Що НЕ змінилося після Революції Гідності

Euromaidan_14
Автор фото: Володимир Лук'янюк/ Цей день в історії

Колонка політолога Андрія Ткачука.

Майже чотири роки пройшло, нібито, після перемоги Євромайдану, проте переміг далеко не народ, і це очевидно.

День Гідності та Свободи  вкотре нагадує нам про жертви відданні за зміни. За нову країну. За європейське майбутнє. Та якщо проаналізувати те, що відбувається зараз в державі, я можу зробити лише один висновок – в країні пройшла контрреволюція, яку очолила сьогоднішня влада.

  1. Не покарані організатори кривавих розстрілів на Майдані. Розслідування злочинів чотирирічної давнини сьогодні фактично зупинене.
  2. Не проведено люстрації в усіх органах влади.
  3. Усі одіозні представники попереднього злочинного режиму спокійно та безболісно виїхали з України з награбованим. Частина з них далі веде тут свій прибутковий бізнес.
  4. Не покладено край олігархічному правлінню - представники влади й далі є представниками відповідних олігархів, а не національних інтересів та їхніх виборців.
  5. Не створено належних умов для функціонування малого та середнього бізнесу. Більше навіть навпаки, урядування Яценюка та Гройсмана ще більше ускладнило його існування. Сотні тисяч ФОПів припинили своє існування, через введення нових податків.
  6. Політика Нацбанку, зокрема її екс-голови Валерії Гонтарєвої, привела до нечуваного збагачення одних (через механізм рефінансування банків) і абсолютного зубожіння більшості населення (через нестримний ріст долара). Фінансова прірва між багатими та бідними постійно росте.
  7. Кадрова політика привела до поступової заміни на ключових ділянках економіки. Одні «смотрящі» змінили інших. Сьогоднішня влада те що й робить: ділить посади, схеми та потоки.
  8. Згідно з доповіддю міжнародної правозахисної організації Freedom House, статус України в розділі «Свобода слова» охарактеризований як «частково вільна». Медіа стали ще більше контрольовані Банковою. Як приклад: закриття передачі Савіка Шустера. На це не наважувався навіть Янукович.
  9. Політичне переслідування. В кращих традиціях попередників Банкова використовує правоохоронні органи за для тиску на опозиціонерів. СБУ стало кишеньковим органом президента та слідкування за «неугодними». ГПУ очолює кум, який використовує органу у власних політичних інтересах, МВС стало оплотом «фронтовиків» та Авакова. Яскравим прикладом є заява екс-працівника НАЗК Анни Соломатіної щодо фальшування агентством результатів перевірки е-декларацій. 

    На жаль, цей список можна продовжувати. За майже чотири роки стара клептократична система не зламана, вона просто змінила господарів. А зміна правил гри, початок нової України – ось за що ми вийшли на вулиці своєї країни. Та українцями вкотре скористалися.

    Контерреволюція Порошенка пройшла успішно. І тепер, головна ціль влади, перемога на наступних виборах. А методи, як завжди,  не важливі.

    «Рюкзаки Авакова» вкотре довели, що нам потрібний Антикорупційний суд

    Андрій ТКАЧУК,
    Політолог, журналіст, громадський активіст

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: