«Ляжу і не дам будувати»: Чи поверне Львів стадіон «Сільмаш»?

1-137

Довга історія зі стадіоном «Сільмаш» розвивається за не надто сприятливим для його захисників сценарієм.

Нагадаємо, ще у жовтні 2016 року депутати Львівської міської ради проголосували за викуп для суспільних потреб у компанії ТзОВ «Три корони Девелопмент» стадіону та роздягальні. Оскільки ця ухвала не була виконана, у травні була прийнята аналогічна. Втім власник відмовився продавати майно.  Спроба міської ради відсудити приміщення у власника наразі завершилася безрезультатно. 10 жовтня суд  відмовив у задоволенні позову ЛМР і залишив приміщення у приватній власності.

«Ляжу, і не дам будувати»

Відтак захисники вирішили діяти в інший спосіб, і домогтися заборони можливого будівництва на спірній території. Вони організували слухання щодо врахування громадських інтересів під час розроблення детального плану із зміною функціонального зонування території у районі вул. Сулими, вул. Поперечної, вул. Зв'язкової. У сесійній залі мерії зібралося близько сотні мешканців та громадських активістів.

Як розповів у вступному слові депутат Сергій Івах, у 2014 році міська рада виділила частину землі спортивного комплексу під багатоповерхову житлову та офісну забудову (зони «Ж-3» і «Г-2»), і тепер цю помилку треба виправити. При цьому на суд надії мало.

«ЛМР подала в суд, на жаль суд був програний. Буде ще друга інстанція, але  перспектива, що ЛМР виграє, малоймовірна.  Так прописано законодавство. Для викупу під суспільні потреби є вичерпний перелік і ці споруди під цей перелік не підпадають. Треба звертатися до депутатів Верховної ради, щоб розширити цей перелік. Тому нам треба послухати головного архітектора – розробника детального плану, і в цьому проекті зони «Ж-3» і «Г-2» перевести в зону «Г-4», щоб раз і назавжди цей стадіон зберігся. Суди програються, а це єдиний важіль вплинути на ситуацію. Треба звертатися до міського голови і ЛМР щоб вони це врахували, бо на цю територію багато хто може претендувати. Якщо ми цього не втримаємо, там будуть  9-10  поверхові будинки. А зона «Г-4» - це зона спортивної забудови повністю всього стадіону і наше завдання повернути «Г-4» і виправити ту помилку, яку в 2014 році зробили в ЛМР», - заявив депутат.

Як розповів розробник детального плану, архітектор Петро Крупа, детальним планом передбачалася поступова реконструкція території в районі вулиць Поперечної, Окружної з малоповерхової, садибної у багатоповерхову.

«Було звернення громадян і вони категорично заперечили, щоб тут мінялося функціональне  призначення, щоб зберегти існуючу забудову. Новим зонінгом передбачено збереження існуючого  функціонального призначення, щоб більше не з’являлися такі дисгармонійні об’єкти, як 14-поверхівки. І це стосується території спортивної зони «Сільмашу». Ми запропонували внести зміни в зонінг Франківського району, щоб зарезервувати і зберегти, незважаючи на те чи є там нерухомість у приватній власності, функціональну зону Г-4  - об’єктів спортивного і культурного призначення», - заявив архітектор.

За його словами, переважним видом забудови в цій зоні мають бути спортивні об’єкти. Він також розповів, що до розробників зонінгу звернулися парафії УГКЦ і УПЦ КП щодо використання частини території під розміщення храмів.

«Ми вважаємо, що територія, яка використовувалася як цілісний спортивний комплекс, має так і залишитися, ми запропонували варіант можливості розміщення церков на закинутій території заводу «Сільмаш».  Там є величезна територія, яка не функціонує тривалий час. Реконструкція території заводу потребує окремого розгляду в генплані і окремого детального плану території, бо будується нова житлова забудова, а нема інфраструктури. Такі пропонуються зміни до зонінгу цієї території - повертаємо назад функціональне зонування з переважними видами існуючої забудови, і збереження спортивного комплексу колишнього стадіону «Сільмаш», - підсумував архітектор.

Під час обговорення проекту мешканці неодноразово наголошували, що забудови території стадіону не допустять. «Я там перший ляжу на тому стадіоні і не дам там нічого будувати», - заявив один з них.

Завершилося обговорення ухваленням відкритого звернення до міського голови Андрія Садового щодо врахування громадських інтересів функціонального зонування території у районі вул.Сулими, Поперечної, Зв’язкової в частині зонування території стадіону «Сільмаш».

Чи буде апеляція?

Тим часом апеляція ЛМР «зависла» у Вищому адміністративному суді України. 15 листопада суд вирішив, що строк, встановлений законом щодо подачі апеляційної скарги пропущений і зазначає, що вказана Львівською міською радою обставина (отримання оскаржуваного рішення 23 жовтня 2017 року), підтверджується відміткою вхідного реєстраційного номера Львівської міської ради є недостатньою.

Суд ухвалив надати Львівською міською радою протягом 30 днів, належні докази на підтвердження цих обставин, наприклад конверт, в якому йому направлено копію оскаржуваного судового рішення, інші докази. Якщо протягом 30 днів Львівська міська рада не представить Вищому адміністративному суду України підтверджуючі документи, рішення суду першої інстанції залишиться незмінним і оскарженню не підлягатиме.

Водночас, директор юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич вважає, що мерія не пропустила строки позовної давності. «Суд залишив нашу скаргу без руху і дав час  на усунення недоліків. Причини було дві. Перша  - суд попросив нас надати конверт, бо у відповідності до Кодексу адміністративного судочинства ми зобов’язані були надіслати апеляційну скаргу не пізніше ніж через 10 днів після отримання повного тексту рішення. Ми так і зробили, і тепер суд хоче конверт, щоб переконатися, що ми отримали повний текст рішення. Ми цей  конверт долучаємо. І наступне - суд просить нас обгрунтувати строки пропущення, але ми вважаємо, що не пропустили термін оскарження. Ми будемо  зазначати це у нашому листі про усунення недоліків» - каже головний юрист мерії. Гелена Пайонкевич припускає, що апеляційна скарга не буде задоволена, водночас переконує, - це не означає, що стадіон забудують.

«Як би не розвивалися справи в судах, є позиція не допускати там жодної  забудови. Ми робимо все щоб цю забудову унеможливити. В першу чергу, щоб ставити питання про можливу забудову власник повинен звернутися до нас за виділенням земельної ділянки і зміною її цільового призначення. Зараз, якщо буде затверджений новий детальний план, то зміна цільового призначення ділянки повинна відповідати затвердженій містобудівній документації. Якщо на рівні детального плану там не буде передбачатися житлової забудови, значить її не буде. Ділянка там може бути відведена виключно під обслуговування  спортивних споруд. В міста чітка послідовна позиція. Ми не прийняли за весь цей час жодного рішення, яке б давало можливість уявити, що місто за забудову стадіону «Сільмаш», - запевняє Гелена Пайонкевич.

Попри це, якщо місто все таки програє апеляцію, ситуація навколо стадіону  складеться патова. Власник приміщень не зможе забудувати територію, але й міська рада не матиме можливості реконструювати стадіон. Доведеться шукати компроміс.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: