У Британії вшанували загиблих у світових війнах

_98717427_gettyimages-872823130

У Британії провели урочисті заходи з нагоди Дня пам'яті полеглих, які традиційно відзначають у країнах Співдружності в день закінчення Першої світової війни.

Про це інформує ВВС Україна.

Спершу цей день був присвячений саме загиблим воїнам Першої світової: Комп'єнське перемир'я, що поклало край бойовими діями, підписали 11 листопада, але основні заходи в Британії проводять найближчої до цієї дати неділі.

Згодом цього дня стали згадувати і жертв Другої світової війни, і всіх полеглих у дрібніших збройних конфліктах та гарячих точках.

Головний символ свята - червоні маки, які символізують макові поля Фландрії, де ховали загиблих солдат.

У День пам'яті військовослужбовці та ветерани війн збираються біля пам'ятників загиблим солдатам по всій Британії. Королівська родина традиційно бере участь у головній церемонії біля кенотафа у центрі Лондона - аналога могили Невідомого солдата.

Цього року королева Єлизавета II вперше не поклала до пам'ятника вінок (за неї це зробив принц Чарльз), а спостерігала за церемонією з балкона розташованого поруч міністерства закордонних справ.

«Нині ми згадуємо більше мільйона британських військових і солдатів Співдружності, які загинули в обох світових війнах, - сказав на церемонії командувач британськими збройними силами сер Стюарт Піч. - Цей день присвячений пам'яті про жертву, яку вони зробили, щоб ми зараз могли насолоджуватися нашою свободою».

На церемонії був присутній і новий міністр оборони Британії Гевін Вільямсон, який змінив на цій посаді Майкла Феллона, що пішов у відставку минулого тижня після звинувачень .

Ще одна традиція 11 листопада - дзвонити у дзвони. Цього дня у 1918 році, коли стало відомо про перемир'я, дзвін лунав по всій країні: так британці висловлювали радість з нагоди закінчення війни.

Біг-Бен, знаменитий дзвін будівлі Парламенту, розташований неподалік кенотафа, зараз на ремонті. Його оновлюватимуть до 2021 року, і вже майже три місяці він не дзвонить, як зазвичай, кожні 15 хвилин.

Однак з нагоди поминального дня лондонці знову почули дзвін Біг-Бена: він традиційно дав сигнал до хвилині мовчання 11 листопада, об 11:11, а під час недільної церемонії продзвонив знову.

Наступного року, коли у День пам'яті полеглих відзначатимуть 100-річну річницю закінчення Першої світової війни, по всій Британії дзвони задзвонять у 1400 церквах - стільки дзвонарів загинули під час війни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: