Підсумки 2017: кого ми втратили

новввваваа

2017 року світ втратив багато видатних особистостей. Померли великі музиканти, талановиті актори, політичні лідери, письменники. Хтось помер після важкої хвороби, хтось – від старості або через трагічну випадковість.

ІА Дивись.info пропонує згадати відомих осіб, без яких світ став тьмянішим.

Зигмунт Бауман —  9 січня, Лідс

Польський і англійський соціолог, автор концепції плинних часів помер на 92 році життя. Феномен Зигмунда Баумана полягав в першу чергу у тому, що він зумів поставити об’єктивну оцінку нашому часові. Філософ не займався моралізаторством та пророкуванням, не прогнозував ніяких утопій, дистопій та завершень історій.

[dyvys_blockqoute text="Ми боїмося зробити щось вартісне і змінити світ. Від цього виникає почуття страху. Цей страх є не конкретним, а розсіяним. Коли ми зможемо побороти цей страх, то зможемо стати більш впевненими" author="Зигмунт Бауман"]

В епоху «кліпового мислення» Брауману вдавалося ніби зібрати фрагменти докупи та знайти між ними  зв’язок, особливу концепцію, що найкраще характеризує час, в якому ми живемо.

Чак Беррі — 18 березня, Міссурі

Артист займає п'яту сходинку в рейтингу найвидатніших виконавців усіх часів за версією «Rolling Stone», сьому - у списку найвидатніших гітаристів та входить до Зали слави рок-н-ролу.

[dyvys_blockqoute text="Якби ви спробували дати іншу назву рок-н-ролу, ви могли б назвати його «Чак Беррі»" author="Джон Леннон"]

Восени 2016-го Беррі оголосив про випуск нового альбому - після 40-річної перерви. Платівка, що має назву «Чак», присвячена дружині музиканта, з якою вони прожили майже 70 років. Як говорив сам Чак, завершивши цю роботу, він може піти на спочинок. У 1984-му році артист отримав премію «Греммі» за свої життєві досягнення. До Зали слави «Греммі» входять три пісні Беррі - «Maybellene», «Roll Over Beethoven» та «Johnny B. Goode».

Девід Рокфеллер — 20 березня, Нью-Йорк

Американський банкір, ідеолог глобалізації і неоконсерватизму, державний діяч та батько шістьох дітей Девід Рокфеллер зажив собі слави найвпливовішої людини новітньої світової історії, погляди якого визначають основні напрямки розвитку цієї історії.

[dyvys_blockqoute text="Дружба, заснована на бізнесі –краще, ніж бізнес, заснований на дружбі" author="Девід Рокфеллер"]

Девід був онуком першого в історії мільярдера – нафтового магната Джона Рокфеллера. Окрім того, він був рідним братом 41-го віце-президента США Нельсона Рокфеллера. Також Рокфеллер за життя пожертвував чимало грошей на благодійність – понад 900 мільйонів доларів та ще 100 мільйонів доларів Гарвардському університету.

Борис Олійник — 30 квітня, Київ

Борис Олійник був патріотом України, хоч і мав партквиток Компартії. Він залишив по собі 40 книг. Його твори вивчають у школі і переспівують у піснях. Борис Олійник побував в усіх гарячих точках міжетнічних конфліктів колишнього Союзу, засудив агресію Росії в Чечні. Також він був першим, хто на державному рівні заговорив про голодомор.

[dyvys_blockqoute text="Євросоюз – як позахмарна мрія. Нехай буде, але спочатку треба навести лад у своєму домі" author="Борис Олійник"]

Як розповів товариш Олійника Степан Хмара, поет вийшов із Компартії на початку 2000-х. Відтак, події на Сході він дуже боляче сприймав. Олійник був переконаний, що усі суперечки і конфлікти можна вирішити словом. Борис Олійник залишив чималий творчий спадок. Проте чи не найбільш відомою є його «Пісня про матір». Узагальнений образ усіх матерів він списав зі своєї. Вона виховала його сама, бо батько загинув на війні.

Кріс Корнелл — 17 травня, Детройт

52-річний Кріс Корнелл помер 18 травня в Детройті. У 1990-ті його вважали голосом покоління і ставили в один ряд з музикантами з Nirvana і Pearl Jam. Успіх групі Soundgarden приніс незвичайний вокал Корнелла і його талант до написання текстів. Пісня «Black Hole Sun» і до цього дня залишається одним із стандартів гранжу.

[dyvys_blockqoute text="Я бачив як падали ангели з небачених висот. Але ти не такий божественний. Просто ти - наступний" author="Кріс Корнелл"]

Смерть музиканта наступила раптово - ввечері група дала концерт в Детройті, а вночі Кріс Корнелл був знайдений мертвим у номері готелю.

Роджер Мур — 23 травня, Швейцарія

Агент 007 Роджер Мур помер в травні в віці 89 років. З образом Джеймса Бонда актор не розлучався протягом 12 років, встигнувши зіграти в трьох стрічках про найвідомішого суперагента.

[dyvys_blockqoute text="Мене звуть Мур. Раніше звали Бонд, але тоді у мене було більше волосся, я не носив окуляри і важив приблизно на 10 кг менше" author="Роджер Мур"]

Останні 16 років Мур був послом доброї волі ЮНІСЕФ. Актор удостоєний рицарського титулу.

Любомир Гузар — 31 травня, Київ

Єпископ-емерит УГКЦ, кардинал Католицької церкви Блаженнійший Любомир Гузар, який помер 31 травня, на 85-році свого життя, був Українцем з великої букви. За свої 84 роки Гузар здобув авторитет одного найшанованіших моральних лідерів суспільної думки в Україні.

[dyvys_blockqoute text="Я є звичайна людина, одна з багатьох. Моя мрія – бути Людиною. Я би дуже хотів бачити, щоб багато осіб бажали бути Людиною, собою. Бо бути Людиною, то є великий Божий дар" author="Любомир Гузар"]

Недарма він кілька разів входив до сотні найвпливовіших людей України. Саме Любомир Гузар був одним з тих, хто претендував на папський престол Папи Римського у Ватикані. Смерть предстоятеля оплакувала вся Україна.

Честер Беннінгтон — 20 липня, Каліфорнія

20 липня 41-річний вокаліст, один із засновників групи «Linkin Park» Честер Беннігнтон скоїв самогубство. Саме в цей день його другу, лідеру гурту «Soundgarden» Крісу Корнеллу мало б виповнитись 53 роки.

[dyvys_blockqoute text="Я такий. Хороший і доброзичливий хлопець, який застряг всередині монстра, який насправді – травмована дитина" author=""]

З невлаштованого наркомана і працівника «Бургер Кінга» Честер Беннінгтон в 23 роки перетворився в суперзірку і мільйонера, який володіє розумом мільйонів підлітків. Але цей успішний і, на думку деяких, «попсовий» чоловік, батько численного сімейства продовжував жити на краю прірви, від якої його так і не змогли врятувати.

Чарльз Бредлі — 23 вересня, Бруклін

68-річний Чарльз Бредлі помер від раку шлунка, з яким почав боротися  восени 2016- го року. Чарльз Бредлі почав свою кар'єру досить пізно. Майже все своє життя він працював в якості різноробочого, і не раз жив посеред вулиці та спав у вагонах метро в Нью-Йорку. Однак у більшості випадків він співав. І в кінці-кінців був помічений.

У 2011 році у віці 63 років музикант презентував свій перший альбом «No Time For Dreaming». Популярність до співака прийшла після того, як музичний лейбл Daptone Records підписав з ним контракт. Про незвичайне життя музиканта був знятий фільм «Soul Of America».

Г'ю Гефнер — 27 вересня, Лос-Анджелес

Гігант еротичної індустрії з мільйонами доларів заощаджень і віллою в Лос-Анджелесі. Він стверджував, що став феміністом ще до появи цього слова, при цьому жив в особняку з десятками подружок, придумав найбільший еротичний бренд і хотів, щоб його поховали з актрисою Мерлін Монро.

[dyvys_blockqoute text="Нам подобається змішувати коктейлі, готувати закуски, включати приємну музику і запрошувати дівчат для спокійних бесід про Пікассо, Ніцше, джазі, секс" author="Г'ю Гефнер"]

28 вересня 2017 року Г'ю Гефнер помер своєю смертю в оточенні родини. Йому був 91 рік, і з ним пішла епоха еротичних журналів.

Аміна Окуєва — 30 жовтня, Київська область

Аміна, одна з постатей чеченського і українського опору, була вбита кілером 31 жовтня.

[dyvys_blockqoute text="Народ повинен допомагати армії, тому що якщо народ не буде допомагати своїй армії, то йому через якийсь час доведеться утримувати чужу" author=" Аміна Окуєва"]

Військовослужбовець чеченського походження Аміна Окуєва працювала лікарем в Одесі, у грудні 2013 року приїхала до Києва на Майдан. Вона, в першу чергу, була там як лікар. На обкладинці її Фейсбук-акаунта викладені слова третьої сури Корану: «Кожна душа скуштує смерть, але тільки в день Воскресіння кожен отримає свою плату сповна».

Підготував Юрій ШУМАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: