Зміни до Податкового кодексу: що, як і скільки можна ввозити в Україну з-за кордону

22-11-17-3-1038x584

В Україні змінилися правила безподаткового ввезення товарів з-за кодону. Законотворці вважають запроваджені зміни – боротьбою з контрабандою, однак багато українців не погоджуються і переконані, що кількість нелегально завезеного товару від цього не зменшиться, а лише з’являться нові корупційні схеми. 

В Україні змінилися правила безподаткового ввезення товарів з-за кордону. Законотворці вважають запроваджені зміни – боротьбою з контрабандою, однак багато українців не погоджуються і переконані, що кількість нелегально завезеного товару від цього не зменшиться, а лише з’являться нові корупційні схеми. 

З 1 січня 2018 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».

Неабиякий резонанс викликали зміни до статті 191, зокрема «у разі ввезення на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі товарів (крім підакцизних товарів та особистих речей), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України фізичною особою, яка була відсутня в Україні менше ніж 24 години або яка в’їжджає в Україну частіше одного разу протягом 72 годин, базою оподаткування є частина сумарної фактурної вартості таких товарів, що перевищує еквівалент 50 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті».

Якщо по-простому, то відтепер можна ввозити на територію України товари вартістю не більше 50 євро і вагою не більше 50 кілограмів раз на три доби. Крім того, за кордоном треба перебувати понад добу, а не ввозити товар у той самий день. Досі дозволялося ввезення товару на 500 євро, чим користувалися так звані «човники» – люди, які їздили за кордон, зокрема до Польщі за товаром – продуктами харчування, миючими засобами, будівельними матеріалами тощо – і постачали його на вітчизняні ринки, здебільшого приватним підприємцям або реалізували його самі. Зрештою було багато охочих просто закупитися акційними товарами для власних потреб. Але норма перебування за кордоном понад 24 години значно скоротить потік в Україну, наприклад, помітно дешевших за вітчизняні польських продуктів.

«Човниковий бізнес» став мегапопулярним у прикордонних районах і ним, здебільшого, займаються цілими родинами. Однак не завжди йдеться про товар для себе чи на продаж. «Човників» часто задіювали для ввезення «сірого» і «чорного» імпорту. Наприклад, на польській території стоїть фура з товаром. Щоб уникнути оподаткування, вміст фури розподілявся між членами «бригади» – тими ж «човниками», або, як ще їх називають, «мурахами», які перетинали кордон з товаром вартістю до 500 євро кожен. Одне слово, легкість рук і жодного обману. Таким чином вміст фури перекочовував з одного пункту пропуску до іншого, оминаючи оподаткування.

До речі, згідно із даними Міністерства фінансів Польщі, з 2013 року по 1-ий квартал 2017 року за документами TAX FREE без сплати ПДВ і митних зборів було ввезено до України товарів на суму понад 3,5 млрд євро.

Tax Free – це система, яка дозволяє отримати грошове відшкодування податку або його частини від вартості товару, купленого за кордоном. Згідно з чинним законодавством Європейського Союзу, якщо товари були куплені на території ЄС і вивезені за її межі, то покупець має право на повернення податку на додану вартість, якщо він оформив документи на повернення Tax Free при перетині кордону Польщі. Йдеться про суму до 23% від вартості товару. Відтак українці охоче заповнюють відповідні декларації. Втім, зрозуміло, що йдеться далеко не про увесь товар, який потрапляє до України.

Втім багато українців переконані, що запроваджені зміни не тільки не поборють контрабанду, а навпаки, збільшать хабарі.

Неефективними у боротьбі з контрабандою запроваджені зміни у Податковому кодексі вважає і економіст Андрій Новак. На його думку, найбільше нелегального товару, який не оподатковується належними чином, на території України опиняється у вагонах та фурах.

«Звичайно, що ці зміни до Податкового кодексу направлені не на боротьбу з контрабандою, тому що основна контрабанда перевозиться не у сумках чи рюкзаках, а у вагонах та фурах. Саме там треба шукати один з найвищих відсотків контрабанди в Україні. Тому це крок, чесно кажучи, дивний, особливо, враховуючи, що 2018 рік – це передвиборчий рік, а подібні кроки не належать до популярних, оскільки він б’є практично по усіх жителях прикордонних територій, при чому як на сході, так і на заході, які перетинають кордон з метою купити дешевше якісь товари. Це по-перше. А по-друге, це додаткові перешкоди для заробітчан, які час від часу, відвідуючи свої родини в Україні, хочуть приїхати не з порожніми руками. Подібні обмеження створюють додаткові незручності великій кількості українців. А з іншого боку – вони не принесуть особливих додаткових надходжень до бюджету, тому що об’єми  контрабанди у сумках та рюкзаках були незначними. Влада спрямувала боротьбу з контрабандою не в тому напрямку. Бо напрямок, повторюся, це вагони  і фури, а не ручна поклажа», – сказав Андрій Новак.

Ще дію однієї норми закону про внесення змін до Податкового кодексу, яка викликала чималий резонанс, відтермінували на рік. Йдеться про введення обмеження на безподаткові пересилання товарів з-за кордону. Згідно із проголосованими змінами, тільки три посилки на місяць на суму 150 євро кожна, за четверту посилку треба буде сплатити 20% ПДВ.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: