Мінеральні води Трускавця: лікувальні властивості та особливості

23633556_1612951128743965_1186784949_o

Води Трускавця активують пристосувально-захисні сили організму і він сам справляється з хворобами.

*промоція

Про це у коментарі Дивись.info розповів дослідник вод Трускавця Ігор Попович.

Лікувальні мінеральні води Трускавця – одна з причин, чому на оздоровлюваному курорті постійно багато відвідувачів. Люди їдуть сюди з різних куточків країни, аби покуштувати лікувальної води, відновити сили і справитися з тією чи іншою хворобою.

За слова Ігоря Поповича, який присвятив дослідженням перлини курорту «Нафтусі» 34 роки і написав про неї 27монографій та понад 300 статей, ця вода стає цілющою завдяки своєму формуванню в умовах особливої геологічної будови місцевих надр. Квінтесенцією «Нафтусі» є унікальні мікроорганізми (вуглеводніокислюючі, сульфатредукуючі і тіоновокислі), які живуть тільки у ній. Вони живляться органічними речовинами нафтового ряду породи і перетворюють їх у біологічно активні речовини.

Потрапивши у шлунково-кишковий канал біологічно активні речовини активують розміщені в слизовій оболонці нервові закінчення, а також різноманітні ендокринні клітини, гормони яких разом з нейронами регулюють секрецію шлункового і підшлункового соку і жовчі та скорочення і розслаблення гладеньких м’язів шлунка, кишківника і жовчевивідних шляхів. У підсумку нормалізується робота травної системи. Саме так до початку нашого століття учені пояснювали лікувальну дію «Нафтусі» при гастроентерологічних захворюваннях.

Проте залишалося без відповіді запитання, яким чином затухає запальний процес, причому не тільки в травному каналі, а і в нирках, куди органічні речовини хоч і потрапляють через кров, але в концентрації, вже меншій в 70 разів. Розгадка стала можливою після дослідження імунної системи, яка відповідальна за знешкодження хворобливих мікробів і викликаного ними запалення.

Згідно з сучасними уявленнями, ключовою фігурою, через яку здійснюється цілюща дія «Нафтусі», є розташовані в слизовій оболонці кишківника особливі імунні клітини – макрофаги. Вони активуються як біологічно активними речовинами «Нафтусі, так і її мікробами, виділяючи при цьому специфічні речовини – цитокіни. Цитокіни, своєю чергою, активують чутливі нервові закінчення блукаючого нерва, нейрони якого не тільки регулюють роботу органів травлення, а й посилають імпульси до ділянок кори головного мозку, де розміщені нервові центри, які регулюють роботи як імунної, так і ендокринної системи.

У підсумку активуються так звані «захисні сили організму», які  протидіють не тільки хворобливим мікробам, а й іншим несприятливим чинникам (токсини, радіація, холод, перегрівання, психічний стрес тощо). До слова, імунна система захищає організм не тільки від мікробів, а і від ракових клітин, що було доказано в експериментах на щурах Степаном Івасівкою і Мартою Ковбаснюк.

Зазвичай «Нафтусю» призначають тим, хто має захворювання травної і сечовивідної систем, а також цукровий діабет. Разом з тим, в останні десятиліття виявлено її сприятливий вплив при гіпотиреозі, імуно-дисфункції, гіпертонічній хворобі.

Як правило «Нафтуся» застосовується не самостійно, а в комплексі з аплікаціями озокериту і мінеральними купелями. Виявлено, що і ці лікувальні чинники реалізують свій цілющий вплив на організм через активацію тих же…. макрофагів, але розміщених в товщі шкіри. При цьому виділювані макрофагами цитокіни досягають мозку через кров, де впливають на ці ж нервові центри, відповідальні за механізми самозцілення («саногенезу»).

Нарешті, вода «Броніслава», що застосовується у вигляді полоскань, теж впливає на макрофаги, розміщені у мигдаликах і слизовій ротової порожнини.

А ось питні води «Марія» і «Софія», на думку Ігоря Поповича, яку він не нав’язує іншим, є просто «бідними родичами» «Нафтусі» і озокериту. Ця думка грунтується на даних, згідно з якими штучні сольові аналоги цих вод не впливають на пристосувально-захисні системи організму, а наявна фізіологічна активність зумовлена все ж мінімальними кількостями цих же нафтоподібних органічних речовин, що й зрозуміло, адже води ці родом теж з Трускавця.

*промоція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: