Щороку на Львівщині ми ставимо на облік 400 нових ВІЛ-позитивних пацієнтів, - лікар (інтерв'ю)

1442630

У багатьох країнах світу, у тому числі і в Україні, 1 грудня відзначають Міжнародний день боротьбі зі СНІДом.

За словами головної лікарки Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар'яни Служинської, на сьогодні у Львівській області на обліку перебуває більше 3 тисяч осіб з ВІЛ-інфекцією, а тенденції до зменшення захворюваності немає.

- Пані Мар'яно, розкажіть більше про роботу Центру.

Наш Центр – це спеціалізований заклад, який надає допомогу ВІЛ-інфікованим особам: діагностика ВІЛ-інфекції, діагностика опортуністичних інфекцій і надання лікування. Також ми працюємо із загальним населенням. У нас є велике лабораторне відділення, яке проводить скринінгову діагностику ВІЛ-інфекції серед населення. Тобто коли обстеженнями  охоплюється велика кількість людей, серед них виявляються особи, з підозрою на ВІЛ, у яких  в свою чергу проводиться повторне дослідження з метою підтвердити  наявність вірусу.

У нас проходять тестування вагітні жінки, медичні працівники, люди, які належать до уразливих груп (мають незахищені статеві контакти, або досвід вживання ін’єкційних наркотиків). Кожного року ми проводимо понад сто тисяч таких обстежень. Ще один аспект нашої роботи – це профілактична діяльність, ми займаємося як первинною, так і вторинною профілактикою ВІЛ-інфекції.

- Куди звертатися, коли людина вирішила здати аналізи на ВІЛ-інфекцію. Як це регламентується Законом України?

Обстеження на ВІЛ-інфекцію є доступним у багатьох медичних закладах. У першу чергу пройти тестування можна у Центрі СНІДУ і в кабінетах інфекційних захворювань, або кабінетах довіри, які є у районних поліклініках. Обстеження є безкоштовним і обов’язково конфіденційним.

Отримати результат може лише сам пацієнт. Якщо ж він є неповносправним, або неповнолітнім, то його опікун. Більше нікому ми не маємо права повідомити про  діагноз пацієнта. Єдиний випадок, який дозволяє розголошення статусу пацієнта – рішення суду. Наше суспільство, на жаль, не є толерантним до людей з ВІЛ-позитивним статусом. Тому ми гарантуємо забезпечення лікарської таємниці. У Центрі СНІДУ ми приймаємо всіх, хто до нас звернувся, а це абсолютно не залежить від приписки, місця проживання.

[dyvys_blockqoute text="Обстеження на ВІЛ є безкоштовним і обов’язково конфіденційним" author=""]

 - Який алгоритм дій у разі позитивного результату?

Без відома і згоди пацієнта ми нічого зробити не можемо. Коли пацієнт отримує позитивний результат, він йде на консультацію до лікаря і з ним проговорює можливі варіанти розвитку захворювання і яку допомогу можна надати пацієнту. На сьогодні ми реально можемо дати дуже багато.

Читайте також: Львівські школярі зібрали кошти, аби придбати для «ОХМАТДИТу» потрібний прилад

На відміну від того, що було 10 років тому, коли ми не мали доступу до терапії, сьогодні ми пропонуємо пацієнту стати на диспансерний облік: проводимо низку обстежень і пропонуємо пацієнту приймати антиретровірусну терапію, яка, наголошую, є для пацієнта безкоштовною. Обов’язковий аналіз, який проводиться при постановці пацієнта на облік – це визначення вірусного навантаження, тобто визначення кількості вірусних частинок в крові і визначення того, на скільки уражений імунітет. Це дороговартісні аналізи, які для пацієнта є безкоштовними.

- Рівень захворювання на ВІЛ-інфекцію в Львівській області за останні роки йде на спад?

На сьогоднішній день ми маємо біля 3,5 тисяч пацієнтів на обліку. 1700 отримують антиретровірусну терапію. Кожного року ми на облік ставимо близько 400 нових пацієнтів. Зараз немає тенденції до зменшення захворюваності, маємо стабільну ситуацію впродовж останніх 4 років.

- Які групи найбільше підпадають під ризик зараження?

При ВІЛ-інфекції визначені уразливі групи. Спочатку домінуючою групою були споживані ін’єкційних наркотиків. Тепер ми щораз менше виявляємо людей з ВІЛ-інфекцією, які вживають наркотики. Наркотики, які тепер є найбільш поширеними це – таблетовані препарати, а не ін’єкційні, і не представляють ризику інфікування. Вони мають серйозні побічні дії інші, але за рахунок того, що немає проколу шкірних покровів, вони не несуть ризику інфікування.

Читайте також: У львівському «ОХМАТДИТі» відкрили першу в Україні сімейну кімнату (фото)

Тепер домінує статевий шлях передачі. Хочу наголосити, що в тому числі і гомосексуальні статеві контакти відіграють важливу роль в поширенні ВІЛ. Кожного року ми виявляємо більше і більше нових випадків ВІЛ-інфекції серед чоловіків, які мають секс із чоловіками. У Західній Європі ВІЛ-інфекція почалася з цієї групи населення, ми ж тільки тепер починаємо  виявляти.

Група чоловіків, які мають секс із чоловіками, у нашому суспільстві є дуже стигматизованою. Коли до нас приходили пацієнти, вони стверджували, що це був гетеросексуальний шлях передачі. Тепер ці пацієнти стають все більш відкритими  для нас. Прогноз розвитку епідемії на майбутнє передбачає, що у нас щорічно буде збільшуватися статевий шлях передачі, у тому числі гомосексуальний. Є ще один шлях передачі – від вагітної жінки до дитини. Ми сьогодні можемо з гордістю сказати, що профілактична програма передачі ВІЛ від матері до дитини працює дуже успішно.

Читайте також: Як Настя виросла за день на 8 сантиметрів

Ми з 24 тижня вагітності призначаємо жінці специфічну антиретровірусну профілактичну терапію. Коли вона потрапляє у пологовий будинок, є розроблений алгоритм, як проводяться пологи у ВІЛ-інфікованої жінки, залежно від результатів тестів, які вона проходить. Після народження дитини такій жінці рекомендується відмовитися від грудного вигодовування, адже грудне молоко – це та біологічна рідина, в якій знаходиться вірус імунодефіциту людини у достатньо високій концентрації.

[dyvys_blockqoute text="Прогноз розвитку епідемії на майбутнє передбачає, що у нас щорічно буде збільшуватися статевий шлях передачі, у тому числі гомосексуальний" author=""]

Якщо ці три кроки зроблені правильно, тоді в 99 відсотків випадків вагітна ВІЛ-інфікована жінка може народити здорову дитину. У нас ця програма почала успішно працювати з 2008-го року.

З цього періоду ми не маємо ні одного випадку передачі ВІЛ від матері до дитини за умови, якщо жінка дотримувалася усіх цих правил. На превеликий жаль у нас є жінки, які належать до асоціальних груп населення, або пізно стають на облік, або просто забувають, або свідомо уникають. У такому випадку, коли вони звертаються до нас вже під час пологів ризик інфікування звичайно зростає. Є люди, які активно заперечують наявність ВІЛ-інфекції, які вважають, що вони не інфіковані, що вірусу імунодефіциту взагалі не існує.

- При яких умовах тест на ВІЛ-інфекцію є обов’язковим?

Згідно з українським законодавством обов’язковим тестування є тільки для донорів. Це єдина категорія населення, яка має бути протестованою.

Читайте також: Кожен другий ВІЛ-інфікований в Україні не знає про свій статус

- Який відсоток населення приходить за власним бажанням?

На превеликий жаль, пересічний громадянин не є настороженим щодо ВІЛ-інфекції. Ще раз хочу наголосити, що змінився контингент наших пацієнтів. 8 -10 років  - 80 відсотків пацієнтів були активними споживачами ін’єкційних наркотиків, сьогодні більша частина інфікованих – це люди, які ніколи не вживали наркотиків, це люди, які відносяться до абсолютно благополучного прошарку населення, які дуже часто навіть не підозрюють, що є ВІЛ-інфікованими.

 - Хто більше піддається ураженню: жінки, чи чоловіки?

Уразливішими, звичайно, є жінки. По-перше, якщо говорити про шляхи інфікування, то вірус імунодефіциту знаходиться у біологічних рідинах людини: крові, спермі, вагінальному виділенні та грудному молоці. Відповідно після крові сперма – це та біологічна рідина, яка представляє найбільший ризик при інфікуванні. Другий момент – це фізіологічні особливості жінки, за рахунок того, що травматизація при статевому контакті в жінки може бути набагато більша, ніж в чоловіка.

 - На якій стадії хвороба починає себе проявляти?

Прояви ВІЛ-інфекції можна виявити не відразу. Інфікована людина перших 5-7 років не має ніяких клінічних проявів. Можуть бути збільшені лімфатичні вузли, на які людина не звертає увагу. Згодом з’являються наступні симптоми, де є підвищення температури, втрата ваги до 10 відсотків.

[dyvys_blockqoute text="Прояви ВІЛ-інфекції можна виявити не відразу. Інфікована людина перших 5-7 років не має ніяких клінічних проявів" author=""]

Тому запідозрити ВІЛ-інфекцію за зовнішнім виглядом неможливо. Коли пропонується зробити тест на ВІЛ-інфекцію? Коли в особи були епізоди небезпечної сексуальної поведінки. На жаль, дуже часто ми виявляємо ВІЛ-інфекцію у людей на тому етапі, коли у них починаюся клінічні прояви. Люди потрапляють у лікарню з різними скаргами, наприклад, часті пневмонії, часті герпетичні інфекції, висипання на шкірі, зміни на язиці тощо.

Це вже пацієнти в стадії СНІДУ. Не потрібно забувати, що в Україні епідемія ВІЛ-інфекції нашаровується на епідемію туберкульозу. Цим ми і відрізняємося від країн Європи, де епідемії туберкульозу немає. Біля 70 відсотків наших пацієнтів, котрих ми виявляємо у пізніх стадіях – це є пацієнти, які мають поєднану інфекцію ВІЛ/туберкульоз.

Розмовляла: Олександра БАГАЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: