Путін хоче особливого статусу для Донбасу і переговорів із бойовиками

3F5AD484-7323-4215-B087-95BAB238D1B3_w1023_r1_s

Президент Росії Володимир Путін вважає, що Україна повинна надати Донбасу особливий статус і вести прямі переговори з лідерами непідконтрольних їй територій.

Так він відповів на великій прес-конференції на запитання кореспондента УНІАН, передає «Українська правда».

Український журналіст нагадав про росіян, які воюють на Донбасі, й запитав, чи буде Путін навіть після виборів в РФ займати «таку абсурдну позицію» щодо миротворців, а його люди будуть далі «займатися різаниною" на сході України.

А кореспондент «РИА Новости» доповнила питання темою мінських угод.

«З приводу мінського формату – ефективність, звісно, низька. На мій погляд, перш за все, через неконструктивну позицію сьогоднішньої київської влади», – сказав президент РФ.

«Немає ніякого бажання реалізовувати мінські угоди, немає жодного бажання почати справжній політичний процес, завершенням якого може бути реалізація угоди про особливий статус Донбасу, яку закріплено у відповідному законі України, ухваленому Радою, але не введеному під різними приводами в силу», – сказав Путін.

«Така домовленість є. Параметри цього закону добре відомі», – додав він.

Путін знову заявив, що першоджерелом української трагедії був «державний переворот», із яким частина населення України не погодилися.

«Російської армії на території Донбасу немає», – повторив Путін.

За його словами, «там справді створено певні військові та міліцейські формування», які «готові відбити будь-які крупномасштабні військові акції проти Донбасу».

«Ми вважаємо, що це відповідає інтересам тих людей, які проживають на цій території. Якщо у них такої можливості не буде, то різанина буде здійснена націоналістичними батальйонами - і їх ніщо не зупинить, навіть звернення до правозахисних організацій – як мені радили деякі західні колеги», – заявив Путін.

Він заявив, що Росія не проти допуску миротворців до всієї території Донбасу, але про запровадження міжнародного контролю цієї території, київська влада має «домовлятися з самим Донбасом».

«Конфлікти подібного роду в світі ніде не вирішувалися лише через посередників. Вони всюди вирішувалися в ході прямих контактів між сторонами конфлікту. Київська влада сьогоднішня, на жаль, ухиляється від цих прямих контактів», – додав російський президент.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: