Сексолог розповіла, чому люди зраджують, чи корисний секс і навіщо потрібне сексуальне виховання дітей

IMG_9391

Секс — важлива складова будь-яких близьких стосунків. Але мало хто знає, аби зберегти міцні та взаємні стосунки потрібне не лише задоволення статевого потягу. Адже існує чимало психологічних чинників, які впливають на стосунки.

Вікторія Гупаловська, доцент кафедри психології ЛНУ ім. Івана Франка, яка 17 років читає лекційний курс для студентів про психологію сексуальності, в інтерв’ю ІА Дивись.info розповіла про психологічний аспект стосунків між дорослими людьми, про те, як секс впливає на стосунки та навіщо люди зраджують одне одному.

Наскільки відкритою та доступною в наш час є тема сексу?

Не зважаючи на те, що секс безпосередньо пов’язаний із життєвими процесами, до нього збереглося таке досить реакційне та неоднозначне ставлення серед людей. Перш за все, для багатьох старших людей тема сексу - це чомусь заборонена, і вони вважають, що про це непристойно говорити.

Проблема всередині

Коли і з якими проблемами люди звертаються до фахівця?

- Всю людську сексуальність можна розділити на біологічні та психологічні аспекти. Лише менша частина із сексуальних розладів стосується біологічних процесів в людському організмі. Тому, необхідно вивчати цю тему з психологічної точки зору. Часто, лікарі з проблемами, з якими до них звертаються хворі, не можуть дати собі раду.

[dyvys_blockqoute text="В 99 відсотках, люди, які заперечують стосунки, пережили вже перед цим «травму стосунків», - їх кинули, не прийняли, розірвали стосунки і це було боляче" author="Вікторія Гупаловська"]

Серед моїх друзів є чимало лікарів-сексологів, які теж переконалися, що до спеціалістів звертаються люди, з якими просто, перш за все, потрібно розмовляти. А пацієнтів, які потребують медичного втручання, дуже мало.

Зазвичай до лікаря-сексолога звертаються пацієнти із вагінізмами, пари, які не мають сексуальних стосунків протягом п’яти-десяти років та люди із проблемами в стосунках.

Пацієнтами сексологів також є люди із проблемою еректильної дисфункції, в  основному ця проблема спричинена низькою самооцінкою чоловіка. Якщо в чоловіка проблеми із ерекцією, то причиною цього може бути те, як його оцінювали в дитинстві і протягом останнього часу. Тут, в першу чергу, психологічні причини. Таким людям потрібна психотерапевтична допомога, як індивідуальна, так і групова. Психологічні групи корисні будь-якій людині, по-перше, вони дають краще розуміння себе. А, по-друге, вони дають підтримку та допомагають зрозуміти, що з людиною відбувається, і тоді ти можеш із цим щось зробити та жити далі.

Сексуальні стосунки

Секс і поняття стосунків, - наскільки вони поєднані між собою?

- Якщо говорити про словосполучення «сексуальні стосунки», то наголос падає на слово «стосунки». Оскільки, коли люди говорять, що їх пов'язує тільки секс, і що ніяких стосунків немає, це неправильно. Людина таким чином лише захищається. В 99 відсотках, люди, які заперечують стосунки, пережили вже перед цим «травму стосунків», - їх кинули, не прийняли, розірвали стосунки і це було боляче. Відповідно, через це людина ставить собі бар’єри, захисти одразу, щоб убезпечити себе від можливого болю.

Сексуальне виховання важливе з дитинства

Чи потрібно дітям розказувати про секс, і якщо потрібно, то з якого віку і що саме дитині казати?

- Сексуальне виховання людини важливе ще із самого дитинства. В дитячому віці важливо виховувати культуру ставлення до іншої статі. Саме з цього треба починати. Не завадить ніколи почати навіть із уроку етики, на якому хлопчикам потрібно розповідати, як правильно, «екологічно» (без садистичних методів «вияву уваги») проявляти інтерес до дівчаток, і навпаки.

Хороший приклад

Також хочу відзначити, що діти завжди дивляться на батьків. Для дитини із самого початку батьки – це єдиний правильний приклад. Не так генетика, як спостереження. Якщо тато б’є маму, то в хлопчика буде такий репертуар діяльності. Висока імовірність, що в майбутньому такий чоловік не матиме бар’єру бити свою дружину. Зокрема, саме культура сексуальних стосунків базується на культурі міжстатевих стосунків.

[dyvys_blockqoute text="Культура сексуальних стосунків базується на культурі міжстатевих стосунків" author="Вікторія Гупаловська"]

Чи корисно займатися сексом?

- Зараз лікарі вам скажуть, що секс має бути та органами потрібно користуватися. Якщо ви вже почали статеве життя, то продовжуйте… АЛЕ, із одним партнером, чи із однією партнеркою.

Коли йдеться про стосунки дорослих, то тут можна розділяти їх на різні рівні:

  1. Що не шкідливо для здоров’я;
  2. Що не шкідливо психологічно;
  3. Духовно-енергетичний рівень, тобто для біологічного тіла корисно мати сексуальні стосунки, але щоб вони були постійними, стабільними, без стресів, ДАРУВАЛИ натхнення, НАДИХАЛИ.

Якими мають бути здорові стосунки між людьми, частіше людей пов’язує лише секс чи щось більше?

- Якщо говорити про рівень психологічний, то це мають бути здорові стосунки, без узалежнення. Ми часто маємо справу із стереотипами, які понижують рівень стосунків. В сільській культурі дуже вкоренився патріархат, тобто чоловік голова сімї, ну але влада переважно належить жінкам. При фактичному патріархаті, номінальний матріархат.

Здорові стосунки мають бути позитивними, дарувати щастя. Психологічні дослідження підтверджують, що найщасливішими є люди, які задоволені своїми стосунками.

Тема сексу має бути приватною? Чи потрібно розповідати  про це своїм знайомим?

- Звичайно, приватною, оскільки, думка збоку впливає. Часто батьки втручаються в життя молодих пар, мовляв, вони старші і знають, «як воно має бути». Насправді ж молода пара має сама навчитися врегульовувати свої різноманітні моменти і труднощі. Інакше батьки намагаються жити життя замість своїх дітей, причому маючи зі своїм чоловіком/дружиною купу невирішених проблем і конфліктів.

В результаті цього ми маємо, - неповні сімї, де мамочки виховують самі своїх синів і присвячують їм все життя, а потім не можуть своїх синочків відпустити. Бо інакше виникає пустка, адже він був усім сенсом життя, а тепер цей сенс «хтось забирає». І таких випадків чимало, коли формуються неповні сімї і їх, на жаль, з кожним роком все більше.

Є таке поняття «стосунки на один день»…

- Такі стосунки є. І як би там всі не старались приховати, вони проходять травматично. Тут не виключена або ПОСТтравма, або ПЕРЕДтравма. Дехто намагається робити вигляд, що це правильно і добре, але люди таким чином лише захищаються та намагаються себе переконати в тому, що це правильно. Насправді вони «залатують діру», яка утворилася у якихось попередніх стосунках, коли їх травмували.

Тому виникає низка психологічних захистів, про які говорилося вище, і контакт зводиться до акту зниження фізіологічної напруги. А це травмує інших, які були відкритими до СТОСУНКІВ. Таким чином травмований травмує наступного і травматизація поширюється….

Навіщо люди зраджують одне одному? Хто частіше схильний до зради: чоловіки чи жінки?

- Ясно, що полісексуальність та полігамність присутня в людській природі. Але це індивідуально. Однак, не треба плутати бажання бути популярною/популярним, прийнятим, поцінованим, і якщо інша стать не проти зі стосунками. Люди часто бавляться, апробовують власну цінність через увагу з боку іншої статі і це не означає, що він чи вона хоче переспати з усіма, мати секс. Це часто лише соціальні ігри. Однак стереотип «підказує» підступно – «та всі хочуть лише сексу, всі так роблять». Хоча фізіологічно чоловіки гостріше відчувають сексуальну потребу. Такий ефект мають андрогени – чоловічі статеві гормони.

[dyvys_blockqoute text="Коли пара енергетично цілісна, їм більше нікого не потрібно. У гармонійних пар потім і діти гармонійні. Проте зараз тема стосунків «забруднена»  втручанням різних стереотипів, ЗМІ, сусідів, «друзів», батьків, обставин" author="Вікторія Гупаловська"]

Ідеальна пара на енергетичному рівні – це як Адам і Єва, вони такі одні, унікальні, вони доповнюють одне одного і в більшості аспектів підходять ДО іншого, як ключ до замка. Власне, не як ключ замкові, а як ключ ДО замка. Тобто, з бажанням припасуватися і виявити гнучкість, терплячість в момент, коли інший є «штивний» (без настрою, засмучений, роздратований, втомлений і ін..).

І це стосується ставлення як чоловіка до жінки, так і жінки до чоловіка… І тоді усі «замки» відкриваються… «Замки» невдоволення, втоми, конфлікту. Відкривається, як замок умілим ключем, людина і відчуває вдячність партнерові за розуміння. Так і має бути. Саме у цьому полягає мистецтво стосунків. Так, мистецтво, бо стосунки потребують турбуватися про них, «просять» творчого підходу до іншого. Коли пара енергетично цілісна, їм більше нікого не потрібно. У гармонійних пар потім і діти гармонійні. Проте зараз тема стосунків «забруднена»  втручанням різних стереотипів, ЗМІ, сусідів, «друзів», батьків, обставин.

Формула ідеальних стосунків. Яка роль в ній чоловіка, а яка жінки? Хто і що для цього має робити?

- В стосунках потрібно робити лише те, що подобається тобі і партнеру. Немає таких загальних правил, хто має бути ініціатором. Можливо, в патріархальному суспільстві і прийнято, що чоловік має бути ініціатором, але в сучасному світі це не так проблематично. Треба поступово відходити від патріархальних та радянських стереотипів, де жінки, та і чоловіки, були ніким, та трималися на тому, що треба. Зараз ми можемо відійти від цього всього, але важливо не потрапити у світ споживацького ставлення до інших, що активно наступає на нас із екранів американських фільмів.

Сьогодні, стосунки можуть бути стосунками двох рівних людей, які усвідомлюють, чого вони хочуть.

Геї, лесбійки…це окрема категорія? Як ними стають? Гомосексуальність - це норма чи все ж відхилення?

- Воно завжди були в суспільстві. Так само як проституція - найдавніша професія, так само гомосексуальність є найдавнішим сексуальним відхиленням.

Частіше таким відхиленням піддаються чоловіки чи жінки?

- Всі патології в частині чоловічого населення більше проявляються, особливо, це стосується сексуальності. За даними відомого американського  дослідника сексуальності, піонера сексології Альфреда Кінзі, 4-5 відсотків чоловічого населення мають потяг до своєї статі, серед жінок цього на порядок менше. Реально близько 1 відсотка чоловіків є геями.

У випадку чоловіків, то сексуальні відчуття є доволі чіткими, статева потреба  - гостра, вона завжди шукає виходу, особливо, в підлітковому та юнацькому віці. Коли гормонів багато, хочеться сексу. Коли його нема, агресивність аж пре, тому це внутрішнє напруження вони мусять десь виливати.

Лесбійками часто ж починають ставати після невдалих стосунків з чоловіками, травм, пов’язаних із тим.

Якщо говорити про жіночу сексуальність, про відхилення проявляєються менше, адже, жіночі статеві гормони мають м’якший ефект та вплив на тіло і психіку. Натомість жінки отримують іншу сторону цього процесу, - до всіх ставляться по-материнські та прагнуть усиновити чоловіків. Результатом такого ефекту жіночих статевих гормонів також є проблеми із оргазмом,  усвідомленням потягу та слабшими сексуальними відчуттями.

Чи можливо, наприклад, позбутися нетрадиційної орієнтації?

- Я зараз працюю з хлопцями, які хочуть позбутися своєї гей-орієнтації. Вона дуже психологічна насправді. Йдеться про заняття, звички, які дитина мала і про те оточення, в якому жила. Не можна виховувати хлопчика чемним, оскільки йому буде важко встановити стосунки із іншими нечемними хлопчиками, тому може відбутися «відкидання» ними чемного, у нього ж формується прагнення до інших хлопців, до спілкування із ними, що в період підліткової гіперсексуальності переходить в сексуальну площину і стає потягом до своєї статі – same sexual attraction, як тепер кажуть вони самі про себе.

Чи побільшало за останні роки геїв, лесбійок і з чим це пов’язано?

- До речі, чим менше суспільство знало про геїв, ти менше їх було. А зараз в мене таке враження, що геїв рекламують настільки, що кожен здоровий задумується над тим, чи в нього все добре.

Про порнографію

Зараз можна легко знайти і побачити в прямому значенні того слова «ВСЕ» в Інтернеті? І діти теж дивляться…

- Це дуже шкідливо. Чим відрізняється еротика від порнографії? Еротика - це естетично приваблива напівоголена натура, яка залишає якусь недосказаність, незавершеність. Там немає повної відкритості, демонстрації статевих органів та статевого акту. Порнографія, навпаки, акцентує увагу на хтивості, на відсутності бар’єрів і порнографія насправді є втіленням чоловічих фантазій на сексуальну тематику.

Звичайно, є вплив як еротики, так і порнографії на людей. Якщо еротика володіє таким позитивним стимулюючим впливом, то це нормально, естетично та мотивує людей (тим більше, якщо там є на що подивитися). Еротика навіть здатна відволікти людину від агресивних імпульсів, тобто вона знижує рівень агресивності.

[dyvys_blockqoute text="Перегляд порнографії породжує хибні уявлення про можливості свого тіла і сексуальність зокрема" author="Вікторія Гупаловська"]

А якщо ж говорити про порнографію, то по-перше, були дослідження на рівні урядів, в США, Данії, Швеції, ефект від порнографії не є довготривалим (він триває до двох діб). По-друге, більш агресивні люди, особливо, схильні до порушення закону, неправомірної поведінки часто захоплювалися в дитинстві порнографією.

По-третє, порнографія характеризується негативним ставленням до жінок, тобто, - «всі ви хочете, але чомусь ламаєтесь».

Чим саме шкідливий перегляд порнографії?

- Багато молоді, дітей черпають «знання» про секс саме з порнографічної продукції. Але не всі задумуються, що там є монтаж. Жінки в порнофільмах зазвичай імітують оргазм. Адже, оргазм, це не те, коли жінка кричить. Тому це породжує хибні уявлення про можливості свого тіла і сексуальність зокрема.

Хлопці після тих фільмів починають мати комплекси щодо розмірів власних геніталій. Пеніс для них стає предметом комплексу. Проблема в тому, що вони не можуть ніде прочитати, що не розмір важливий, а те, як ти тим розміром скористаєшся. Розмір починає бути важливим тоді, коли жінка вже народжувала, - еластичні статеві органи, які не прийшли в норму, залишились розтягнутими після народження дітей (стосується того, якщо діти були великі чи їх багато). Тоді вже може не вистачати розміру.

Для жінки важливими є ерогенні зони, які знаходяться поза межами геніталій. Не менш важливим є сам підхід та, що було перед сексуальним актом.

 

Як би ви оцінили сьогодні нинішнє суспільство?

- Що я можу сказати, зараз катастрофа в світі. Американська культура шириться світом як безмежне безкультур’я, брутальність та вседозволеність. Звісно, в США є багато позитивного і гідного наслідування, але на жаль низькосортні приклади ширяться набагато швидше. Будь – яка крайність однозначно призводить до зворотної сторони маятника: так будь – яка забороненість через сотню років приходить до повної вседозволеності.

[dyvys_blockqoute text="Будь – яка забороненість через сотню років приходить до повної вседозволеності" author="Вікторія Гупаловська"]

Я не можу сказати, що в нас все добре. Насправді, над побудовою гармонійних стосунків треба працювати, працювати обом статям. Стосунки статей і сексуальні стосунки звісно є, але вони дуже невідповідного рівня. Це проблема людства загалом. Так, рід людський продовжується, діти народжуються, але рідко можна зустріти гармонійні сім’ї. Їх не більше одного відсотка, нажаль…

Розмовляла Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: