Старовинна вілла Люсія на вулиці Свєнціцького під загрозою знесення

villa

Будинок на вул. Свєнціцького, 16 (віллі Люсія) опинився під загрозою зникнення. Місто пропрацьовує варіанти для збереження будинку.

Про це інформує прес-служба Львівської міськради.

«Бачення міста є досить прозорим і чітким з точки зору історичної цінності даної будівлі. І звичайно, що є певна історія щодо тих документів, які є щодо даної будівлі, тобто вони є переважно документами, які мають дозвільний характер установ не ЛМР, відповідно, станом на сьогодні склалась ситуація, що вілла перебуває зараз в не найкращому стані.

Якщо ми говоримо про зиму – там є труднощі з дахом. Маємо зараз розуміння керівника ОСББ в тому, що її треба зараз накрити, щоб туди всередину не затікала вода. І позицією міста є те, що історична цінність цієї будівлі має бути збережена. Власне, яким чином – на сьогодні існує ряд юридичних документів, тому це питання. Минулого тижня було звернення до Міністерства культури, щоб внести дану будівлю в перелік нововиявлених об’єктів пам’яток. І що найважливіше – сьогодні є важлива спільна праця з власниками цієї будівлі в тому, щоби історичну цінність можна було зберегти. Яким чином – це є вже робота архітекторів, робота істориків в тому, щоби цей процес був відкритим, був прозорим», - наголосив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

«Це вілла, яка була збудована для однієї родини – для радника цісарсько-королівського пана Олпінського. І протягом того часу до 39-го року використовувалась як однородинний будинок. В радянський час цю віллу, на жаль, націоналізували і там зробили 5 помешкань, що не додали віллі краси і комфорту проживання. Тому що її поділили, перепланували і відповідно там мешканцям жилося доволі некомфортно. Цим і скористались  люди, які хотіли викупити цю будівлю, тому мешканці радо продали свої помешкання. А новий власник, який створив там ОСББ, мав на меті побудувати там будинок, тому що там є непогана присадибна ділянка до цього будинку. Хоча ця вілла не внесена в реєстр пам’яток, але це не означає, що вона не має свої цінності. Вона має свою цінність як архітектурну – бо вона є зразком такого двіркового стилю, крім того вона є роботи архітектора Долинського. Це є авторський проект. Крім того  там мешкав якийсь час Станіслав Лемпінський, який був одним з провідних філософів Львова, одним із засновників львівської філософської школи. І це також дає свій відбиток цій будівлі.

Будинок № 16 на вул. Свєнціцького не належить до пам’яток архітектури. Власність будинку ОСББ «Свєнціцького, 16». Власник двічі звертався до управління охорони історичного середовища ЛМР щодо погодження історико-містобудівного обґрунтування «Будівництва багатоквартирного житлового будинку на даній ділянці зі знесенням існуючого». Однак, він отримав негативну відповідь з вимогою зберегти існуючий будинок. Тому історико-містобудівне обґрунтування власник погодив в обласному управління збереження культурної спадщини та в Міністерстві культури України.

В лютому 2017 року ОСББ «Свєнціцького, 16» звернулося до управління щодо надання висновків про можливість та умови здійснення містобудівних, архітектурних перетворень «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з підземним паркінгом та з вбудованими приміщеннями комерційного призначення». Отримали негативний висновок, який оскаржили у суді. Галицький районний суд розглянув справу та зобов’язав управління видати позитивний висновок щодо можливості будівництва багатоповерхового будинку.

Ухвалу суду управління отримало 20.11.2017 р. Управління готує апеляцію з зазначенням нововиявлених обставин. Управління опрацювало документацію для внесення будинку по реєстру пам’яток, яку надало для прийняття рішення в Обласне управління архітектури та містобудування. Також ОСББ «Свєнціцького, 16» звернулося в департамент містобудування ЛМР для отримання містобудівних умов та обмежень. Зі слів архітектора проекту Е. Несторовича, забудовника зобов’язали опрацювати проект детального планування території для отримання містобудівних умов та обмежень», - розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

Довідка

  • Вілла була побудована у 1895-1896 рр. для Юзефа Ольпінського (Jozef Olpiński) на вул.Dwernickiego, 16 (конс.№39, нині вул. Свєнціцького) за проектом архітектора Івана Долинського (1852-1916).
  • 1897 тут мешкав Юзеф Обмінський (Jozef Obmiński), цісарський радник і контролер Головної крайової каси.
  • 1916 власницею була Scott Karolina.
  • 1931, 1933 тут мешкав Стані́слав Лемпі́цький (Stanisław Łempicki; 1886-1947) — польський учений, письменник, професор, дійсний член Польської академії знання, представник львівсько-варшавської філософської наукової школи. Чоловік польської поетеси Ядвіги Гамської-Лемпіцької.
  • 1935 власниками були Scott EIgin i tow, а мешкали тут Ćwiąkała Helena, krawcz, Kolonowski Jan, ofic. W. P., Otto Michał, ofic. W. P.
  • 1941 мешканець Jaźwa Kazimierz.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: