Польські політики спекулюють на історичних питаннях, – Руслан Забілий

zabilyj
Фото: photo-lviv.in.ua

Нинішні заяви Польщі, заборони на в’їзд низці українців є швидше політичною доцільністю, ніж здоровим глуздом, вважає історик, фахівець з історії ОУН-УПА, директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий

– Я вважаю, що тут йдеться не так про з’ясування якихось історичних епізодів, обґрунтованих, вивчених, говорять насамперед емоції і політична доцільність правлячої зараз партії, тому що дискусія відбувається роками і вона мала би залишатися в рамках компетенції істориків, а не політиків, оскільки останні схильні такими питаннями маніпулювати заради власних політичних вигод. Те, що говорить очільники польського IPN (Інститут національної пам’яті) – це стосується політичних моментів і нюансів вигідних зараз польській владі. Тому я вважаю, що це не є щиро і відверто.

– Імена двох людей із списку тих, кому заборонили в’їзд до Польщі вже відомі. Чи не боїтеся теж потрапити до цього списку?

– Для того, щоб знати напевно, треба таку ймовірність перевірити, побувавши на польсько-українському кордоні. Коли йдеться про список якихось осіб, не думаю, що він складається, як декларувало польське МЗС, з двох людей – В’ятровича і Шеремети. Очевидно, що йдеться про більшу кількість людей. Я не так часто їжджу до Польщі і особливою потреби для поїздок не маю. Але з часом, очевидно, стане зрозуміло, хто ще опинився у цьому списку.

– Але ж нинішня ситуація навряд чи сприяє історичному діалогу між Польщею та Україною?

– Звичайно, я цілком погоджуюся. Я вважаю, що Польща мала би більше зосередитися на якихось питаннях, пов’язаних із культурою, економічним розвитком, а не  на питаннях маніпуляції історією. На жаль, польські політики спекулюють на історичних питаннях і політизують історію. Водночас, на щастя, серед наших українських політиків переважає зважена позиція і вони цією бацилою політизації історії не настільки уражені як польський політикум.

Нагадаємо, директор Інститут національної пам’яті Польщі Ярослав Шарек заявив, що Варшава не може вказувати Києву, яких героїв обирати, але про злочини УПА проти поляків на Волині мовчати теж не може.

«IPN не може визначати українському народу, яких героїв він повинен собі вибрати. Однак інститут не може мовчати про злочини проти поляків, здійснених на Волині та у східній Малопольщі», - заявив Шарек.

На думку Ярослава Шарека, Степан Бандера, який під час трагічних подій на Волині в 1943 році перебував у німецькому концентраційному таборі, теж несе відповідальність за ці події.

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: