Львів'янка у Нігерії: «посвячення» в африканці (фото)

8200CFF2-BCBA-44BD-AC47-F03D3BBE0790

Львів’янка Ірина Пілат зараз живе у Нігерії, що в Африці. В авторській колонці вона ділиться враженнями від цієї екзотичної країни та розповідає історії про свій досвід на іншому континенті. Цього тижня Ірина розповідає, як її маленький син Лукас пережив першу малярію.

Як ми пережили першу малярію. Цього тижня біднятко Лукас зліг з тою заразою і 4 дні боровся мужньо з паразитом. Зараз вже все в порядку, хоч ці дні для мене як для мами були пеклом.

Про малярію в Європі знають мало, а те, що знають набагато перебільшено і страшніше, ніж є насправді. Наприклад, моя мама дуже переживає, що малярія мало не на 100 % летальна хвороба. Насправді все не так страшно, хоч і хвороба не з легких.

На сьогодні у 106 країнах реєстрували це захворювання (дані ВООЗ), більшість з яких африканські країни.

Ця карта показує, який відсоток населення живе із загрозою малярії в різних країнах світу. Як бачимо, саме африканський континент є у лідерах.

Хвороба переноситься зараженими комарами. Єдиними ефективними способами профілактики є антимоскітні сітки, серії і спеціальні профілактичні таблетки або спреї.

Читайте також: Львів’янка у Нігерії: як переїхати в Африку із немовлям

Тут малярія як у нас сезонний грип. Багато хто хворіє, вберегти себе майже неможливо і виробити імунітет теж. То така зараза, яка постійно міняє свою хімічну структуру, тому неможливо виробити вакцину (хоча над нею працюють) чи ефективний внутрішній імунітет, як на вітрянку, наприклад.

Перехворівши один раз, тіло продукує антитіла для конкретного випадку хвороби. Але якщо завтра тебе вкусить малярійний комар, ти знову захворієш. Тільки цього разу тіло вже буде більш-менш уявляти, з чим має справу, то хвороба пройде легше.

Починається малярія як грип - різко зростає температура, загальний стан різко погіршується. Печуть очі, все нервує, нікого не хочеться бачити. Важливо не сплутати цей стан із простудою і чимпошвидше зробити тест на малярію. Якщо в крові знайшли паразита, то якнайшвидше прийняти антималярійну таблетку. Їх в сумі треба прийняти 3 штуки протягом трьох днів. А далі багато-пребагато пити і відпочивати. Ось і все.

От це для мами найстрашніше - коли дитина просто лежить і не має ні на що сили

Лікування не складне, нічого особливо, але на жаль через необізнаність і легковажне ставлення до здоров'я щороку від малярії помирає близько півмільйона людей (дані ВООЗ). Щохвилини в світі помирає дитина 🙁

Мені тут розказували випадки, коли люди не йшли до лікарні і приймали неправильні таблетки або просто ігнорували хворобу і від цього вмирали. Але ми були попереджені і підготовлені. Я знала, що рано чи пізно кожен з нас мусить цим перехворіти.

Читайте також: Львів’янка у Нігерії: Різдво у спекотній країні

Нещодавно, наприклад, в мого чоловіка її виявили, то він за один день вилікувався, бо для нього то вже десь стоп'ятсота малярія. Ми з Лукасом приймали профілактичні таблетки. Мене поки не чіпає. Але, напевно, на фоні зниженого імунітету після кишкової інфекції в Лукаса пару тижнів тому, профілактичні таблетки не дуже подіяли і це сталося - перша малярія, або як тут жартували - посвята в африканці.

Хоч мені було не до сміху. Ми вчасно діагностувати заразу (аналіз крові з вени - нелегке випробування для немовляти 🙁 ) і почали лікування. Відтоді залишалося тільки приготуватися до бою і перетерпіти. Вперше побачила в дитини на градуснику цифру 39,5 С... Три температурні ночі, три важких дні в мами на руках і з постійним хниканням і вередульками. На третій день дитина була настільки вимучена, що він цілий день просто лежав і не міг навіть підвестися. Для мене це був кошмар. Але на четвертий день дитина воскресла. Ми навіть мали сили поїхати на вихідні за місто і цілими днями тусити з кузенами.

Читайте також: Львів’янка у Нігерії: 6 неочікуваних фактів про країну (фото)

Ось так Лукас тепер може гордо називатись африканцем, так як достойно справився з малярійний паразитом. А мама зі спокоєм очікує своєї черги, адже якщо 11 місячний хлопчик справився, то мені теж прийдеться ?

Читайте також: Львів’янка у Нігерії: перше знайомство із країною

Львів’янка у Нігерії: перший похід на африканський базарІрина ПІЛАТ

Народилася в м. Новояворівськ, з студентських років жила у Львові, а цього року переїхала в м. Лагос, Нігерія. Маркетолог у декреті, віднедавна блогер, дружина новоспеченого лікаря з Нігерії Фемі і мама солодкого хлопчика Лукаса

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: