Кожен другий ВІЛ-інфікований в Україні не знає про свій статус

1448812139_383813430

Більшість хворих на ВІЛ-інфекцію дізнаються про захворювання вже на пізніх стадіях.

Про це під час прес-конференції 29 листопада повідомила Мар’яна Служинська, головна лікарка Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом, інформує Дивись.info.

За статистикою майже кожен другий ВІЛ-інфікований в Україні не знає про свій статус, а більшість хворих на ВІЛ-інфекцію дізнаються про захворювання вже на пізніх стадіях. У Львівському обласному центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом кажуть, що причин тому дві: відсутність характерних симптомів, а також те, що тестування на ВІЛ не входить до обов’язкових медичних обстежень.

«Пересічний громадянин боїться прийти у наш центр СНІДу, обстежитися на ВІЛ-інфекцію. У нас вироблені такі стереотипи, що СНІД — це невиліковне захворювання, що це вирок, що коли людина ВІЛ-інфікована, вона ізолюється від суспільства тощо. Це не так. ВІЛ-інфекція сьогодні — це хронічне захворювання, яке не приводить до смерті. ВІЛ-інфіковані особи можуть жити повноцінним життям: працювати, народжувати здорових дітей, вони, за рахунок доступу, до антиретровірусної терапії, можуть себе ні в фізичному, ні в соціальному, ні в медичному аспекті нічим себе не обмежувати», — каже Мар’яна Служинська.

На початок 2017 року в Україні мешкало 238 тисяч людей з ВІЛ усіх вікових категорій, а під медичним наглядом у спеціалізованих закладах перебували понад 139 тисяч ВІЛ-інфікованих.

У структурі шляхів передачі ВІЛ-інфекції продовжує зростати частка осіб зі статевим шляхом інфікування (це стосується як гомо-, так і гетеросексуальних відносин). За 9 місяців 2017 року вона досягла 58,6% (минулого року частка становила 56,6%).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: