Поліція чи військові: хто відповідальний за нічні повістки у Львові

811e7122338ea7aa2053054df1589c13fe3354c7
Фото ілюстративне. Джерело: Міністерство оборони України

6 листопада від участі від нічного вручення повісток у Львові вкотре відхрестилася патрульна поліція, а у військкоматі продовжують говорити, що працювали спільно з ними. Що наразі відомо про гучні події у проїзді Крива Липа, з’ясовувала ІА Дивись.info.

6 листопада від участі від нічного вручення повісток у Львові вкотре відхрестилася патрульна поліція, а у військкоматі продовжують говорити, що працювали спільно з ними. Що наразі відомо про гучні події у проїзді Крива Липа, з’ясовувала ІА Дивись.info

Якщо коротко

У ніч з 3 на 4 листопада у проїзді Крива Липа у Львові військові вручили 12 повісток призовникам, які ухилялися від строкової служби. За словами військового комісара області, усі дії виконували спільно з патрульними, оскільки інакше вони не мали права перевіряти документи. Утім, у патрульній поліції заперечують будь-яку співпрацю з військовими.

Такі дії з боку представників військового комісаріату назвали неправомірними в Офісі Омбудсмана. Натомість, їх підтримав голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

Військовий комісар Львівської області Олександр Тіщенко наголосив, що події у Кривій Липі не є чимось новим. За його словами, це пересічна операція зі вручення повісток, які вже неодноразово проходили у Львові.

Детальніше події викладені нижче...

Звідки галас

У ніч з 3 на 4 листопада у провулку Крива Липа, який є популярним місцем серед молоді, військові почали перевірку документів в осіб, які там знаходилися. Зі слів очевидців, військові перекрили провулок, «казали, що в них якась операція, перевіряли студентів, питали, чи вчаться на денній формі. Після пред‘явлення студентського відпускали».

Крім того, очевидиця подій Софія Галан зазначила, що військові намагалися влаштувати перевірку і всередині нічного клубу «Парадокс», однак їх туди не пустила охорона.

У коментарі ZAXID.NET очевидиця уточнила, що поліція та військові були в бронежилетах і з масками на обличчях.

Версія військових

За словами військового комісара Львівщини Олександра Тіщенка, близько 22:00 до військових зателефонували патрульні поліцейські і повідомили, що виявили ухильника від строкової служби.

«На той момент патрульна поліція проводила у Кривій Липі операцію «Мігрант» з виявлення нелегалів, які перебувають на території України, — зазначає Олександр Тіщенко. — Під час своєї операції правоохоронці затримали особу, яка порушила правила дорожнього руху. Вони перевірили документи, «пробили» його по базі ухильників, виявили там і зателефонували нам».

Військовий комісар Львівської області Олександр Тіщенко. Фото: Дивись.info

Після того, як восьмеро військових (четверо жінок і четверо чоловіків) прибули на місце, вони вручили повістку порушнику, а потім, спільно з патрульною поліцією, почали перевіряти документи в інших осіб.

«Ми не перекривали провулок. Просто перевіряли документи, дивилися, чи є та чи інша особа в базі ухильників. Якщо була, ми вручали повістку, якщо ні — відпускали. Ніхто нікого не затримував. Крім того, ніхто не був одягнутий у бронежилет, маски чи каски. І ми не намагалися увірватися до клубу. Усі дії проводилися на вулиці. Осіб, які не мали при собі документів, відпускали», — наголошує Олександр Тіщенко.

У такому режимі військові і патрульні, за словами військового комісара, відпрацювали до 23:00 і вручили загалом 12 повісток.

«Законом не заборонено вручати повістки як за місцем проживання, так і в місцях навчання, роботи і так далі, — заявив у коментарі Дивись.info керівник Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України Олександр Поронюк. — Ми вручали повістки юнакам, які ігнорують чинне законодавство і не хочуть визначитися зі своїм подальшим відношенням до того, чи вони придатні до військової служби, чи не придатні».

Поліція все заперечує

4 листопада у прес-службі патрульної поліції Львова підтвердили, що їхні співробітники були присутні під час подій у провулку Крива Липа, пише Радіо Свобода. Їх викликали туди представники військкомату і військової прокуратури для охорони громадського порядку, але ніяких інцидентів чи конфліктів не відбувалось.

Того ж дня спростувала участь представників Національної поліції і її речниця у Львівській області Світлана Добровольська. Те ж саме заявив і Голова Нацполіції Сергій Князєв. На своїй сторінці у Фейсбуці він написав, що чутки про участь правоохоронців — провокація.

«У Львові піднялася паніка: поліціянти влаштовують облави, забирають хлопців до армії, не дозволяючи навіть філіжанку кави допити, а якщо серйозно, подібні заяви — це ворожа провокація. Поліція ніколи не втручається у справи Збройних сил. І тому подібні заяви не відповідають дійсності», — підкреслив Сергій Князев.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=281139862406581&set=a.153740765146492.1073741829.100015317075871&type=3&theater

У відповідь на питання журналістів під час брифінгу, 6 листопада, чому поліцейські відмовляються підтверджувати свою участь у врученні повісток, військовий комісар лише знизав плечима і наголосив, що того вечора вони діяли спільно з патрульними.

Однак і сьогодні у прес-службі патрульних Львова запевняють, що слова Олександра Тіщенка не відповідають дійсності.

«Патрульна поліція була на Кривій Липі, але вони до військових не мають ніякого відношення. Вони там забезпечували охорону громадського порядку. Операція «Мігрант» — це операція по виявленню осіб, які незаконно перебувають на території України. До вияву призовників вона немає ніякого відношення. Військові заявили, що ми маємо списки призовників, які ухиляються від служби. У нас таких списків немає, ніякої співпраці з військкоматами по «вилову» призовників у нас також немає, тому мотиви таких заяв я не розумію», — зазначив Мар’ян Шпитак, речник патрульної поліції Львова.

Крім того, за його словами того вечора патрульні не телефонували військовим комісарам щодо виявлених призовників.

Збройні сили назвали вручення повісток маніпуляцією

Прес-офіцер управління зв'язків з громадськістю Збройних сил України Юзеф Венскович у коментарі УП заявив, що організатори рейдів у публічних закладах з перевіркою документів та затриманням молодих людей маніпулюють обов'язками Збройних сил України і, зокрема, — військового комісаріату.

«Такими діями вони (організатори рейду) маніпулюють обов'язками Збройних сил України і, зокрема, — військового комісаріату, нібито це вони проводять якісь облави. Ні, військкомати жодних перевірок чи облав не проводять: вони не мають таких повноважень — перевіряти документи на вулиці. Це повноваження Нацполіції», — заявив Венскович.

За його словами, відповідальність за призов громадян на військову службу покладається на місцеві органи влади.

«Для цього вони формують призовну комісію, яку очолює один із заступників голови держадміністрації. До складу комісії входять військовий комісар, представник Нацполіції, медичний працівник і працівники органів соцзахисту населення, та інші посадові особи, відповідно до рішення голів обласних держадміністрацій та їх заступників», — зазначив речник ЗСУ.

У разі, якщо громадянин ухиляється від призову, призовна комісія ухвалює відповідне рішення, що він ухиляється чи має законні підстави для відтермінування служби та передає документи до Нацполіції для вжиття заходів — адмінстягнення, примусового приводу до призовної дільниці, порушення справи тощо.

При цьому Венскович не виключив, що проведення подібних рейдів є ініціативою місцевого врядування.

Очільник області — тільки «за» подібні рейди

Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка заявив, що не бачить порушень у діях військових і поліцейських, які провели рейд. На його думку, військові та поліція повинні проводити такі акції, але їх треба робити публічними, максимально висвітлювати та залучити до у часті в рейдах журналістів.

Утім він також заявив, що військові «не радилися» з Львівською обласною держадміністрацією перед масовою перевіркою документів.

«Ні військові, ні інші не порадилися і не поставили до відома перед початком своїх дій. Можливо, тоді я міг би більш докладно говорити і посилаючись на нормативні документи», — зазначив Олег Синютка.

Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка

Також голова ЛОДА заявив, що військова прокуратура або прокуратура Львівської області перевірять законність дій військових. Окрім того, Синютка сказав, що йому було прикро дізнатися, що охоронці клубу «Paradox» не впустили до закладу військових. 6 листопада голова ЛОДА доручив правоохоронним органам провести розслідування стосовно перешкоджання перевірки військовими і поліції львівського клубу «Paradox».

Речниця ж Львівської міськради Христина Процак у коментарі ZAXID.NEТ запевнила, що в мерії про проведення нічної облави дізнались із дзвінків очевидців на міську гарячу лінію.

Офіс Омбудсмана заявив про порушення прав людини

Керівник секретаріату уповноваженого з прав людини Богдан Крикливенко заявив в ефірі Громадського радіо, що військові не мали права перекривати вулицю у Львові та вручати повістки за віковою ознакою.

«Коментар прес-офіцера Львівської області показав елементарне нерозуміння базових прав людини. Бо він, перекрутивши положення Конституції сказав, що військовим дозволено все, що не заборонено законом. Хоча це правило діє для цивільних громадян, а для військових або загалом державних службовців є стаття 19 Конституції, де сказано, що їм можна робити виключно те, що дозволено їм нормами законів. Не має права військовослужбовець посеред ночі за віковою ознакою виловлювати людей та вручати повістки. Лише Нацполіція має право це робити.  І за місцем реєстрації. Виключно в порядку проведення розшуку особи, яка ухиляється», — заявив Богдан Крикливенко.

Прецедент у Києві

У Києві 28 жовтня поліцейські влаштували облаву на нічний клуб, у результаті якої затримали 17 осіб із наркотиками, а ще 32 доставили до військового комісаріату.

Усіх затриманих хлопців відпустили з військкомату вже наступного дня.

Київський міський військовий комісаріат назвав такі дії по відношенню до ухильників від строкової служби законними. У своїй заяві вони посилалися на взаємодію з органами Національної поліції України «щодо розшуку призовників, які ухиляться від призову на строкову військову службу».

https://www.facebook.com/KyivMVK/posts/261711467689000

Однак Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила про намір звернутися до прокуратури через затримання людей. За її словами, дії представників військкомата були незаконними.

Валерія Лутковська пояснила, що військкомат має право оголосити в розшук людину, яка уникає призову, а органи поліції мають право доставити таку людину до військкомату, однак військкомат не має права робити це самостійно.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: