Як виглядав би склад ВРУ за новим Виборчим кодексом

rada_verkhovna_sayt_1_650x410
Фото: Верховна Рада України

Колонка політолога Андрія Ткачука.

Якби парламентські вибори 2014 року проходили згідно Виборчого кодексу авторства Парубія, який депутати підтримали у першому читанні, то у Раду пройшли б сім партій. Кожна мала би близько 10 «захищених» кандидатів.

Верховна Рада дала старт виборчій реформі. Нардепи в першому читанні, 226 голосами,  підтримали Виборчий кодекс авторства спікера парламенту Андрія Парубія. Цей кодекс запозичили у народного депутата 6-ого скликання Юрія Ключковського, який пропонував такі зміни ще у 2007 році. Утім тоді  мажоритарники не дозволили провести реформу.

Коротко про проект Виборчого кодексу

  • Формується 27 виборчих регіонів, межі яких загалом враховуватимуть межі областей.
  • Кожна партія формує і затверджує два типи списків:
    • єдиний список кандидатів у загальнодержавному окрузі (список з 450 кандидатів)
    • та регіональні списки, за який безпосередньо і голосуватимуть виборці (кількість кандидатів у списку визначатиметься від кількості виборців у регіоні). Кожен із кандидатів у загальнодержавному списку включається в один із регіональних списків.
    • Порядок кандидатів у регіональному та єдиному списку визначається партією.
  • Виборець у бюлетені буде заповнювати лише два віконця: номер партії, яку підтримує, та додатково номер кандидата з регіонального списку від цієї партії, якого він підтримує. Якщо такого депутата нема – голос зараховується за партію.
  • Виборчий бар’єр – 4%, які партія має набрати в усій країні
  • ЦВК підсумовує загальну кількість голосів виборців, які віддали за партії, що подолали 4%, та ділиться на кількість депутатів ВР. Таким чином визначається виборча квота. Наприклад, у 2014 році за партії-переможці було віддано 12 987 009. Поділивши цю цифру на 450, ми отримали виборчу квоту – 28 860 голосів. По суті, це «ціна» одного депутата.
  • Після голосування, в першу чергу, визначається кількість отриманих мандатів партіями-переможцями у кожному окремому виборчому регіоні. Формула проста: загальна кількість отриманих голосів у регіоні поділена на виборчу квоту. Якщо партія отримала у регіоні 100 000 голосів, то необхідно цю цифру поділити на 28 860. Партія отримає 3 мандати по цьому списку. 3 мандати – це 86 580 голоси. Ще залишається 13 420 голосів. Вони йдуть у загальнонаціональний список.
  • Відповідно по списку визначається 3 кандидати, які отримали найбільшу кількість голосів виборців. Якщо є однакова кількість голосів, вище буде той кандидат, який має вищий порядковий номер.
  • Усі невикористані голоси в кожному регіоні йдуть на загальноукраїнський список. Як і голоси віддані у закордонному виборчому окрузі.
  • Кандидат, що пройшов по регіональному списку, викреслюється із загальнодержавного.

Розглянемо на прикладі парламентських виборів 2014 року. Щоправда, ми використаємо умовних 25 регіональних списків (24 області + місто Київ). Таким чином до ВРУ пройшла б партія «Свобода», яка отримала 4,7 % підтримки виборців та отримала 26 мандатів.

Кожна з цих партій отримала б достатній залишок голосів, щоб по загальнонаціональному списку пройшли 10 депутатів.

Наприклад, Радикальна партія, яка отримала 1 173 131 голос, – це 40 мандатів. По регіональних списках пройшло 28 депутатів. 12 депутатів пройшло б за загальнодержавним списку завдяки залишку, який з усіх областей склав 336 191 голоси. До слова «Народний фронт» отримав би таких 11 таких мандатів, а «Свобода» – 12.

Читайте також: «Рюкзаки Авакова» вкотре довели, що нам потрібний Антикорупційний суд

Таким чином робимо висновок, що цей законопроект у жодному випадку не вигідний партіям влади. Адже вони втрачають рейтинг, а в бюлетені виборці голосуватимуть саме за партії. А тут уже інтерес мажоритарників, які наберуть відповідну кількість голосів, аби піднятися у регіональному списку, та вони мають обрати партію, яка точно набере прохідний бар’єр.

«Рюкзаки Авакова» вкотре довели, що нам потрібний Антикорупційний суд
Андрій ТКАЧУК,
Політолог, журналіст, громадський активіст

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: