Заява міністра закордонних справ Польщі є частиною гібридної війни Росії проти України, – політолог

ac6b3cce8c74b2e23688c3e45532e2a7

«Є потреба ширшої розмови щодо польсько-українських стосунків, особливо що стосується історії. Ми ніколи не погодимося з агресією щодо України, але у двосторонніх стосунках будемо застосовувати симетрію», – заявив сьогодні міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, тим самим викликавши шквал емоцій в українському середовищі.

Вітольд Ващиковський, міністр МЗС РП

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський сьогодні зробив заяву щодо польсько-українських стосунків, зокрема пообіцявши не пускати до країни українців з антипольськими поглядами.

«Ми усвідомлюємо, наскільки для нас важлива Україна з геополітичного погляду, але українці, знаючи про це значення своєї країни для нашої безпеки, вважають, що у такому випадку питання, які нас розділяють, особливо історичні, повинні відійти на другий чи третій план», – сказав.

Він додав, що саме зараз задіюється механізм, який не допустить людей, які мають крайні антипольські погляди, до Польщі. Йдеться про тих, хто зумисне одягає мундири СС Галичина.

«Йдеться також про посадовців, які призупиняють пошук польських могил в Україні та спорудження на українських теренах польських пам‘ятників. Ті, хто демонструє та використовує адміністративні інструменти щодо Польщі», – додав міністр.

На запитання чи відвідає він чи президент Україну, він відповів: «Якщо це станеться, це буде суто робочий візит, і це буде перевірка нашого консульства та місць, пов'язаних з Польщею; звичайно, це не політичний візит, але я розгляну питання, чи рекомендувати президенту Польщі візит до України в цей момент».

Ващиковський, посилаючись на останній візит віце-прем'єр-міністра Петра Глінського в Україну, сказав: «Цей візит був погано розглянутий українською стороною. На міжнародних форумах Польща захищає суверенітет України і не має більш зацікавленої країни, ніж Польща. Ми не згодні з анексією Криму, але в двосторонніх відносинах ми будемо розрізняти Україну».

Одним з перших, хто відреагував на заяву польського міністра, став голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович.

Володимир В'ятрович

«У 2008-му після того, коли почали відкривати архіви КГБ, дізнався, що став персоною нон-ґрата в Росії. Це не дуже здивувало, зважаючи на важливість для східної сусідки збереження радянських міфів про минуле.

Щойно прочитав заяву чільника МЗС західної сусідки – Польщі. У ній погрози оголосити персонами нон-ґрата посадовців, причетних до тимчасового призупинення пошуків польських могил в Україні та незаконного спорудження на українських теренах польських пам‘ятників…

Тобто, таким чином хочуть карати відповідальних осіб України за вимогу до польської сторони дотримуватися українського законодавства. Здається, цього разу Польща хоче піти навіть далі за Росію.

P.S. На останній зустрічі на високому рівні із польською стороною були, крім мене були, міністр культури, його перша заступниця, керівник департаменту МЗС тощо. Їм всім закриють в'їзд до Польщі?» – написав у Facebook Володимир В’ятрович.

Натомість український дипломат Богдан Яременко вважає, що реагувати треба не на заяву, а на дії польської сторони.

Богдан Яременко

«На заяву нема сенсу реагувати. Треба реагувати на дії. Відповідно, якщо польська держава вдасться до якихось дій проти українських громадян на підставі їхніх поглядів, історичних, політичних тощо, то, відповідно, ми отримаємо право на взаємність. Вступати у битву заяв для держави – це, мені здається, абсолютно недоречно і неправильно. Єдине, що можу сказати: заява міністра Ващиковського є найкращим поясненням того, чого українцям ніколи не жилося комфортно в Польщі. Тому вони, зрештою, завжди думали про власну державність. Це такий собі відгомін польського шовінізму, абсолютно неприйнятний для нас як для незалежної нації, зі своїми поглядами на власну історію. Але не треба повторювати помилку, навіть, можна сказати, злочинну помилку частини польської нинішньої еліти, яка роздмухує навколо історичних проблем відносин двох народів політичні вогнища. Це дорога в нікуди. Сьогодні політики повинні бути зайняті розвитком того позитивного, що є, і сприяти налагодженню відносин між народами, а не шукати причини ускладнювати їх, як сьогодні робить Ващиковський і частина PiS (правляча партія «Право і справедливість), – сказав ІА Дивись.info Богдан Яременко.

Натомість політолог Олексій Полтораков вважає, що заява Вітольда Ващиковського є частиною гібридної війни, яка ведеться проти України.

Олексій Полтораков

«Реагувати, думаю, варто, але, однак, реагувати варто дозовано, щоб натомість зайвий раз не розкручувати цю тему. І тим самим не підігравати ті провокації, які стоять за цією заявою. Адже вона, врешті-решт, з’явилося не сама собою, а є одним з проявів так званої гібридної війни, яку веде Росія проти України, Польщі і проти таких цілком перспективних та позитивних українсько-польських відносин. Зазвичай у подібних випадках реакція повинна бути за лінією МЗС, на рівні ноти протесту, в якій попросити польську сторону пояснити свою офіційну позицію, позицію польської держави з приводу таких заяв. У таких випадках діє формула: «сподіваємося, подібні прецеденти не вплинуть негативно на традиційно хороші польсько-українські стосунки».

Тим паче, що подібні теми, зокрема щодо мови саме Україні розкручувати зараз не варто. Ми за середньоєвропейськими мірками знаходимося досить у вразливій позиції у зв’язку з проблемним становищем закону «Про освіту» у частині, яка стосується мови. Вона вже стала фактором, який ускладнив українсько-угорські та українсько-румунські відносини і, напевно, опосередковано, українсько-польські. У цьому зв’язку антиукраїнські заяви від нібито європейських політиків є не більше ніж грою на цих проблемних настроях, щоб отримати особисті політичні бонуси. У зв’язку з цим варто згадати слова Черчіля про те, що державний діяч тим відрізняється від політика, що думає про наступні покоління, а не про наступні вибори. А ось такі заяви – це яскравий прояв мислення у термінах найближчих виборів, а не поколінь», – сказав у коментарі ІА Дивись.info Олексій Полтораков.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: