Ситуація у Луганську: що сталося і чи вплине це на перебіг війни

892719

ІА Дивись.info спробувала розібратися, що ж відбувається у Луганську і хто стоїть за цими подіями.

ІА Дивись.info спробувала розібратися, що ж відбувається у Луганську і хто стоїть за цими подіями.

Ситуація, що склалася у Луганську, є наслідком перерозподілу сфер впливу і її автори знаходяться у Кремлі. До того ж вона жодного впливу не має на Київ і воєнні дії на сході України, вважають експерти.

Учора і підконтрольні «ЛНР» ЗМІ, і українська розвідка, і навіть спостерігачі ОБСЄ фіксували різке збільшення військової техніки і озброєних людей безпосередньо у Луганську. Офіційно озвучувалася версія про відмову «міністра внутрішніх справ ЛНР» Ігоря Корнета йти у відставку. Згодом повідомлялося про нібито ймовірні диверсії з боку Києва, зрештою була зафіксована велика колона військової техніки, що рухалася у бік Луганська з Донецька.

У зв’язку з цим ввечері президент Петро Порошенко терміново скликав Воєнний кабінет РНБО. Натомість експерт Центру військово-політичних досліджень Костянтин Машовець сьогодні повідомив: «Наша мережа фіксує активний двірняк за двома напрямкам: Краснодон - Новосвітлівка, Довжанський - Свердловск... Загалом приблизно до двох «полегшених» батальйонних тактичних груп... Танків поки не помічено... В основному колісний автотраснпорт та легка бронетехніка... Бачили арту і міномети в невеликій кількості. Рухаються якось ривками, із довгими зупинками... Декілька одиниць техніки тягнуть причепом... Один з наших інсайдів навіть припустив, що під виглядом російських військ зайшли формування ФСБ...(зокрема, зі складу оперативно-мобільних підрозділів Прикордонної служби)... але це не перевірено та не доведено...».

Водночас експерти схиляються до думки, що йдеться про черговий перерозподіл впливів за можливість контролювати фінансові та контрабандні потоки.

«У тому, що відбувається у Луганську, нема жодного луганського підґрунтя. Насправді все відбувається у Кремлі. У даному випадку – перерозподіл сфер впливу між представниками силового блоку. Йдеться про можливість контролювати фінансові та контрабанді потоки. Ні для кого не таємниця, що там працюють і ГРУ, і ФСБ, і йдеться про інтереси громадянина Суркова (Владислав Сурков – помічник президента Путіна – ред.), який за повідомленнями у ЗМІ навіть став кумом військового злочинця Захарченка. Тобто йдеться про корупційні інтереси російської сторони. Від Плотницького і Корнета не залежить абсолютно нічого. Як собі можна уявити, що якийсь Корнет через кордон ввів батальйонну тактичну групу з декількох десятків «Уралів», 20 БТРів та артилерії. Чи міг би таке зробити Корнет? Чи може Плотницький за декілька днів до заворушки розселити в Алчевських казармах кілька сотень представників приватної військової компанії. Хто вони такі? Їхній максимум – це вислати банду, щоб «віджати» заправку, порізати шахту чи завод на метал.  І все. Від них не залежить нічого», – каже військовий оглядач, головний редактор сайту «Інформаційний спротив» Юрій Карін.

За його словами, Олександр Захарченко і Ігор Плотницький – звичайні маріонетки у великій грі.

«Це люди, які виконують накази Кремля. Якщо вони, не дай, Боже, не послухаються чи виявлять якусь ініціативу, з ними дуже швидко буде проведене виховна робота. І якщо вони не зроблять висновків з виховної бесіди, вони дуже швидко відправляться у слід за Бетменом, Мозговим і їм подібними. Однак Захарченко і Плотницький думають, що їхні підписи під деякими документами Мінського протоколу роблять їх недоторканними. Це дуже помилкова думка», – зазначає оглядач.

На перетині інтересів

Водночас він додає, що розбірки, які постійно тривають на території так званої ЛНР є наслідком того, що тут перетнулися інтереси кількох силових структур.

«Це пов’язано з тим, що на території Донецької області діяло одне і те ж угруповання. Натомість на території Луганщини перетнулися інтереси двох силових відомств Російської Федерації. Відтак там триває постійна боротьба за виживання. Пан Плотницький курував бізнес, яким займався олігарх-втікач, котрого натомість кришує ФСБ. Коли знищували усяких там товаришів на кшталт Бетмена, Дрьомова, Мозгового, перед цим проходили повідомлення, що заходили або приватні військові компанії, або спецпідрозділи ФСБ», – наголосив Юрій Карін.

Журналіст і блогер Денис Казанський теж переконаний, що йдеться про силові структури, а не просто міжусобні розбірки між ватажками «ЛНР».

«Якщо пояснювати просто те, що відбувається зараз у Луганську, то Плотницький спробував у Луганську звільнити з посад людей, які були призначені з Москви, тобто які йому за субординацією не підпорядковувалися. І це викликало різке незадоволення, почався конфлікт, у ході якого спочатку ввела війська Росія. Найімовірніше, це були ФСБшники, тому що вони заїхали з білими пов’язками і це, зазвичай, особливість саме росіян. А після цього, ближче до вечора, приїхала військова колона з Донецька у Луганськ. Фактично, зараз Луганськ знаходиться під контролем сил, які конкурентні Плотницькому. Нагадую, що у нього зараз конфлікт із так званим «міністром МВС» «ЛНР» Ігорем Корнетом. Так от куратор Захарченка і Плотницького, по суті – це Сурков, тобто адміністрація президента РФ, а у цього Корнета, як у силовика, куратори – безпосередньо силовики, тобто вони підпорядковуються російському МВС, ФБС і так далі. І конфлікт йде, по суті, саме за цією лінією», – пояснив Денис Казанський.

На його думку, зараз ситуація така, що Ігор Плотницький вже нічого не контролює, він поїхав у Росію і зараз вирішується його доля.

«Можливо, там спробують «зберегти обличчя», бо соромно три роки розповідати про «хунту» і «державний переворот у Києві», а тепер виходить, що у них там відбувається саме військовий переворот. І в цьому іронія, що в Києві хунти ніякої не могло бути, бо було народне повстання, а в Луганську там класична хунта із введенням військ і всім іншим. І зараз, можливо, куратори вирішать, що Плотницький повернеться. Але у нього не буде реальної влади, він побуде трохи на цій посаді, бо у них скоро призначені ці нібито вибори, тож на цих фейкових виборах його нібито замінять. Крім такого сценарію, є варіант, що Плотницького уже не повертатимуть, він буде відсторонений, а його замінять одразу.

Однаково, на перебіг АТО це не впливатиме, адже українська сторона, я так розумію, не збирається втручатися. Хоча, як на мене, зараз був би вдалий момент. Але у нас є принципова позиція, що ми не йдемо у наступ. Варто ж розуміти, що політику там визначає не Плотницький, її визначають у Кремлі. Тому, враховуючи, що одну маріонетку Кремля замінять на іншу, у контексті війни нічого не зміниться.

Щодо конфлікту російських кураторів між собою, я думаю, що це стандартна ситуація, це просто клінч, бо вони в якийсь певний момент не домовилися. Якогось страшенного конфлікту там немає, звичайно, є якась конкуренція «веж Кремля», але це скоро розрулять», – підсумував Денис Казанський.

Тим часом журналіст Андрій Дихтяренко на своїй сторінці у Фейсбук повідомив, що перший хід зробив Ігор Плотницький.

«Зранку перший хід зробив Плотницкий. Він зустрівся з новим «міністром МВС ЛНР» і наказав тому вибудувати свою вертикаль у відомстві і розслідувати злочини Корнета. Паралельно, як і два роки тому, містечкові барони з міст і районів ОРЛО починають виступати з відеозаявами на підтримку тієї чи іншої сторони конфлікту. Чекаємо, що зробить Корнет і його прихильники», – написав Дихтяренко.

Також журналіст припустив, що відео з Плотницьким, було записане ще учора, до його втечі в Москву.

Тим часом стало відомо про арешт «генерального прокурора», який вважався людиною Ігоря Плотницького.

Валерія ПЕЧЕНИК, Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: