Економіст розповів, як зміняться ціни напередодні Нового року

business-and-personal-finances

Гривня почала слабнути. На початку минулого тижня, 27 жовтня, офіційний курс був 26,91 грн/долар, вже 1 грудня – 27,15 грн/долар. Як коливання курсу вплине на зростання цін.

За нашими оцінками, інфляція в останні два місяці поточного року (публікація даних за листопад очікується 8 грудня – авт.) становитиме в середньому по 1% в місяць, що виведе річне зростання цін до кінця 2017 року на рівень 13,8%. Тобто інфляція все ж трохи сповільниться в порівнянні з 14,6% в жовтні. Але буде істотно вищою торішнього показника (12,4%).

Вплив поточних тенденцій валютного ринку на інфляцію незначний. У кінці минулого року курс гривні до долара був близький до нинішнього, тому накопичений валютний ефект дуже слабкий. Трохи сильніше девальвація торкнулася імпорту з Європейського Союзу, адже завдяки істотному зміцненню євро на світовому ринку ця валюта за рік подорожчала до гривні більш ніж на 15%. Ми оцінюємо девальваційну складову в очікуваному місячному показнику інфляції в грудні в межах 0,2 процентних пункти. Тобто поточним ослабленням гривні буде сформовано не більше п'ятої частини інфляції в останній місяць року.

Основні фактори поточного ослаблення обмінного курсу – сезонні. Зниження курсу гривні пов'язане зі збільшенням імпортних закупівель, що супроводжувалися передноворічним збільшенням витрат практично всіх економічних суб'єктів. Якщо не відбудеться нових непередбачуваних подій значного масштабу, традиційний для України період сезонної слабкості гривні триватиме до березня.

Однак існує кілька фундаментальних тенденцій платіжного балансу, що викликають занепокоєння в контексті курсових та інфляційних перспектив на більш довгострокову перспективу, ніж майбутній зимовий сезон.

Дефіцит зовнішньої торгівлі України продовжує наростати: він уже досяг нового посткризового максимуму в 6,1 млрд доларів за останні 12 місяців. У той же час надходження прямих іноземних інвестицій залишається слабким: 1,66 млрд доларів за останні 12 місяців. В умовах невизначеності з фінансуванням від міжнародних фінансових організацій ризики зниження золотовалютних резервів і розбалансування валютного ринку на горизонті рік-півтора істотно зростають.

Олексій Блінов, головний економіст Альфа-банку Україна. 

Матеріал наданий у межах партнерства з проектом VoxConnector.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: