Вчені довели, що старіння людини неминуче

jjj-e1507614895349
Фото: Prima MED

Розрахунки дослідників з університету Арізони показали, що старіння багатоклітинних організмів неминуче.

Віковому зниженню життєздатності клітин в перспективі є тільки одна альтернатива - рак, пише «Новое время» з посиланням на Science Alert.

Йдеться про те, що математична модель показує, навіть у випадку, якщо повне звільнення організму від шкідливих мутацій не приведе до порятунку від старості. З'ясувалося, що клітини організму поступово уповільнюють внутрішні процеси і починають втрачати свої основні функції.

Окрім цього, деякі клітини нарощують швидкість росту, що призводить до утворення в організмі ракових клітин.

«Якщо ви позбудетеся від тих клітин, які погано функціонують, це дозволить раковим клітинам розмножуватися. А якщо ви позбудетеся від ракових клітин, будуть накопичуватися клітини з млявим функціонуванням», - стверджує провідний автор дослідження Пол Нельсон з Університету Арізони.

Тобто, якщо в багатоклітинному організмі між клітинами не буде конкуренції, вони неминуче постаріють. А якщо конкуренція буде, змагання виграють ракові клітини, які почнуть активно ділитися. І, відповідно, використання конкуренції між клітинами для усунення погано функціонуючих клітин, пов'язаних зі старінням, може призвести до розвитку раку, а не до продовження життя.

«Старіння - це математично неминучий процес. Неминучий в будь-якому випадку. У спроб зупинити цей процес немає ні логічного, ні теоретичного, ні математичного рішення», - зазначає Джоанна Масел, професор екології та еволюційної біології в Університеті Арізони.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: