Фахівці спрогнозували збільшення числа потужних землетрусів у 2018 році

332132_1

Якщо з початку 2017 року було зафіксовано шість сильних землетрусів, то в 2018 році їх може бути 20 і більше.

Кількість сильних землетрусів в наступному році може різко зрости через уповільнення швидкості обертання Землі навколо своєї осі, передає Ukr.Media.

Гіпотезу зв'язку сейсмічної активності зі швидкістю обертання Землі висунули Роджер Билхэм з Університету Колорадо і Реббека Бендик з Університету Монтани. Їх доповідь був представлений на засіданні Американського геологічного товариства, пише The Guardian.

Билхэм і Бендик проаналізували дані про землетруси магнітудою 7 і більше з 1900 року. Вони виділили п'ять періодів, коли кількість потужних землетрусів різко зростала — до 25-30 в рік при середньорічному показнику в 15 сильних землетрусів на рік.

Періоди посилення сейсмоактивності, з'ясували вчені, починалися приблизно через п'ять років після того, як уповільнення швидкості обертання Землі досягало максимуму.

З моменту останнього уповільнення обертання Землі пройшло близько 4,5 року, таким чином, згідно з гіпотезою вчених, у 2018 році слід чекати зростання числа сильних землетрусів.

Якщо з початку 2017 року було зафіксовано шість сильних землетрусів, то в 2018 році їх може бути 20 і більше, - цитує The Daily Mail заяву Билхэма програмі BBC Inside Science.

«Коли Земля сповільнюється, її діаметр у районі екватора скорочується. Однак, якщо талія [Землі] зменшується, то одяг — тектонічні плити — залишається колишнього розміру і мнеться», — сказав Билхэм.

Більшість потужних землетрусів, пов'язаних з уповільненням обертання Землі, було зафіксовано в екваторіальних областях Землі, де проживають близько одного мільярда людей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: