Сезон грипу розпочався: що потрібно знати про лікування, профілактику, народні методи і вакцинацію

imageresizer
Фото: Амізон

Отож сезон грипу та застуди розпочався. За минулий тиждень у Львівській області на грип та гострі респіраторні інфекції захворіло понад 9 тисяч осіб. Це на 155 більше, ніж за попередній.

Які симптоми грипу, коли варто викликати швидку та яку профілактику слід провести, читайте в нашому огляді. А також тут ми зібрали поради фахівців, чи можна і чим варто лікувати грип. І чого не варто робити взагалі, якщо грип підібрався й до Вас?

Грип та ГРВІ: ознаки і симптоми

Зазвичай симптоми грипу з’являються раптово. Найчастіше це різке підвищення температури тіла (більше 38 °С), головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, кашель та нежить.

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли за якими симптомами можна розпізнати хворобу:

  • різке підвищення температури тіла (більше 38 °С);
  • головний біль, біль у м’язах, біль у горлі;
  • кашель;
  • нежить.

При цьому, інколи стан хворої людини погіршується настільки, що її терміново треба везти до лікарні. Діяти так необхідно, якщо є відповідні симптоми:

  • обличчя стало дуже блідим чи з’явилось посиніння;
  • важко дихати;
  • температура не спадає впродовж довгого часу;
  • багаторазове блювання та випорожнення;
  • порушення свідомості — надмірна сонливість чи збудженість;
  • біль у грудній клітці;
  • з’явились домішки крові у мокроті;
  • показники артеріального тиску нижче норми.

Ситуація на Львівщині

За повідомленням ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», за минулий тиждень, 30.10-05.11, в області захворіло на грип та гострі респіраторні  інфекції 9 372 осіб, що на 155 більше, ніж за попередній тиждень.

Як розповіла ІА Дивись.info головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко, найкращим спосіб профілактики грипу безумовно є вакцинація. За її словами, на сьогоднішній день, на Львівщині ще немає загострення епідситуації захворюваності на грип та ГРВІ.

«Клінічно ознак грипу ми ще не бачимо взагалі. На Львівщині вже є вакцина і мешканці активно вакцинуються проти грипу. Зокрема, станом на сьогодні, вже вакциновано близько 1000 осіб», - пояснила Наталія Тімко.

Також пані Наталія розповіла, що на Львівщині є вакцина «Ваксігрип», яка є в реалізації в аптеках, в 1-й міській комунальній аптеці на вул. Фредра, а також в приватних закладах.

[dyvys_blockqoute text="Найкращий спосіб профілактики грипу є вакцинація" author="Наталія Тімко"]

«Ця вакцина містить весь штамовий склад для вірусів, які будуть профілювати цього року. Єдине питання, лише прийти і провакцинуватися. Пересічним громадянам лікар виписує рецепт, людина йде в аптеку з холодовими елементами, з сумочкою-холодильником, купує вакцину, і тоді із вакциною йде в кабінет щеплень, який найближче, чи вже за місцем проживання. Зробити вакцину без проблем можна в кожній лікарні та поліклініці, де є кабінет профілактичних щеплень», - проінформувала Тімко.

«Таким чином людина робить профілактичне щеплення, і вже через два тижні формується повноцінний імунітет, який захищає гарантовано півроку часу, а той до року часу», - запевнила головна епідеміологиня Львівщини.

За її словами, групами ризику, яким потрібно вакцинуватися в першу чергу, є вагітні жінки, люди із цукровим діабетом, ожирінням, хронічними захворюваннями дихальної і серцево-судинної системи.

Фото: jezebel.com

Досвід львів'ян: головне не боятися

Львів'янка Irina Sulatskaya на свої сторінці у Facebook написала, що вакцинується кожного року. «Так, я все одно хворію і це нормально: одних штампів вірусу грипу більше одного, що вже говорити про всі типи етеровірусу. Так, вакцина не дає 100% гарантій, бо вірус грипу тим і страшний, що кожного року змінюється. Але навіть якщо я і захворію, то перенесу хворобу легше», - написала Ірина.

Також вона розповіла і про процедуру вакцинації.

«Перед вакцинацією вас огляне лікар. Огляне «не для галочки». Температура, тиск, горло, лімфовузли, живіт, дихання, пульс. Після того вам детально розкажуть: які можуть бути побічні ефекти (біль і почервоніння в місці уколу, температура до 38 - норма) і заспокоять - раптом щось буде не так, ви завжди можете подзвонити. Вам доведеться підписати згоду (ніхто не підганяє - я все читаю перед підписом) і заповнити анкету (стандартна форма: перенесені захворювання, зроблені нещодавно маніпуляції, алергія на ліки чи реакція на вакцинацію в анамнезі). Все це триває 15 хвилин. Після того ви відправляєтесь у маніпуляційний кабінет. Сам укол - кілька секунд. Не боляче», - йдеться в дописі.

Вакцини, які рекомендує МОЗ

На сьогодні оновлений штамовий склад в Україні затверджено для 4 вакцин проти грипу:

- ІНФЛУВАК® (INFLUVAC®) вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована, виробник Абботт Біолоджікалз Б.В., Нідерланди;

- ІНФЛУЕНЗА ВАКСІН, виробник Хуалан Біолоджікал Бактерін Ко., Лтд., Китай;

- ДЖІСІ ФЛЮ / GC FLU вакцина для профілактики грипу (розщеплений віріон, інактивований), виробник Грін Кросс Корпорейшн, Корея;

- ВАКСІГРИП / VAXIGRIP спліт-вакцина для профілактики грипу, інактивована, рідка, виробник Санофі Пастер, Франція.

Перелік препаратів, якими МОЗ не рекомендує лікувати грип та застуду

Ще наприкінці жовтня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун опублікувала перелік препаратів, які не рекомендують вживати під час лікування застуди.

У список потрапили вітаміни, сиропи від кашлю, рослинні препарати, антибіотики та навіть противірусні перапарати.

Зокрема, Центр громадського здоров’я МОЗ України склав перелік ліків, які не потрібно вживати у випадку грипу чи ГРВІ у дітей. Це стосується і дорослих.

Фото: з Фейсбук

Народні методи лікування

Всі ми знаємо, якщо не лікувати грип, ускладнення не змусять себе довго чекати: бронхіт, пневмонія, міокардит, синусит, отит. Якщо ж немає можливості звернутися за допомогою до фахівців, потрібно докласти максимально зусиль, аби «прогнати» недугу вдома.

У домашніх умовах профілактика проводиться найчастіше народними засобами. Ми підібрали декілька варіантів, які можна самостійно зробити вдома:

- хорошу стійкість організму до хвороб можна виробити і при насиченні організму вітаміном С. Пийте чай, додаючи в нього цедру лимону з цукром;

- замініть звичайний чорний чай на чай з чорною смородиною та малиною. З їх допомогою і лікування простудних захворювань протікає швидше;

- також корисно приймати відвари шипшини замість звичайного чаю;

- з рослини, яка є практично в кожній квартирі, алое, можна приготувати сироп, використовуючи його сік. Сік змішують з медом, приймають цей засіб по два рази на день для профілактики грипу та застуди.

Прийом цих засобів слід збільшити, якщо у вашому оточенні з’явилися хворі люди. Передача інфекції при безпосередньому спілкуванні можлива в лічені секунди.

- щоб знизити температуру, іноді досить обернути ступні щільною тканиною, змоченою в холодній воді навпіл з оцтом. Тканину тримати до тих пір, поки вона не зігріється. Потім тканину зняти, а на ноги надягти вовняні шкарпетки;

- залити 1 столову ложку свіжих коренів селери 1,5 склянки окропу, настояти протягом 4 годин у закритій посудині, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3-4 рази на день за 30 хвилин до їжі.

Поради від відомого лікаря

Відомий педіатр Євген Комаровський закликав українців з розумом підійти до вибору способів профілактики грипу.

Поради Комаровський розмістив на своєму сайті. Зокрема, лікар закликав не покладатися на псевдолікувальні засоби у лікуванні вірусних інфекцій.

[dyvys_blockqoute text="Ніяка оксолінова мазь, ніякий бальзам «Зірочка», ніякі продукти бджільництва, ніякий борсуковий жир, ніякі краплі-мазі-креми з інтерфероном не зменшують ймовірність підхопити ГРВІ" author="Євген Комаровський"]

Про цибулю, часник і «амулети», які відлякують віруси:

«Народ, не вподібнюйтеся до дикунів! Тобто ніяка цибуля, ніякий часник, ніякі намиста-амулети не здатні відлякати віруси від вас і ваших дітей; розставлені по квартирі (приміщенню дитячого садка) блюдця з нарізаною цибулею не зменшують ймовірність ГРВІ; насичений цибульний запах тільки збільшує кількість мокротиння, провокує кашель і спазм бронхів. Ще раз більш чітко: ніяка оксолінова мазь, ніякий бальзам «Зірочка», ніякі продукти бджільництва, ніякий борсуковий жир, ніякі краплі-мазі-креми з інтерфероном не зменшують ймовірність підхопити ГРВІ», - написав Комаровський.

Фото: ZakNEWS

Також він зазначив, що не мав нічого проти блокаторів вірусів і часникових намист, якби люди правильно діяли, додаючи часник з блокатором для надійності.

Натомість лікар порекомендував багато гуляти на свіжому повітрі, а не в натовпі торгового центру, провітрювати приміщення та підтримувати оптимальні параметри вологості і температури повітря в приміщенні.

І наостанок!

Окрім вакцинації, варто також вести здоровий спосіб життя і дотримуватися простих порад, щоб уникнути хвороби:

1. Якщо ви захворіли – візьміть лікарняний і сидіть вдома. Грип швидко передається, тому так званий «трудовий героїзм» (коли ви хворі йдете на роботу) лише сприятиме поширенню інфекції.

2. Уникайте близького контакту з людьми, в яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби.

Джерела: Міністерство охорони здоров'я України  vnarode.net, Народна медицина

Підготувала Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: