Верховна Рада скасувала ПДВ на купівлю імпортних електрокарів

qvantayin-elektraqar-na80881.1

Народні депутати скасували податок на додану вартість (ПДВ) і акциз для наших співвітчизників, які придбають імпортні машини на електротязі.

Народні депутати скасували податок на додану вартість (ПДВ) і акциз для наших співвітчизників, які придбають імпортні машини на електротязі, пише НВ.

Верховна Рада учора пізно ввечері ухвалила законопроект, яким до кінця 2022 року скасувала сплату ПДВ і акцизу у разі купівлі імпортних електромобілів. На найближчі чотири роки – у разі підписання цього законопроекту президентом – від сплати ПДВ будуть звільнені також таксі на електротязі. Така ж норма діятиме і для тих, які братимуть електрокари в оренду.

Автори законопроекту, Олексій Рябчин і Альона Шкрум, запропонували місцевим органам влади облаштувати окремі паркувальні місця для електрокарів, із можливістю оплачуваної зарядки. Впродовж місяця після вступу в дію згаданих нормативних нововведень Кабінет міністрів зобов’язаний внести зміни в правила дорожнього руху. І дозволити електрокарам і гібридним автомобілям рух смугами, призначеними для маршрутного транспорту.

За прогнозами експертів, скасування податків вже до 2025 року збільшить частку електромобілів на українському ринку до 10%. Це дозволить значно скоротити витрати на пальне. Середньостатистичний річний пробіг автомобіля становить 30 тис. км. При цьому він в середньому споживає на 100 км 10 літрів пального за його вартості 23 грн/літр. Таким чином, кожен вітчизняний автовласник витрачає близько 60-70 тис. грн на рік на іноземне пальне.

«Це ті кошти, які переважно будуть виведені з економіки України», - наголосили автори законопроекту.

Якщо враховувати середнє споживання електрокарів 10 кіловат електроенергії на 100 км при вартості 1 кВт енергії – 1,29 грн, то «заправка» електромобілів коштуватиме близько 3-4 тис. грн на рік.

Отже, зробили висновок народні депутати, цей закон «сприятиме зниженню енергетичної залежності від іноземних держав, зниженню рівня екологічного забруднення повітря, впровадженню сучасних безпечних та ефективних технологій в системі автомобільного транспорту».

Експерти по-різному оцінили зусилля депутатів з розвитку ринку електротранспорту в Україні. Співзасновник Tesla Club Ukraine і керівник Go To-U Назар Шимоне-Давида висловив захват з приводу учорашнього рішення Верховної Ради. «В Україні електромобілі будуть дешевші, ніж у всій Європі. Знято ПДВ!!!!!», - написав він на своїй фейсбук-сторінці. Наша країна має шанс стати «другою» Норвегією», заявив він, маючи на увазі надзвичайно сприятливу політику уряду цієї скандинавської держави щодо електротранспорту.

Президент Інвестиційної групи Універ Тарас Козак розкритикував законопроект за те, що його автори навіть не подумали передбачити пільги для вітчизняних електрокарів. За його словами, випущені в  Україні електромобілі коштуватимуть на 20% дорожче, ніж куплені за кордоном.

«Адже депутати скасували ПДВ лише у разі імпорту електрокарів», - наголосив він.

Отже депутати зробили так, що в нашій країні будувати завод з випуску електрокарів невигідно, дійшов висновку Козак.

«Я переконаний, що за хорошого інвестклімату Україна може і повинна стати місцем для такого масового виробництва», - відзначив у коментарі НВ президент Інвестгрупи Універ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: