Трускавець – місто здоров’я та інновацій

5f0fb336ebd0473d1b39290b75dd7e35
Трускавець. Фото: Jim Armstrong WBZ

Як вижити і бути конкурентним серед глобальною конкуренцією між курортами світу, коли кордони між країнами стираються? Про це добре знають у Трускавці, адже щороку місто-курорт відкривають для себе відпочивальники із більшої кількості країн.

*промоція

Цього року святкували 190 років від заснування курорту Трускавець. За всі ці роки курорт видозмінювався, аби завжди бути сучасним та відповідати потребам людей, що приїжджають на оздоровлення.

Чому потрібні інновації?

За радянських часів, де діяла система соціальних путівок, Трускавець не відчував браку відпочивальників. Місто було загальносоюзним центром оздоровлення, тож був великий потік відпочивальників з величезної території. Для радянського періоду великі санаторії на кількасот чи тисячу місць були доречними. Відтак, коли СРСР розпався, курорт почав відчувати потребу у модернізації.

Варто зауважити, що за часів незалежності, основний потік відпочивальників до Трускавця був  із східних  областей України. Відтак, війна та економічна нестабільність породили ще один виклик для міста-курорту.

Майже 90% відпочивальників у Трускавці – мешканці України і після початку війни ця кількість людей, яка мала можливість приїжджати на оздоровлення, набагато зменшилася. До того ж, росіяни, які в свій час займали перше місце по кількості серед іноземних відпочивальників перестали їздити до Трускавця на оздоровлення. Після відміни системи профспілкових путівок, росту цін на газ та електроенергію, стало важко наповнювати санаторії «радянського типу» на тисячу місць, а стан цих санаторіїв потребував чималих інвестицій для  модернізації.

Вирішення питання

Крім економічних та соціальних причин кризи, є ще одна – це зміна смаків людей, які надають перевагу затишку та сервісу. У Трускавці це зрозуміли, тож тепер санаторії активно переорієнтовуються на нові стандарти сервісу та послуг.

Сьогоднішній клієнт є вибагливим, він хоче спокою і комфорту, тому йому більше до вподоби невеличкі санаторії. До речі, саме такі невеличкі комплекси дуже полюбляють туристи з Європи. За час незалежності з’явилося більше відпочинкових вілл, вони користуються попитом , їх легше утримувати і наповнювати відпочивальниками. До того ж, вони естетично краще виглядають і вписуються в архітектуру міста.

Початок війни в Україні  створив велику кризу в туристичному бізнесі, це відчули і в Трускавці.  У 2014-15 роках був великий спад відпочивальників, але зараз можна впевнено сказати, що місто подолало цю кризу, адже вчасно переорієнтувалося.  Якщо позаминулого та минулого року на першому місці серед країн, громадяни яких приїжджають до Трускавця на оздоровлення, був Азербайджан, Молдова, Білорусь і Польща, то цього року перше місце по кількості відпочивальників серед іноземних країн зайняла Польща.

Трускавець - місто здоров'я. Фото: panukraine.ua

Міська влада багато працює із поляками у плані промоції, аби якомога більше поляків знали про можливості курорту. Також є багато міст-побратимів, з якими Трускавець працює у різних сферах, займається культурними обмінами та пише спільні проекти. Полякам підходять українські ціни, тому питання залишається лише у зручній логістиці та якісних дорогах.

Як це завжди буває у сфері відпочинку та оздоровлення, слідом за поляками Трускавцем  більше зацікавились німці та інші європейці. Тим більше, сучасний курорт пропонує унікальні для світового рівня можливості оздоровлення. Наприклад, у місті розташована міжнародна клініка відновного лікування Володимира Казявкіна, яка працює за авторськими  методами. Результати лікування вражаючі, тому її відвідують люди з 67 країн світу.

Як зробити Трускавець відомим

Аби розповісти світу про можливості унікального курорту, міська влада спільно з саніторно-курортними комплексами організовує промоційні тури для іноземних журналістів та туроператорів, відвідує туристичні виставки, організовує різного роду конференції, семінари, круглі столи тощо.

Цього року Трускавець спільно приймав журналістів з Ізраїлю, відтак, кількість відпочивальників з цієї країни значно зросла. Також цього року приїжджали журналісти з Китаю, цей напрямок є  теж дуже перспективним.  У вересні 2017 року до Трускавця приїзджала група  керівників туристичних фірм з  Об’єднаних Арабських Еміратів для того, щоб підготувати для своїх клієнтів  комплексний туристичний продукт відпочинку у Трускавці.

Крім унікальних вод та оздоровлення організму (про властивості вод читайте тут), у Трускавці приділяють увагу відпочинку для душі. Детальніше про культурні принади міста читайте тут.

Інновації у буденному житті

Зрозуміло, що успішний курорт не може розвиватися окремо від інфраструктурного розвитку міста. Відтак, у Трускавці опікуються тим, аби місто було зручним як для туристів, так і для самих містян.

Для того, аби бути інноваційними, у місті активно співпрацюють з європейськими країнами, які діляться своїм досвідом. Наприклад, Трускавець плідно працює із німцями. У міста є багато європейських партнерів, один із них - об’єднана земля Ватлінген, що знаходиться у Нижній Саксонії. Завдяки фонду Engagement Global відбуваються українсько-німецькі зустрічі, які дають можливість обмінюватись досвідом, вивчати європейський ринок та популяризувати Трускавець.

Серед основних пріоритетів українсько-німецької співпраці є написання стратегії розвитку міста із залученням німецьких фахівців,  модернізація системи водоочисних споруд та освітня галузь. Ще одним напрямком українсько-німецького партнерства є організація дошкільної освіти для дітей з особливими потребами. Німці мають великий досвід у цій галузі та готові допомогти трускавчанам.

Стратегія розвитку міста

Один із найважливіших напрямків співпраці із німцями – це розробка стратегії розвитку міста на 10 років. Йдеться не просто про скопійовану чи переписану стратегію, яка б лежала на поличці. Місто підходить до стратегії серйозно, тож цього року шукало кошти на те, аби залучити команду фахівців для розробки реальної прикладної стратегії. Робота над стратегією – процес довготривалий, вимагає збір інформації, проведення громадських слухань та планування. Німецькі експерти погодились взяти активну участь у створенні цього важливого документу, що має велику цінність, адже вони знають Європу зсередини, а Трускавець у своїй стратегії хоче орієнтуватиметься саме на Європу. Вже є попередні домовленості із представниками Академії менеджменту міста Целлє, і вони готові супроводжувати Трускавець 10 років в імплементації стратегії.

Пріоритетними завданнями для Трускавця є  розвиток курорту і туризму, розвиток  інфраструктури міста. Дуже важливим напрямком у стратегії міста є енергоефективність, бо Трускавець є підписантом європейської ініціативи «Угода мерів». Згідно із нею, міста зобов’язуються зменшувати викиди СО2 до 2020 року на 20%, до 2030 – на 30%. Проведення цих заходів дозволить знизити використання енергоресурсів, а зекономлені кошти від цього інвестувати у розвиток культури і освіти. Важливим завданням, над яким працюють у місті є пошук коштів для реконструкції центрального парку Трускавця. Курортний парк - пам’ятка садово-паркового мистецтва, площею 57 га,  особливе місце для кожного мешканця, це серце Трускавця. У місті розуміють, що відпочивальника не здивуєш номером у санаторії чи сучасним телевізором . Місто прагне дивувати власною енергетикою, єднанням із природою та створювати комфортні місця відпочинку на свіжому повітрі.

Через реформу децентралізації, рано чи пізно Трускавець буде об’єднаний із громадами навколишніх сіл. Стратегія має це врахувати, адже територіально площа міста збільшиться, тож буде потреба у розвитку і цих територій. Приєднання нових територій відкриває гарні перспективи для еко-туризму. Детальніше про те, чим дивує туристів Трускавець, читайте тут.

*промоція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: