Україна знайшла гідну заміну радянському автомату

6694_avtomat-kalashnikova-okholosch

На початку жовтня концерн «Укроборонпром» представив новий автоматичний карабін M4 – WAC-47 на базі збройової системи AR-15. Це пропозиція переходу на натівський стандарт від державного концерну.

На початку жовтня концерн «Укроборонпром» представив новий автоматичний карабін M4 – WAC-47 на базі збройової системи AR-15. Це пропозиція переходу на натівський стандарт від державного концерну, пише сайт 24.

Проте така заява у військових та експертів викликала цілий ряд критики і сумнівів.

Автоматична гвинтівка М4 – це молодий нащадок легендарної американської гвинтівки М16. І віднедавна цю модель заявили, як потенційну заміну для радянського Калашнікова. А з нею і перехід на новий калібр – 5,56.

«Це, я вважаю, взагалі буде таким показовим проектом інтеграції в світове співтовариство, оскільки це наблизить до сумісності із НАТО. Це головне питання для вступу в НАТО», – вважає заступник генерального директора ДК «Укроборонпром» Денис Гурак.

Головною перевагою саме цієї моделі є легка маніпуляція зі зміною ствола. Українська компанія «Зброяр» вже виготовляє такі гвинтівки, щоправда цивільного зразка. І кажуть, змінювати один калібр на інший, звісно, можна, проте ефективність такої зброї викликає сумніви.

«Укроборонпром» заявляє, що проект готові втілити за лічені місяці. Вже мають ліцензію і всі необхідні технології. Чекають лише "відмашки" від Міноборони.

М4-ті в світі виготовляє цілий ряд компаній. Зокрема, лідерство утримують Remington, Smith & Wesson, Bushmaster та Colt. Але такі партнери «Укроборонпрому» не підійшли. Натомість до співпраці залучили фірму Aeroscraft. В стрілецькому світі про таку ніхто не чув, адже її профіль не стріляти, а літати.

Дирижаблі – ось цільовий напрямок компанії Aeroscraft. І хоча фірма американська, її власник українець – Ігор Пастернак. Жодних незручностей у некорельованому профілі «Укроборонпром» не бачить.

Микола Мікулич – збройний експерт і інструктор з вогневої підготовки. За його словами, щодня зіштовхується з низьким рівень стрілецької підготовки українських військовослужбовців. Каже, такі нововведення виправдані для окремих спецпідрозділів, для пересічного ж солдата результи стрільби з М4-го чи з Калашнікова не надто будуть відрізнятись. Тому заяви про переоснащення армії породжують здогадки.

Невизначенним питанням стоїть і забезпечення тими самими натівськими набоями. Патронного заводу поки в Україні немає, і чим тоді забезпечувати нові гвинтівки, теж не зрозуміло. Міноборони перехід на М4 розглядає позитивно, проте коли це станеться – не прогнозують.

Заміна старої стрілецької зброї на нову в Україні лунає не вперше. Так у 2014-му Нацгвардія взяла на озброєння автомати «Форт». Це ліцензійна копія ізраїльського «Тавора». І не дивлячись на показовість на парадах, у зоні бойових дій цей експонат зустрічається вкрай рідко. На закордонних ринках М4-й коштує від 1,5 до 3 тисяч доларів. Українська армія налічує 250 тисяч військовослужбовців. Щоб кожному вручити по новому автомату, бюджет має виділити як мінімум 1 мільярд гривень. Тому коли це станеться не береться прогнозувати жоден експерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: