Чи зникає у Львові бруківка? Активісти не вірять чиновникам і вимагають розслідування

0003

Понад 40 львівських вулиць позбулися автентичної бруківки, яку замінили асфальтом, бетонними плитами. Так твердить низка львівських громадських діячів.

Зокрема йдеться про такі вулиці як Личаківська, Мечнікова, Винниченка, Валова, Підвальна, Руська, Беринди, Дорошенка, Коперника, Ген. Чупринки, Русових, Івана Франка, а також площі Ринок, Свободи, Міцкевича.

«Це відбувається кількома способами. Наприклад на Личаківській через укладення колії безшумного трамваю значна частина була закладена бетонними плитами. Ще один спосіб  - це звуження проїжджої частини з розширенням тротуарів. Той камінь, який зник, десь мусив подітися. Відомо одне – такого каменю зараз в Європі не видобувають. Є підозра, що камінь в нас вивозиться, за оцінками фахівців, ми це почули на громадських слуханнях по вул. Бандери 1, кубометр каменю коштує біля 800 доларів. Тому можемо робити певні припущення, бо знаємо, що такі міста як Тімішоара в Румунії позбуваються бруківки з вивезенням її туди, де за неї можуть заплатити», - каже голова ГО «Громадська варта» Юрій Антоняк.

Вкрали? Доведіть

У міській раді звинувачення категорично відкидають і запевняють, що бруківка нікуди зі Львова не зникає.

«Ремонт доріг по трамвайних маршрутах №2 та №6 ми проводимо за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. Для технічного нагляду та контролю ЄБРР найняв французьку компанію «Еджіс», яка чітко все контролює. Якщо у попередні роки справді були випадки, коли ми встановлювали трамвайні плити ПК, а це запресована зверху трамвайна колія, то зараз ми відмовились від цієї технології і робимо на ПКП, де трамвайна колія кріпиться до плити знизу за підошву. Решта дороги заміщується бруківкою, яка була попередньо знята.Бруківку, яку зняли у 2011-2013 рр., передано відповідним шляхоремонтним підприємствам на зберігання. Після того, як ми отримували відповідні доручення та листи з інформацією про те, кому скільки бруківки передавати, проводили передачу. У нас є повний облік бруківки: скільки її було знято з доріг, скільки використано, скільки зберігається на територіях ШРП та інших підприємств. Зараз ведеться ремонт вулиці Личаківської – повна відповідальність за бруківку лежить на компанії «Онур», яка її складує і вона має бути повернута на старе місце. Якщо щось пропаде, значить «Онур» повинен за свої кошти закупити і поставити. На ніч є охорона, навіть не онурівська, це воєнізована охорона, яка несе відповідальність за збереження цього матеріалу», – каже заступник директора ЛКП «Львівавтодор» Євген Калитич.

За його словами, складається акт зберігання бруківки, і без відома ЛМР вона не може бути переміщена, а за тою, яка переміщається з дозволу ЛМР, слідкує інженер. «Коли, наприклад, «Онур» приступає до демонтажу, заміряється площа, вираховується скільки метрів і везеться на підприємство, де вже інша людина підписується, що їй привезли. В онурівську машину поміщається 17 кубометрів бруківки, але ми ще маємо заміри площі і це все має співпадати. Можете замовити екпертизу», - додав Євген Калитич.

«Бруківка демонтується з вулиць Львова згідно з проектно-кошторисною документацією капітального ремонту та реконструкції вулиць. Ця документація виготовляється відповідними проектними інститутами. Після цього вона проходить комплексну державну будівельну експертизу. Бруківка зберігається на шляхоремонтних та інших комунальних підприємствах міста. Про жодні факти вивезення її закордон нам невідомо. Якщо маєте такі факти, підтвердьте їх документально і ми будемо детально розбиратись», - каже начальник управління інженерного господарства ЛМР Олександр Одинець.

Де взяли, там і покладіть

Втім, пояснення представників ЛМР активістів не переконали. Вони обурилися тим, що бруківка мігрує по Львову. «Взяли з тої вулиці, на неї і кладіть», - заявили активісти. Вони готують запити до ЛМР, які вулиці були перемощені за останні роки, і наскільки зменшилася площа  брукованого покриття, які є залишки бруківки і де вони зберігаються. Паралельно звернення готують і до правоохоронців, щоб вони провели своє розслідування.

Нагадаємо, прокуратура Львівської області вже звернула увагу на попередні заяви активістів і взяла на контроль розгляд органами поліції матеріалів щодо можливого продажу бруківки з вулиць Львова.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: