Української держави у той час не існувало, Львів – польське місто, – дипломат зробив скандальну заяву

IMG_1942
Марек Запур

Віце-консул Генерального консульства РП у Луцьку Марек Запур зробив провокаційну антиукраїнську заяву 6 листопада в Рівному.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив завідувач відділу у Рівненського обласного краєзнавчого музею Ігор Марчук.

«Вчора на базі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбувся круглий стіл «Волинський експеримент Г. Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період». На круглий стіл прибув десант з Луцька на чолі з віце-консулом Мареком Запуром та професором Миколою Кучерепою, які презентували перевидані українською мовою щоденники Г. Юзевського. Українські науковці на круглому столі чітко заявили що захід є провокаційним і не варто відзначати дні народження польського окупаційного чиновника Генрика Юзевського, оскільки Польща захопила частину території УНР у 1919-1920 рр. Насправді «волинський експеримент» був спрямований на утвердження польської влади та спольщення і асиміляцію місцевих українців. У відповідь віце-консул встав і заявив, що Української держави у той час не існувало, Львів – то є польське місто і в сучасності можна стверджувати, що Україна подібним шляхом окупувала Крим і Донбас», – написав Ігор Марчук.

Нагадаємо, днями у Львові з візитом побував міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський. За результатами відвідин України глава зовнішньополітичного відомства заявив, що не рекомендуватиме президенту Анджею Дуді їхати до Києва з офіційним візитом.

«Я хочу представити президенту те, що я бачив, і те, що я чув у Львові під час переговорів вчора та позавчора. Я можу лише сказати, що у мене немає оптимістичних новин для президента», – підкреслив Вітольд Ващиковський.

Читайте також: Небезпечна дипломатична гра, або Навіщо польський міністр приїжджав до Львова

А напередодні поїздки до України Ващиковський повідомив, що запускається механізм, який не дозволить в’їжджати по Польщі українцям, які, на думку міністра. Мають антипольські погляди.

Ця заява викликала неабиякий резонанс в українському суспільстві. Як наслідок, у Львові ніхто з політиків і чиновників не захотіли зустрітися з Вітольдом Ващиковським. На зустріч прибули лише мер Андрій Садовий та нардеп Ірина Подоляк.

У Львові глава МЗС Польщі зустрічався з польською громадою, зокрема  з журналісткою Марією Пиж-Пакош, відомою своїми антиукраїнськими висловлюваннями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: