Три роки децентралізації: у якому з регіонів України найбільше ОТГ?

EN_01119397_0002
A worker adjusts lights above a tourist map of the Ukraine at the Ukraine stand of the ITB International Travel Trade Fair in Berlin March 4, 2014. The ITB open from March 5 to 9, 2014. TOPSHOTS/AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Майже за три роки реформи децентралізації в Україні створено 665 об’єднаних територіальних громад. Якщо поглянути на офіційні дані, в цілому по країні процес дуже нерівномірний.

Два роки і один місяць. Саме стільки залишилось у місцевих рад для 100% об’єднання у спроможні територіальні громади. За прогнозами Мінрегіону, цей процес має завершитися до 2020 року.

Процес створення ОТГ розпочався у 2015 році – зі стартом реформи децентралізації – однак якщо поглянути на офіційні дані, в цілому по країні він нерівномірний.

Найбільшу кількість ОТГ створено у Дніпропетровській, Житомирській, Тернопільській, Волинській областях. Найповільніше ОТГ створюються у Закарпатській області, на Луганщині та Київщині. Така відмінність обумовлена в першу чергу різним ставленням місцевих органів влади до процесів об’єднання, спротивом з боку окремих районних адміністрацій або міських рад через побоювання втратити робочі місця або повноваження.

До того ж постійно виникають складнощі із законодавчою базою. Багато питань щодо розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та органами ОТГ, фінансового забезпечення ОТГ залишаються неврегульованими, або ж регулюються в процесі. Це гальмує процес об’єднання.

Тим не менш, майже за три роки реформи в Україні створено 665 ОТГ. Цільовий орієнтир  охоплення територію України ОТГ до 2020 року на 100%. За три роки реформи ОТГ охоплено 28,1% або 161,7 тис. кв. км площі України.

Прогрес залишає бажати кращого. Зважаючи на риторику уряду, наступний рік буде визначальним. У 2019 році уряд зобов’яже об’єднатися у громади міста, які до того часу залишатимуться поза їх межами.

У порівнянні з обласними та міськими бюджетами темпи зростання власних доходів бюджетів об’єднаних територіальних громад дуже динамічні. Податкові доходи ОТГ зростають швидше, ніж доходи міст.

Галина Калачова, редактор VoxConnector.

Матеріал наданий у межах партнерства з проектом VoxConnector.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: