Для кого прийнятий бюджет 2018? Головні цифри, за якими житиме країна

48856-1_large
Фото: prm.ua

Колонка політолога Андрія Ткачука.

Депутати прийняли державний бюджет на 2018 рік, кошторис країни рік передбачає збільшення видатків на утримання Верховної Ради України, Адміністрації Президента та Кабінету міністрів на 17%, водночас загальні видатки бюджету збільшено всього на 12%.

Пройдемося основними цифрами, які ми побачили в проекті бюджету, що був у вільному доступі. Будемо порівнювати з цифрами бюджету на рік поточний.

Державне управління

Державне  управління справами (ДУС) в першу чергу займається обслуговуванням  Адміністрації Президента та самого гаранта. Окрім того орган займається матеріально-технічним, соціально-побутовим, лікувально-профілактичним забезпеченням діяльності не лише АП, а також Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки і оборони України, інших державних органів, вищих посадових осіб зарубіжних країн.  Витрати на ДУСю – більше 2 млрд, що на 600 млн  більше в порівнянні з 2017 роком.

Детальніше:

видатки ДУС на виготовлення нагород: збільшилися від 20 до 47 млн грн. Також дуже цікава стаття для ДУС – «Фундаментальні та прикладні наукові дослідження у сфері державного управління, стратегічних проблем внутрішньої та зовнішньої політики і з питань посередництва та примирення при вирішенні колективних трудових спорів (конфліктів)», на цю статтю піде майже 55 млн грн. платників податків. Ще півмільярда на відомчі поліклініки ДУС, які лікують наших чиновників.

Зростуть видатки на утримання  Кабінету міністрів України, з 1,2 млрд  в 2017 до 1,5 млрд в 2018 році.

Не забули нардепи і про себе, витрати на Верховну Раду ставитимуть 1,6 млрд грн, що на 400 млн більше в порівнянні з 2017 роком.

Читайте також: «Рюкзаки Авакова» вкотре довели, що нам потрібний Антикорупційний суд

Окремої уваги заслуговує заробітна плата народних обранців. Реальна зарплата пересічного нардепа відтепер буде на рівні 50 000 грн. Те, що написали в додатку, то посадовий оклад, який встановили на рівні 17 500 грн. Зараз про нього і пишуть усі ЗМІ.  Наголошую, не це зарплата, а оклад. Який раніше складав трішки більше 6 000 грн, а їхня реальна зарплата складала орієнтовано 17 000 грн.

А чому? Це все надбавки. Надбавка за ранг державного службовця, надбавка за особливий характер роботи та інтенсивність праці - 100% посадового окладу та надбавки за ранг державного службовця, плюс премія 80%. Тепер це все буде нараховуватися зважаючи на суму окладу в 17 500.

Внутрішня безпека

Для початку, відомства Арсена Авакова. Загалом на все МВС дадуть наступного року на 13 мільярдів більше, аніж було цьогоріч. Бюджет міністерства на 2018 рік - 59,4 млрд.

З них:

- Нацгвардія – 9,9 млрд. На 600 млн більше.

- Нацполіція – 24,3 млрд. На 6 млрд більше.

- Апарат МВС – 5 млрд, майже на 1 млрд більше.

- ДСНС – 9,7 млрд. На 2,4 млрд більше.

- Держприкордонслужба – 9 млрд. Майже на 2 млрд більше.

Також підвищили фінансування і іншим правоохоронцям.

Зокрема СБУ – 7,5 млрд, а це на 1 млрд більше. Генпрокуратура – 6,7 млрд, з них на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру – 116 млн. Це на 1 млрд більше ніж в 2017. ДФС – 11,1 млрд. Майже вдвічі більше. Такий висновок зробила влада після «ефективної» роботи екс-голови відомства Романа Насірова, якого НАБУ обвинувачує в розкраданні понад 2 млрд грн.

Позитив, безперечно, освітній блок: освітня субвенція місцевим бюджетам складе 61 млрд грн., що на 8 млрд більше. Субвенція на оновлення матеріально-технічних баз ПТУ – 100 млн, у 2017 було вдвічі менше. На 800 млн збільшили витрати на Національну академію наук – 3,5 млрд грн.

Витрати на Міністерство охорони здоров’я складуть 86 млрд, Мінсоцполітики – 153,6 млрд. Найбільше отримає Міністерство фінансів – 291 млрд. Це основні відомства, від витрат на які, ми, пересічні українці, мали б відчути результат.

Варто окремо виділити витрати на оборону, які також збільшилися, що є логічним та правильним. У 2017 році на державні цільові програми по оборонно-промислового комплексу, нові технології і т.д. було  385 млн, а у 2018 закладається майже 2 млрд. На витрати Збройних сил України – 60 млрд грн, що на 22,4% (на 10 млрд гривень) більше. На лікування військових виділено 2,1 млрд гривень, на 400 млн гривень більше, ніж у 2017. Розвиток, закупівля і модернізація військової техніки – 16 млрд гривень (на 10 млрд  більше).

Читайте також: Що НЕ змінилося після Революції Гідності

Також додам, що на НАБУ збільшили витрати на 10%, до 857 млн грн.

Отож, ще є багато витрат з нашого бюджету, проте головні цифри ми перерахували. А ще дуже багато цікавих деталей ми дізнаємося під час детальнішого аналізу документу. А щось точно знайдемо, адже вже є хороша традиція в нашої влади, вносити щось дуже «особливе» вже перед голосуванням документу в Раді. Продовження буде...

«Рюкзаки Авакова» вкотре довели, що нам потрібний Антикорупційний суд

Андрій ТКАЧУК,
Політолог, журналіст, громадський активіст

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: