У Нацбанку пояснили причини падіння курсу гривні

57_main
Фото: Главком

Національний банк України (НБУ) констатував, що тиск на курс гривні спричинили сезонний і психологічний фактори.

Про це повідомив в.о. глави НБУ Яків Смолій після засідання монетарного комітету регулятора, передає IA ZIK.

«З 20-х чисел листопада посилився тиск на курс гривні під дією тимчасових, в тому числі сезонних чинників. Зокрема, на пропозицію валюти впливає сезонне зменшення ділової активності. Одночасно в кінці року традиційно посилюється тиск на валюту, також тиснуть психологічні чинники: несприятливі очікування щодо майбутньої динаміки курсу гривні», – заявив Смолій.

Втім, на його думку, фундаментальні фактори залишаються сприятливими: прискорення економічного зростання в країнах – основних торговельних партнерах України підтримує зовнішній попит на вітчизняний експорт. Темпи зростання країн Європи в третьому кварталі були найвищими за останні 6 років, а зростання окремих країн Центральної та Східної Європи, зокрема, Румунії та Туреччини, було одним з найвищих у світі.

Він зазначив, що світові ціни на основні товари українського експорту залишаються на досить високому рівні: ціни на залізну руду підтримувалися високим попитом з боку Китаю, незважаючи на зниження виробництва в північних провінціях країни в рамках державної політики захисту навколишнього середовища.

«Це утримувало ціни на сталь на високому рівні. При цьому ціни на сталь українського виробництва сьогодні на 56% вище, ніж рік тому. Завдяки цьому помітно зріс металургійний експорт, що забезпечує сьогодні понад 40% пропозиції валюти», – пояснив Смолій.

Крім того, додав чиновник, ціни на пшеницю росли на тлі несприятливих погодних умов і зростання попиту на зернові хорошої якості.

Відзначимо, що держбюджет-2017 був складений з урахуванням середньорічного курсу гривні 27,2 грн/$ і курсу на кінець року 27,8 грн/$.

Сьогодні, 15 грудня, офіційний курс гривні до американського долара становить 27,41 грн/$, а курс євро – 32,46 грн/€.

Крім того, Кабмін спрогнозував курс гривні на кінець 2018 рік в проекті закону Про Державний бюджет України на 2018 рік, підготовлений Кабінетом міністрів України, на рівні 30,1 грн/$.

При цьому в Мінфіні пояснили, що показник середньорічного курсу гривні на 2018 рік на рівні 29,3 грн/$ і курс на кінець року на рівні 30,1 грн/$ є технічним показником, а не орієнтиром для уряду і ринку.

Також в НБУ заявили, що формування значних обсягів ліквідності в банківській системі і на рахунках уряду може потенційно загрожувати стабільності національної валюти.

Нагадаємо, сьогодні офіційний курс гривні до долара знизився на 14 копійок, Національний банк встановив його на 15 грудня на рівні 27,41 гривні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: