Львів’янка у Нігерії: Різдво у спекотній країні

24899957_1664580060277651_7876313882895254848_n

Львів’янка Ірина Пілат зараз живе у Нігерії, що в Африці. В авторській колонці вона ділиться враженнями від цієї екзотичної країни та розповідає історії про свій досвід на іншому континенті. Нинішній текст про те, як у Нігерії готуються до Різдва.

У грудні весь світ готується до Різдва. В моїй уяві в цей час мусять бути різдвяні декорації в супермаркетах, гірлянди на вулицях, різдвяні концерти і вертеп, Black Friday і Cyber Monday і обов’язково холод і сніг. Тут це все є, крім холоду ;(

Коли я бачу різдвяну гірлянду в супермаркеті чи анонс блейкфрайдей, то в моїй голові починає мигати табличка Error!!! Яка ялинка, які гірлянди, коли на вулиці спека, на мені немає шапки і 100500 светрів?!?! Error!!! Це так дивно і незвично. Досі не віриться, що на вулиці грудень, Україну десь далеко від мене засипає снігом, а я досі у в’єтнамках.

Чиатйте також: Львів’янка у Нігерії: як переїхати в Африку із немовлям

Моє день народження в грудні і вперше я його святкувала в літньому одязі на березі океану. Фото, на жаль, немає бо ми приїхали туди трохи пізно і було затемно фотографувати. Але мені і досі не віриться, що то був день мого народження, бо всі 28 попередніх днів були дико холодними.

Минулої неділі мала щастя вибратись на різдвяний концерт в Muzon Centre – найбільший музичний хол міста, величезний центр з декількома залами для музичних і ділових подій. Там виступали музонівські хор і оркестр.

І знову Error – колядки посеред літа - мій мозок досі думає, що то ще серпень. Я туди ходила зі свекрухою. Нас запросив керівник хору, який виявився вдячним пацієнтом свекрухи – вона у нас поважний лікар. Сиджу собі, слухаю колядки і думаю – якби хтось декілька років тому сказав мені, що я буду слухати колядки на різдвяному концерті в Африці з мусульманською свекрухою – в житті би не повірила.

Наше життя ну дуже непередбачувана штука. Хто зна де ми будемо через 2, 22, чи 30 років. Якби ми знали наше майбутнє наперед, ми б все одно, напевно, не вірили, що так буде.

Хочу вам трохи розказати про сам концерт. До антракту хор виконував декілька колядок англійською мовою і мовою юруба, а після була постановка Вертеп. По сценарію все стандартно, нічого екстраординарного, хоч і дуже професійно, як на мою думку. Але особливо мені було цікаво бачити момент, коли народився Ісус.

У нашому вертепі його вітають три царі і декілька наших персонажів - козак, українська дівчина і т.д. Тут же дитятко перед царями вітали 3 жінки з трьох найбільших етнічних груп Нігерії – юруба, ігбо і хауса. Вони співали різдвяні пісні своєю етнічною мовою і танцювали в своєму стилі. Ще раз і ще раз переконуюсь – так, як африканці вміють танцювати і відчувати ритм більше не вміє ніхто. Це передається з молоком мами, напевно. І так танцюють всі – і маленькі діти і старші люди. Фемі постійно жартує, що так як я біла, то я апріорі не вмію танцювати. Мушу з ним погодитись 😉

А ще тут всі співають. На концерті нам роздали книжечки з текстами деяких пісень і програмою. То коли приходив час, в залі включали світло і весь народ співав разом з хором – голосно так, пританцьовуючи, незважаючи на те, що туди поприходили дуже поважні люди Лагосу. Уявляєте щось таке в нашій філармонії? 

Єдині, хто не співав і не пританцьовував, то була я і ще декілька моїх знайомих експатів, яких я там зустріла. З моїх спостережень, ми - європейці, порівняно з нігерійцями, більш важчі на підйом і більш стримані в емоціях. На цих вихідних у нас запланована ще одна передріздвяна вечірка. ЇЇ організовують українці, росіяни і білоруси, які тут живуть. Плануємо піти, роззнайомитись. Фотозвіт обіцяю.

Читайте також: Львів’янка у Нігерії: перше знайомство із країною

Львів’янка у Нігерії: перший похід на африканський базарІрина ПІЛАТ

Народилася в м. Новояворівськ, з студентських років жила у Львові, а цього року переїхала в м. Лагос, Нігерія. Маркетолог у декреті, віднедавна блогер, дружина новоспеченого лікаря з Нігерії Фемі і мама солодкого хлопчика Лукаса

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: