Мільйонна афера з авто на Львівській митниці: розслідування затягують уже рік

20151213223246
Фото ілюстративне. Джерело: Пороги

Поки статистика говорить, що на дорогах України незаконно їздить понад 50 тисяч автомобілів з іноземною реєстрацією, на митниці затягується розслідування махінацій, через які бюджет недоотримує мільйони на нерозмитнених авто.

Забуте розслідування

Торік виник гучний скандал через виявлення порушень при роботі з АСМО «Інспектор» працівниками українських митниць. Через це автомобілі на іноземній реєстрації ввозились у країну незаконно, адже не розмитнювались, тож держава несла мільйонні збитки.

Це зачепило, зокрема, і Львівську митницю, а конкретніше, ПП «Мостиська». За фактами, які були встановлені під час розслідування, митники вносили неправдиві дані у систему, що дозволяло ввозити в Україну безліч вживаних авто і не розмитнювати їх. В результаті службової перевірки в ДФС обійшлися лише «дисциплінарними стягненнями – позбавленням премій». Більш суттєві покарання мали би бути визначені після проведення комплексного службового розслідування за участі іноземних митників та даних від них.  Більше про це читайте тут.

Тож, українська митниця звернулася до іноземних колег, аби отримати додаткові дані і, як наслідок, зрозуміти, нарешті, суму збитків, завданих українському бюджетові. «…наказом Львівської митниці ДФС від 28.10.2016 року №568 призначено проведення службового розслідування стосовно посадових осіб Львівської митниці ДФС, якими у період з 01.01.2016 по 16.09.2016 здійснювалися митні формальності при пропуску на митну територію України транспортних засобів в режимі тимчасового ввезення громадянами-нерезидентами понад одну одиницю та їх безпосередніх керівників. В ході проведення даного розслідування, з метою отримання додаткової інформації…, зокрема для встановлення суми можливих збитків, заподіяних державі, скеровано запит щодо відповідних відомостей до органів іноземних держав», - писала тоді ДФС у відповідь на інформаційний запит Дивись.info на початку цього року.

Там також додавалося: «Оскільки на дату завершення вказаного службового розслідування відповіді на запитувану інформацію митницею отримано не було, наказом Львівської митниці ДФС від 28.11.2016 №636 дане службове розслідування призупинено до часу отримання запитуваної інформації».

А тепер найцікавіше! Свіжа відповідь від митників, де переповідається ця ж історія, але з примітною: «Станом на 1.12.2017 року відповідь на зазначений запит у митницю не надходила». Відповідно, уже понад рік розслідування не зрушить з місця.

Автомобілі на «бляхах»

А поки на митниці припадають пилом матеріали службового розслідування, про проблему автомобілів на «бляхах» почали говорити на державному рівні, адже нерозмитнені авто дедалі більш популярні серед українців. На будь-якому з сайтів із продажу автомобілів, є низка бюджетних пропозицій. Так, вживані Audi, Skoda, BMW різних років випуску на іноземних номерах можна придбати за 2-5 тисяч доларів.

У кожному із таких оголошень йдеться про «оформлення документів на право їздити по Україні», втім, з кожного із цих автомобілів український бюджет недоотримує мито. Чи має державний бюджет платити за приємно низькі ціни для конкретних українців, питання дискусійне.

Якщо говорити про масштаби проблеми, то станом на середину нинішнього року, за даними ДФС, які озвучила заступник начальника Управління організації митного контролю Департаменту організації митного контролю ДФС Олена Мошинська виданню DW, в Україні незаконно перебувають понад 52 тисячі авто із іноземною реєстрацією.

За її словами, у режимі тимчасового ввезення з початку 2017 року в Україну потрапили понад 380 тисяч автомобілів, тоді як за 2016 рік таких було 588 тисяч, а 2015-го – 472 тисяч. Загалом, починаючи з 2001-го, в Україну таким чином потрапили мільйон 441 тисяча авто.

Втім, питання тут не лише у тих водіях, які протерміновують час знаходження автомобілів в Україні. Адже й на самій митниці сприяють незаконному ввезенню авто в Україну.

Махінації на митниці

Журналісти уже неодноразово розповідали, яким саме чином можна маніпулювати системою «Інспектор». Йдеться про те, що роль інспекторів у цій афері наступна: українські митники користуються системою електронних журналів АСМО «Інспектор». Іноземець в’їжджає в Україну на авто, митник на пункті бере паспорт громадянина і технічний паспорт транспортного засобу, вносить дані громадянина в вищезгадану електронну базу. Згідно з законом, іноземець має право ввезти на територію України лише один транспортний засіб, а якщо він на ньому потім не покинув територію України і ввозить інший (перший, відповідно залишився на нашій території), то на нього має скластися протокол про порушення митних правил, згідно з ст. 481 МКУ зі стягненням 17000 гривень штрафу.

«Інспектор» показує, чи ввозив вказаний громадянин авто на територію України. І якщо цей громадянин вже має ввезені на територію України транспортні засоби, то в системі спрацьовує автоматичний ризик «АСАУР». Він реагує на прізвище громадянина або серію чи номер паспорта. Махінація полягає в тому, що зацікавлений інспектор видаляє прізвище громадянина, який намагається вчергове ввезти авто в Україну, вносить у базу неправдиві дані із вигаданими прізвищами чи даними паспорта, проводить повторну перевірку, яка не виявляє ризиків.

Громадянин в’їжджає, не оплативши штрафу, а митник міняє дані на реальні і успішно здійснює митне оформлення.

І ці махінації, нагадаємо, помітили не журналісти чи громадські активісти. Все це стало відомим із матеріалів перевірки самої ДФС. Там же вказали, що подібні факти були на КПП «Мостиська» на Львівській митниці. Крім того, виявилося, що саме на Львівській митниці найчастіше по Україні видаляли дані із системи (що й помітили у ДФС). ДФС навіть підрахувала збитки (загально по Україні йдеться про понад 10 000 нелегальних авто, а збитки, завдані лише на одному митному пості «Мостиська»  за неповний 2016 рік оцінюють у близько 34 мільйони гривень, тобто близько 2 тис. ввезених машин). Але детальніше читайте тут.

Справу розслідує прокуратура

Коли ми зверталися із запитами до антикорупційних органів щодо масштабних схем на митниці, нам лише дякували за надану інформацію, втім, зауважували, що відповідних заведених за цими фактами справ не мають. Згідно із відповідями від митниці, справу розслідує Львівська обласна прокуратура, адже саме їй були передані всі матеріали службового розслідування.

У прокуратурі навіть розпочали досудове розслідування за ознаками ч.1 ст.366 ККУ (службове підроблення). Однак через 4 місяці після старту розслідування обласний прокурор Юрій Квятківський відзвітував журналістам: «Ми призначили службову перевірку для того, щоби вони визнали відповідальність тої чи іншої особи, — каже Юрій Квятківський. — У них є відділ внутрішньої безпеки, який цим займається». Далі про історію призупиненого службового розслідування ми знаємо.

До слова, якщо ввести номер провадження, внесений прокуратурою в Єдиний державний реєстр на сайті судової влади України (де публікуються призначені до розгляду судові засідання або ж проміжні ухвали суду), то пошук не видасть вам нічого. Так само, як і реєстр судових рішень, яких, судячи з усього, у цій справі мільйонних махінацій так і не було.

Крім того, у ДФС на запит журналістів додали, що «станом на 27.11.2017, відсутня інша інформація щодо органів/установ (крім управління внутрішньої безпеки і прокуратури Львівської області), які займаються розслідуванням справи». Тож шукати далі у цьому напрямку марно – справа «завмерла» на рік.

Чи знайшли винних?

В Україні винними будь-кого може призначити лише суд, а, як ми бачимо, за понад рік до суду тут навіть не дійшло. Втім, посадових осіб, які несуть відповідальність за коректну роботу системи «Інспектор» на митних пунктах, таки покарали – дисциплінарними стягненнями.

Ми вже писали про це раніше, що митників з ПП «Мостиська» позбавили премій. У черговій відповіді ДФС на запит журналістів Дивись.info йдеться, що загалом через цю ситуацію Львівська митниця покарала 259 посадових осіб митниці.

Але, найцікавіше, що про двох посадовців з ПП «Мостиська», про який йдеться у розпорядження ДФС щодо службового розслідування за фактами махінацій, у цих списках не йдеться, хоча й перелічуються всі їхні підлеглі. Хоча ці дві особи раніше розглядалися чи не як головні фігуранти корупційної схеми – йдеться про Андрія Піха – начальник відділу митного оформлення №4 митного поста «Мостиська» та його заступника Олександра Бідника.

Що цікаво, обидва досі працюють на Львівський митниці (тобто можна виключити варіант, що у відповіді на запит просто «забули» вказати цих осіб через їхнє, наприклад, звільнення). Більше того, Андрій Піх був переведений на інший пункт пропуску. Про це журналісти дізналися у відповіді на інформаційний запит. «Піх А.М. на даний час працює на посаді заступника начальника відділу митного оформлення №1 митного поста «Смільниця» Львівської митниці ДФС. А хто ж замінив його на посаді начальника пункту №4 митного поста «Мостиська» (на якому й помітили махінації)? А ним став колишній заступник Піха – Олександр Бідник, який теж, як виявилося, не звільнився з митниці і навіть не позбувся премії на відміну від усіх підлеглих.

Мар'яна ТКАЧЕКНО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: