В будь-якому місті є купа негативу, в нас уже імунітет до цього, - організатори Львівського півмарафону

peremozhci-1024x682
Фото: Львівська газета

На вихідних у Львові відбувся масштабний міжнародний півмарафон, на який львів'яни встигли чимало понарікати через перекриті вулиці та затори на дорогах.

ІА Дивись.info вдалось поспілкуватися із Анною Хохолкіною event & production manager компанїї Run Ukraine, що організовувала даний забіг у Львові. Пані Анна поділилася з нами інформацією про деякі робочі моменти організації такої масштабної події.

Фото: Анна Хохолкіна з facebook

- Яка Ваша роль в компанії, адже, я так розумію, що компанія велика і людей, щоб організувати подію таких масштабів, потрібно чимало. Чи давно працюєте в Run Ukraine?

В компанії Run Ukraine я працюю від 2014 року, займаюся виготовленням всіх необхідних матеріалів для марафонського містечка, зони старту та стартових пакетів учасників всіх наших подій. А також сценарною частиною та режисурою, всім тим, що стосується старту, фінішу, нагородженням переможців.

- Чи багато вже подій доводилось організовувати, чи всі вони спортивні? Розкажіть детальніше, будь ласка, про організацію львівського півмарафону.

Так, ми займаємося організацією бігових подій. За 2017 рік це вже шоста подія, яку нам вдалось організувати. «Grand Prix Lviv Half Marathon» – це завершальний етап всеукраїнської бігової ліги Run Ukraine Running Ligue 2017. Окрім львівського пімарафону, вже відбулися півмарафони в Києві, Одесі та Дніпрі, а також київський марафон.

Оскільки наші старти розплановані та відбуваються протягом року, одночасно ми працюємо над кількома проектами. Реєстрація на цьогорічний Grand Prix Lviv Half Marathon була відкрита ще минулого року, і підготовка тривала вже давно, але найгарячіший етап припав на останні два місяці - період реалізації нашого найбільшого проекту - Марафону у Києві, що відбувався 8 жовтня. Тобто робота над сайтом, заміри траси, спілкування з необхідними службами та рекламна компанія тривала не один місяць.

- Якщо не секрет, то який бюджет цьогорічного львівського півмарафону?

Це наша внутрішня інформація, і я не маю права розповідати про неї. Єдине, що скажу, в цьому році львівський півмарафон не мав титульного спонсора, як інші наші події. Проте була підтримка від наших офіційних спонсорів та партнерів. Ну і наші власні кошти та стартові внески учасників.

- Чи важко було домовитись та узгодити всі організаційні питання із містом, в якому відбувається подія? Поліція, медики...що ще потрібно? Як у Львові із цим?

В кожному місті по-різному. Все залежить від того, як ставиться до події міський голова. Бували міста, в яких простіше, а в яких і складніше.

У Львові добре, оскільки міський голова Львова Андрій Садовий в принципі був «за» ще із самого початку. Коли ми вперше робили цю подію минулого року, йому сподобалось, тому відразу сказав, що ми можемо розраховувати на його підтримку. Цього року він був присутній на події особисто, - біг невеличку дистанцію зі своїми дітьми.

Фото: Львівська міська рада

Стосовно поліції та інших структур, то тут чимало організаційних моментів, які втілити не так легко як здається. До прикладу, перекриття міста, що є доволі складним процесом.

Не зважаючи навіть на те, що ми перекриваємо трасу поступово, адже, розуміємо, де спортсмени пробігли, там можна відкривати вже проїзд. Пізніше, перекривається інша вулиця, а ця відкривається для руху транспорту. Це доволі доволі важко спланувати та синхронізувати, одночасно задіяно величезну кількість волонтерів, маршалів траси та інших людей, від дій яких залежить, наскільки якісно ми впораємось із перекриттям руху. Наприклад, цього року було у заході було задіяно 445 волонтерів.

Що стосується медичної допомоги, вона обов'язкова. Адже в нас на маршрут виходить велика кількість людей, і ми за них відповідаємо. Окрім того, у Львові є ще й бруківка, певні погодні умови, плюс ніхто не застрахований від речей, які ніхто не може передбачити. Ми просили близько 13 карет швидкої допомоги, але по факту вдалось отримати лише 7, плюс додаткові 2 від військових шпиталей.

Фото: Zaxid.net

- Чи були випадки відколи ви працюєте, що людині під час бігу ставало зле?

Були, звісно. На жаль, бувало й таке, що людині ставало зле і її не вдавалося врятувати. І тут я хочу наголосити на тому, що учасники мають більш відповідально ставитись до свого здоров'я, вчасно перевірятися у спеціалістів, бути уважними до свого стану.  У Львові, на щастя, все було добре. Здається, була лише одна госпіталізація із механічною травмою. Хочу додати, що ми співпрацюємо із міськими медиками, а також із медиками Червоного Хреста, Мальтійської служби тощо.

[dyvys_blockqoute text="Я працюю в компанії третій рік, і кожен раз, коли відбувається подія в будь-якому місті, то є купа негативу. Тому, напевно, в нас уже імунітет до цього" author="Анна Хохолкіна"]

- Чи готові були до такої критики львів'ян щодо перекриття вулиць? 

Я працюю в компанії більше трьох років, і кожен раз, коли відбувається подія в будь-якому місті, ми маємо купу негативу. Тому, напевно, в нас уже імунітет до цього. Ми розуміємо, що воно так і буде.

До прикладу, в Києві ми перекриваємо 42 кілометри траси, все це відбувається в самому центрі. Так само, поступово закривається рух певними вулицями, - після долання спортсменами певних відрізків рух відкривають, а десь закривають для транспорту інші частини. Над цим працює велика кількість поліції, в тому числі наші волонтери, маршали, - це велика команда. І все одно люди незадоволені, оскільки, це комусь приносить незручності.

[dyvys_blockqoute text="Ми почали дуже заздалегідь повідомляти про те, що будуть перекриті вулиці, - всюди порозвішували оголошення, роздавали флаєра і писали в ЗМІ. На жаль, не допомогло" author="Анна Хохолкіна"]

У Львові загалом перекривали 21 кілометр маршруту. Так само була залучена велика кількість людей, волонтери, що допомагали на пунктах гідратації. харчування,направляли спортсменів, вказуючи правильний маршрут.

Окрім того, ми почали дуже заздалегідь повідомляти про те, що будуть перекриті вулиці, - всюди порозвішували оголошення, роздавали флаєра і писали в ЗМІ. На жаль, не допомогло. На скільки могли, то повідомили. Але, якщо людині не подобається, скільки не старайся, то вона все одно не буде задоволена.

Фото: Газета "День"

- Скільки людей взяло взагалі взяло участь у львівському забігу?

Цього року у львівському пімарафоні взяло участь 2250 людей. В нас було декілька дистанцій, головна дистанція – 21 км. На ту дистанцію вийшло більше 1000 людей. Окрім цього, були ще дистанції: 10 км, 5 км та 2 км. Останній забіг є благодійним – 50% від стартових внесків учасників скерують на придбання протеза для АТОвця. В кожному окремому місті, для окремої людини. Ще мала бути дитяча дистанція, але ми вирішили відмовитись від неї у зв'язку із погодними умовами. Багато людей поприходили зі своїми дітьми і дуже засмутилися, що ми прийняли таке рішення.

- На скільки популярними в Україні стають такі забіги? Чи можна порівнювати активність українців зі світовим досвідом, чи це все-таки свідома популяризація здорового способу життя? 

На сьогодні ми найбільша компанія, що організовує бігові події в Україні. Все починалося в Києві, спочатку це був марафон, а потім додався півмарафон. Пізніше компанія вирішила поширити організацію забігів на регіони і зробити бігову лігу. Тому минулого року були залучені ще Дніпро, Одеса та Львів. Окрім того, в нас відбуваються часто фанові забіги, де неважливо на скільки швидко ти біжиш, але після події обов'язково організовується концерт чи цікавий фестиваль. Пригадую, ми робили кольоровий забіг, нічний забіг, після яких були музичні концерти і люди залишалися відпочивати.

Зокрема, метою таких забігів і є саме популяризація здорового способу життя. Але люди бігають доволі активно і зацікавлені в таки подіях.

[dyvys_blockqoute text="Приємно, коли є люди, які беруть участь у всіх п’ятьох подіях і подорожують разом із нами Україною" author="Анна Хохолкіна"]

Ще раз повторю, що Львів якраз був останнім містом з  п'яти міст цього року, де відбувався такий марафон, але є люди, які брали участь у всіх цьогорічних великих подіях.  В нас є рейтинг, куди ми потім підраховуємо і записуємо загальну кількість балів, а переможцю даруємо реєстрацію на марафон, який буде відбуватиметься закордоном. Минулорічні переможці вийшли на старт марафону в Парижі, а цьогорічні -отримають реєстрацію на марафон в Празі, який відбудеться в травні наступного року.

Тому, я думаю, що це не менш заохочує брати участь в таких подіях. Приємно, коли є люди, які беруть участь у всіх п’ятьох подіях і подорожують разом із нами Україною. Вони їздять за нами по країні і беруть участь у наших подіях. Я запам’ятовую людей, тому приємно бачити їх і в інших містах.

У Львові, окрім львів'ян, до речі, було чимало поляків, які брали участь у змаганні. Спортивний туризм стає зараз доволі популярним, - хтось їде просто поїсти в іншу країну, а хтось, щоби й побігати.

[dyvys_blockqoute text="Спортивний туризм стає зараз доволі популярним, - хтось їде просто поїсти в іншу країну, а хтось, щоби й побігати" author="Анна Хохолкіна"]

- Які плани на наступний рік, чи будете організовувати забіги по Україні, у Львові, бо я так розумію, що цьогорічний «сезон бігу» закінчується?

Ми будемо продовжувати, в нас є ця бігова ліга, яка нікуди не дінеться. В принципі, за підсумками цьогорічної роботи, на скільки я знаю, відгуки позитивні. Адміністрація міст і наші спонсори, з якими співпрацюємо, наоаштовані продовжувати роботу.

Є сподівання, що в наступному році ми будемо продовжувати роботу в тих самих містах, можливо, ще й нових. Наразі невідомо.

Фото: qha.com.ua

- Щось із погодою не дуже повезло... Все ж, чому так пізно вирішили організувати цей півмарафон у Львові? 

Минулого року у Львові  забіг був взагалі 6 листопада, а в цьому році навіть раніше. Ніхто ж не знав, що буде настільки холодно. Пориви вітру зривали рамки та намети, але подія вдалась.

Спілкувалася Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: