У Львові планують спалювати сміття на ТЕЦ? Документ

Midsummer_bonfire_closeup

У Львівській міській раді запевняють, що будуватимуть завод механіко-біологічної переробки без цеху з виробництва RDF-палива. Однак документи свідчать про інше.

Директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря запевняє, що місто зупинилося на будівництві заводу механіко-біологічної переробки, а не на фабриці з виробництва RDF-палива. Про це він заявив під час тематичного засідання 10 листопада, інформує Дивись.info.

«Цех з виробництва RDF винесли за дужки першого етапу будівництва, тому що це питання, яке потребує додаткового вивчення, у тому числі з цементними підприємствами, які мають підтвердити свою готовність приймати паливо, — каже Вадим Ноздря. — Вони на сьогоднішній день надали нам тільки специфікацію, а готовність забирати RDF як частину продуктів такого заводу, це додаткове питання».

За словами директора ЛКП, навіть якщо місто побудує цей цех, очікується не більше 30% RDF-палива на виході.

Крім того, Вадим Ноздря каже, що завод механіко-біологічної переробки, у першу чергу, розділяє біологічну і небіологічну фракції.

«З небіологічної фракції забирається вся ресурсно цінна сировина. А біологічна фракція заходить на потужності компостування. Якщо ми матимемо в перспективі роздільний збір відходів, це тільки полегшить роботу цього підприємства», — додає керівник ЛКП «Зелене місто».

При цьому, згідно з завданням на проектування «Будівництва сміттєпереробного комплексу для ЛМКП «Львівтеплоенерго» продуктивністю 240 тис.т./рік», до другої черги будівництва входить будівництво ТЕЦ, два парових котла потужністю по 30 т/год, парова конденсаційна турбіна потужністю 12 МВт і, в кінцевому варіанті, у проекті передбачається ТЕЦ для спалювання сміття.

«У технічному завданні на проектування заводу зазначені зовсім інші речі. Не ті, про які говорить Вадим Ноздря. Те, що написано на папері, це ТЕЦ для спалювання сміття, — підкреслює екологиня 1-ї категорії міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Алла Войціховська. — Категорично не можна спалювати побутові відходи на ТЕЦ без переобладнання. Спалювальний завод — це ціла інфраструктура і більшу частину цього заводу становить очисне обладнання».

Проте, за словами Вадима Ноздрі, це ще не кінцева версія документу. Він зазначає, що розбіжності з його словами, йому відомі, а вносити зміни до техніко-економічного обґрунтування на стадії проектування можливо.

«У цьому ТЕО, крім всього іншого, посилалися на морфологію, яку зробили у Пермі у 2009 році, а не на нашу реальну. У нас немає серйозних проблем із цим, тому що проектування на стадії проекту дозволяє відходити від ТЕО. І ми це зробимо, — каже директор ЛКП. — А що стосується ТЕЦ… Не може бути якоїсь її модернізації для спалювання відходів. Це тільки комплексна перебудова, на що потрібні величезні кошти. Тариф, який доведеться оплачувати місту, непідйомний на сьогоднішній день для населення».

Вадим Ноздря зазначив, що кінцевий варіант документу буде готовий до кінця цього року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: