде якість. Німеччина вкладає у скринінг 220 млн євро кожен рік. Зрозуміло, що з тисячі жінок тільки у 6 знайдеться ця патологія. Але вона знайдеться на такій стадії, що вони будуть жити після лікування. У Німеччині кожна 8 жінка хворіє на рак грудей. У нас буде така ж статистика, якщо ми почнемо добре виявляти патологію. Наразі ця цифра десь удвічі більше — приблизно кожна 15.

Ярослав Шпарик, завідуючий відділенням хіміотерапії Львівського онкоцентру: «Є випадки, коли після кількох таблеток пацієнтів не впізнати»

Ярослав Шпарик. Фото: Прес-клуб Львів

Я лікую жінок, яким, крім операції, потрібно ще робити дороге медикаментозне лікування. Попри це, я великий ентузіаст раннього виявлення раку молочної залози. І якби мені сказали, що через п’ять років у вас не буде пацієнток, я би погодився, щоби у мене не було тут роботи.

Сьогодні у мене була 50-річна жінка з одного з районів області. Успішна, має бізнес. Вона прооперована, їй видалили пухлину, повністю видалили грудну залозу. У неї уражені понад 10 лімфатичних вузлів і форма цього захворювання дуже несприятлива. Оптимальне для неї лікування коштує кілька мільйонів гривень. Незважаючи на те, що вона має бізнес, їй коштів не вистачить і держава зараз не може забезпечити її медикаментами.

Тому я наголошую: чим раніше ми будемо виявляти рак, оперувати і завершувати цим лікування, тим краще. Це буде величезний крок уперед.

[dyvys_blockqoute text="Ще кілька років тому хворі із метастатичними стадіями раку молочної залози жили у середньому 3-6 місяців, а сьогодні — більше п’яти років, завдяки медикаментам. Вони повністю не виліковуються, але можуть вести абсолютне нормальне і повноцінне життя" author=""]

Факторів ризику, які впливають на розвиток раку молочної залози, не дуже багато. Серед найвідоміших — це спадковість. Якщо у роду хворів хтось, то таким жінкам треба бути дуже уважними.

Частіше рак буває у тих жінок, які пізно народжували, які мало годували грудьми. Але ми бачимо багатьох пацієнток з сіл, які мають по п’ять дітей, годували їх і однаково захворіли. Важливим фактором є робота у нічні зміни. Підозрюються гормональні медикаменти, хоча сучасні мають не дуже великий вплив. Крім того, це раннє настання менструації і пізнє — менопаузи.

Тому, навіть якщо немає ніяких симптомів, у 45 років потрібно прийти і зробити першу базову мамограму. А потім приходити з такою частотою, з якою скаже лікар.

При цьому, хочу сказати, що ще кілька років тому хворі із метастатичними стадіями раку молочної залози жили у середньому 3-6 місяців, а сьогодні — більше п’яти років, завдяки медикаментам. Вони повністю не виліковуються, але можуть вести абсолютне нормальне і повноцінне життя.

Вже понад 10 років Україна є важливим гравцем на арені випробування медикаментів у всьому світі. Звичайно, нам ще дуже далеко до США, навіть до Польщі, де клінічних випробувань на порядок більше. Але те, що Україна бере у цьому участь, говорить про визнання фаху українських лікарів і статус держави. Наприклад, у Білорусі, Латинській Америці таких випробувань дуже мало.

За ті медикаменти, які нам надають у рамках випробувань, ми нічого не платимо. А іноді це ціни у 100 тисяч гривень за вживаний протягом місяця препарат.

Є випадки, коли після кількох таблеток пацієнтів не впізнати. Я п’ять разів бачив, коли, здавалося, що людині вже нічого не допоможе. Але ні — їм ставало краще.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: