Генсек Ради Європи почав відкрито лобіювати зняття санкцій з Росії

Council of Europe Secretary General Thorbjorn Jagland visit to Romania

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд вважає, що ПАРЄ має замислитися над виконанням вимог Російської Федерації, щоби остання не вийшла зі складу РЄ.

Про це він заявив у інтерв'ю Financial Times, повідомляється на сайті видання, передає ЄП.

FT нагадує, що Росія вимагає відновити їй право голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи, тобто скасувати санкції, накладені після незаконної анексії Криму та посилені після нападу на Донбас. Натомість керівництво Ради Європи побоюється, що Росія вийде з організації, що  завдасть удару по захисту прав людини в РФ, зазначає видання.

«Це було б дуже, дуже погано, якщо б Росія пішла... Конвенція та Європейський суд з прав людини є дуже важливими для громадян Росії... Це буде також крок назад для Європи, оскільки ми отримаємо Європу без Росії», – цитує Ягланда Financial Times.

Також видання після розмови з Ягландом повідомило, що генеральний секретар Ради Європи «здійснює візити у європейські столиці, застерігаючи її про серйозний ризик того, що Москва вийде з організації, якщо не будуть виконані її вимоги». Дані про такий європейський тур Ягланда досі не оприлюднювалися, хоча дипломатичні джерела «Європравди» раніше також повідомляли про ознаки цього.

Це інтерв'ю Ягланда стало першим, в якому він визнав, що лобіює повернення Росії до ПАРЄ та детально пояснив свої мотиви.

Варто зауважити, що Турбйорн Ягланд особисто не чув від співрозмовників у РФ про їх плани вийти з Ради Європи. FT наголошує: Ягланд спростував чутки про те, що представники Москви погрожували виходом під час приватних зустрічей з ним. Однак він попередив, що відмова РФ платити внески до бюджету або відмова від виконання рішень ЄСПЛ може призвести до того, що Росія вийде з організації або з власної волі, або з ініціативи інших держав.

«У мене є розуміння, що це може статися, – сказав він. – Велике політичне питання полягає в тому, чи хочемо ми такого політичного розвитку».

«Ніхто не хоче давати сигнал, що ми приймаємо анексію Криму, про підрив цього принципу не йдеться... Але ми повинні тверезо оцінювати: яким є наш мандат? Наш мандат – захищати права людини в Росії та Криму, як і будь-де на континенті», – заявив він.

Як відомо, влітку РФ припинила платежі в бюджет РЄ, чим поставила під загрозу роботу Ради Європи. У Росії відповіли, що нове рішення щодо внеску РФ у бюджет Ради Європи на 2018 рік залежатиме від того, чи братиме російська делегація повноцінну участь у роботі ПАРЄ.

Окрім того, в РФ заявили, що не визнають нового Європейського комісара з прав людини, який буде обраний в січні, якщо Росія не матиме права голосу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: