8 березня важливіше: топ-5 питань, які не розглядає Верховна Рада

1_Верховна_Рада_України_VADIM_CHUPRINA_©

Колонка Андрія Ткачука.

Щоб відволікти увагу суспільства від реальних економічних та соціальних проблем, у Верховній Раді можуть говорити про все: вигул собак, співаків, які виступають в Росії, але найулюбленіша тема депутатів – це державні свята.

8-ме березня, Різдво, 1-ше травня – ось такі дуже важливі питання, які мають обговорювати народні обранці. В парламенті про них говорять часто. В певній мірі для того, аби відволікти увагу суспільства від більш важливих проблем. Як-от питання торгівлі з терористами, яке намагаються протягнути в законі про реінтеграцію Донбасу, який так і не внесли в порядок денний. І окрім Донбасу є ще ряд питань, які чекають свого вирішення. Пилом припадають сотні нерозглянутих законопроектів та призначень.

Пропонуємо Вам топ-5 питань, які б мали вирішити нардепи і про які ведуться дискусії протягом цього року.

  1. БЮДЖЕТ НА 2018 РІК

Безумовно, головне питання осені – це прийняття бюджету на майбутній рік. Зазвичай в Україні водиться приймати його «під ялинку». Десь 29-30 грудня і то глибокої ночі. Потім на літаки і відпочивати, а ви собі розбирайтесь.

Проте цього року прем’єр-міністр завчасно подав проект бюджету на обговорення в парламент. І ніби немає причин нарікати, окрім певного моменту. В усіх демократичних та розвинених країнах світу, на які постійно рівняється наша влада, бюджет не приймаєтесь за 1-2 дні. Кожен окремий фінансовий блок обговорюють публічно та детально у стінах парламенту. А в нас це відбувається протягом одного дня. Спочатку перше читання, потім друге, в цілому - і все.

Для прикладу учора, 15 листопада, Палата представників США прийняла бюджет військового відомства на 2018 рік. Як мінімум, у воюючій країні, військовий бюджет також мав би детально обговорювати парламентарями. Адже гарант обіцяв, що за корупцію в армії буде відрубувати руки. Тому така річ, як бюджет, має детально обговорювати кілька тижнів на засіданнях парламенту. Адже це основа існування держави на наступний рік.

  1. ЗАКОН ПРО РЕІНТЕГРАЦІЮ ДОНБАСУ

Це питання направду одне з ключових, адже нарешті депутати на законодавчому рівні можуть визначити Росію – країною-агресором. Дискусії про цей законопроект ведуться ще з червня цього року. В першому читанні депутати підтримали законопроект, вилучивши з нього посилання на Мінські угоди, як пріоритетні для виконання. Натомість, зараз з’явилися нові пункти, які потрібно обговорити в публічній площині.

Перше – це торгівля з терористами. Суспільство має отримати відповідь, чи є такий пункт в законопроекті і хто його підтримає. Також в першому читанні депутати забули про... Крим. Його в законопроекті немає, мова йде лише про Донбас. Це надзвичайно важливо, адже на міжнародній арені ми маємо відстоювати позицію, що і Донбас, і Крим мають один статус.

Для  Росії буде вигідно, якщо ми не внесемо Крим в законопроект. Так само, як і визначення часових рамок окупації наших територій, цей пункт відсутній. Зараз про це ведуть дискусії депутати та експерти в телеефірах, а до сесійної зали парламенту так довести і не можуть, вкотре відтермінувавши його.

  1. СТВОРЕННЯ АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ

Україну відвідав голова Світового банку Джим Йонг Кім. Окрім лобіювання вимог МВФ щодо земельної реформи, він говорив про боротьбу з корупцією. Він зазначив, що інвесторам справді важливо побачити створення незалежного вищого антикорупційного суду. І це є одним із ключових пріоритетів. Насправді, не потрібно слухати підказки від західних партнерів, а просто подивитися на стан судової системи. 100 корупціонерів досі на свободі через прогнилі українські суди (більше детально у моїй колонці на цю тему). Проте вже майже два роки, як це питання блокують у парламенті.

  1. КАДРОВІ ПИТАННЯ

Верховна Рада і досі не призначила керівників ряду важливих відомств в країні. Зокрема, відсутній голова Нацбанку, досі не призначений  Міністр охорони здоров’я. Заяви про відставку написали Міністр аграрної політики Кутовий і Міністр інформполітики Стець, і Рада має їх схвалити та призначити нових. Також немає керівника Рахункової палати та вже два роки чекає на оновлення ЦВК. Досі не призначений аудитор НАБУ. Зараз відомствами керують або ж перші заступники, аби виконуючі обов’язки.

  1. ЗЕМЕЛЬНА РЕФОРМА: МОРАТОРІЙ

Навесні це питання дуже гаряче стояло на порядку денному. Відкрити ринок землі – ключова вимога МВФ для отримання наступного кредиту. Проте справді високий градус навколо цього питання таки відклав його у далеку шафу, подалі від парламенту. Адже 1 січня 2018 року мораторій спливає. І судячи з проекту бюджету на 2018 рік, уряд не планує його продовжувати. Кабмін пропонує у наступному році провести загальнонаціональну (всеукраїнську) грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення одночасно на всій території країни. По суті, таким чином готуючись до великого розпродажу. Тому це питання вже давно необхідно було винести на обговорення в парламенті та поставити крапку. Або дати дозвіл, або продовжити мораторій.

Цей список можна продовжувати ще довго. Наприклад проблема авто на іноземній реєстрації. Рада націлено обходить її увагою, а тим часом в Україні вже кілька мільйонів автомобілів на «євробляхах», які, по суті, поза законом. Також є багато важливих політичних законопроектів: Закон про імпічмент Президента, про тимчасово-слідчі комісії, зрештою, про подвійне громадянство топ-чиновників, який президент вносив як невідкладний ще весною.

Та, напевно, не дуже і важливі ці питання, якщо треба говорити про 8-ме березня.

«Рюкзаки Авакова» вкотре довели, що нам потрібний Антикорупційний суд
Андрій ТКАЧУК,
Політолог, журналіст, громадський активіст

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: