Знайдені у центрі Львова єврейські надгробки перевезуть на Янівський цвинтар

evrejski_nadgrobni_plyty_3_
Фото: Zik

У дворику на площі Галицькій у центрі Львова волонтери віднайшли близько 20 надгробних плит – 17 вже витягли, ще чотири потрібно розчистити. Плити використовували на господарські потреби після зруйнування єврейських поховань на Янівському цвинтарі.

Про це повідомляє IA ZIK, посилаючись на керівника волонтерського центру при Всеукраїнському єврейському благодійному фонді «Хесед Ар’є» Олександр Назар.

З його слів, швидше за все, плити з нового єврейського цвинтаря. На них вказані імена померлих та дати початку і середини XX століття – 1920-1930-ті роки.

«Через Фейсбук до нашого волонтерського центру звернулися туристи з-за кордону – зі США і попросили, щоб ми звернули увагу, що те, що є така проблема. Ми почали в тому напрямку рухатися. Звернулися в міську раду. Заступник мера дав нам зелене світло, що ми можемо це робити. Домовленість була така – ми власним коштом їх добуваємо, перевозимо. Далі вони мають впорядкувати цю площу. Ці плити з нового єврейського цвинтаря на Янівському кладовищі. Його зруйнували, а плити забрали на господарські потреби при СРСР, німці це робили», – повідомив О.Назар.

Наразі волонтери витягнули 17 плит, ще чотири є внизу. «Сусіди кажуть, що під бруківкою, яку кілька років тому поклали, теж є плити. Наразі ми забираємо те, що видно. Бруківку чіпати не будемо, бо це буде дуже затратно», – додав О.Назар.

Він повідомив, що плити перевезуть на єврейську частину Янівського цвинтаря, який планують впорядкувати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: