Рада розгляне кримінальну відповідальність за заперечення агресії Росії

49031-1_large
Фото: Слово і Діло

Верховна Рада включила в порядок денний сесії законопроект, яким передбачається запровадження кримінальної відповідальності за публічне заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації до України.

Відповідне рішення було ухвалено з четвертої спроби, за нього проголосували 227 депутатів при мінімально необхідних 226, пише Укрінформ.

Проектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею 442-1 «Публічне заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації до України», в якій передбачається кримінальна відповідальність за публічне заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації до України, а так само виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням.

Також пропонується надати право здійснювати досудове розслідування злочину, передбаченого статтею 442-1 Кримінального кодексу України, слідчим органам безпеки України.

Читайте також: Чим небезпечний Безпековий форум у Львові. Політичний огляд тижня

Згідно із законопроектом, публічне заперечення факту воєнної агресії РФ, факту захоплення внаслідок збройної агресії Російської Федерації тимчасово окупованої території України в 2014 році, а також виготовлення та розповсюдження матеріалів із таким запереченням має каратися штрафом від трьох до десяти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до п’яти років. Ті самі дії, вчинені службовими особами або якщо вони вчинені повторно, - караються позбавленням волі на строк до п’яти років.

Серед авторів законопроекту, зокрема, перший заступник голови фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук і член цієї ж фракції Антон Геращенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: